Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Εσπασε» το 4ημερο ανοδικό σερί

Κάτω από τις 700 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο με μέτριες συναλλαγές. Στο +3% η Alpha Bank. Kέρδη κατέγραψαν Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Lamda, Folli Follie. Ισχυρή πτώση για Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ. Στο κόκκινο Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Διόρθωση μετά την 4ήμερη ανοδική αντίδραση και με το πρώτο ταμείο να γίνεται στα επίπεδα των 705 μονάδων.

Στον ρυθμό διόρθωσης των ξένων χρηματιστηρίων και των όσων διαδραματίζονται με την ελληνική κρίση το ΧΑ "γύρισε" σήμερα, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FT25.

Σε γενικές γραμμές η υποχώρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν σαφώς ηπιότερη των ευρωπαϊκών, συντελέστηκε με μέτριες συναλλαγές/τζίρους ενώ τεχνικά επιβεβαιώθηκαν οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για μετοχές κλειδιά.

Σε κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης στις 691,40 μονάδες (-1,93%), με τον FT25 να υποχωρεί 2,88% στις 204,84 με τον Δείκτη Τραπεζών με κόντρα κίνηση 0,83% να ενισχύεται προς τις 310,46 μονάδες.

Ωστόσο ο κλάδος, που έκανε την διαφορά από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης με αφορμή τις πληροφορίες κοινοτικών πηγών για 10 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα προς τις ελληνικές τράπεζες (και άλλα 25 δισ. ευρώ μετά την διενέργεια των stress tests) κάτι που αποτυπώθηκε και στο διάγραμμα του δείκτη.

Ειδικότερα για τον ΔΤΡ η κίνηση από τις 300,92 προς τις 310,44 μονάδες αποτυπώνει ακριβώς αυτή την σταδιακή άμβλυνση των πιέσεων στις μετοχές του κλάδου, την ενεργοποίηση αγορών σταδιακά μετά 13.30-14.00 και το θετικό "γύρισμα" των Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank με εντολές και στην διάρκεια της δημοπρασίας.

Το ενδιαφέρον είναι, πως η σημερινή υποχώρηση έγινε με συναλλαγές 43-44 εκατ. ευρώ, με το 34% στις τράπεζες, καθώς υπήρξε σημαντική διασπορά σε μετοχές των ΟΤΕ, Κύπρου, FF Group, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Coca Cola/hbc, TITAN, ΔΕΗ, Αεροπορίας Αιγαίου, Motor Oil, METKA, Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίου, ΟΛΘ, Grivalia.

Σημειωτέον, πως αρκετά πακέτα άλλαξαν χέρια σε τίτλους των Εθνικής, Eurobank αλλά και Τράπεζας Κύπρου, ΟΤΕ και Jumbo.

Βαρύ το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, με τα ευρωπαϊκά να μετρούν σημαντικά ποσοστά διόρθωσης. Ενδεικτικό το μείον 5,61% για τον DAX και το μείον 4,84% για τον CAC 40 σε διάστημα εβδομάδας.

Νωρίτερα η συνεδρίαση στην Wall Street ξεκινούσε με βουτιά 200 μονάδων για τον DJIA, ενώ ανέκαμπταν χρυσός και αργό πετρέλαιο.

Είναι προφανές, πως η ρευστότητα στις ξένες αγορές θα έχει συνέχεια, καθώς το Πεκίνο αφήνει να διολισθαίνει το γουάν σε μία συγκυρία που ανακοινώνεται μείωση βιομηχανικής παραγωγής της ευρωζώνης τον Ιούνιο.

Σε αυτό το περιβάλλον (και) στο ΧΑ επιχειρείται σταδιακά και επίπονα η επαναφορά - όσο αυτό είναι δυνατόν- προς την κανονικότητα.

Για τον τραπεζικό κλάδο, οι πληροφορίες για άμεση εκταμίευση 10 δισ. ευρώ στάθηκαν αφορμή για να βγουν αγορές σε ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank ενώ η προοπτική της διάθεσης άλλων 15 σε συνδυασμό με την απομάκρυνση ενός bail in αλλά και της άρσης των capital controls (με ορίζοντα τέλος χρόνου) θα μπορούσε να λειτουργήσει υποβοηθητικά (και ) για την αγορά. Στις 310 μον. ο ΔΤΡ με μερίδα αναλυτών να εκτιμά, πως τα ιστορικά ελάχιστα των 219,79 μονάδων πιθανόν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τον κλάδο και υπό προϋποθέσεις να μην απειληθούν εκ νέου άμεσα.

Μία παράμετρος, που θα μπορούσε να επηρεάσει σχετίζεται με το Eurogroup της Παρασκευής στην περίπτωση που δεν επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις στην ελληνική πλευρά αλλά και σε Παρίσι, Βρυξέλλες.

Στα 0,626- 0,65 ευρώ η μετοχή της Εθνικής (με σχετικό διάγραμμα, μέτρηση στον Εκηβόλο), στα 0,126-0,135 ευρώ της Alpha Bank που έκλεισε στο "υψηλό" ημέρας, στα 0,064-0,069 του ευρώ για την Eurobank. Αντιθέτως στη μετοχή της Πειραιώς οι πωλητές ήταν πιεστικοί μέχρι το τέλος και στα 0,161 ευρώ όπου πέρασε η τελευταία πράξη.

Προβλημάτισε η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ με κλείσιμο στα 7,57 από τα αρχικά 7,80 και με χαμηλό ημέρας στα 7,51 ευρώ. Αυξημένες οι συναλλαγές/τζίρος με 1.535.155 με αξία 11,715 εκατ. ευρώ. Στα 0,068 του ευρώ το ΕΤΕ τπ.
Όσον αφορά στα warrants μέτρια η συναλλακτικότητα για τα ΕΤΕ τπ, συγκριτικά αυξημένη για ΑΛΦΑ τπ και ΠΕΙΡ τπ (με 135 χιλιάδες ευρώ).

Ξάφνιασε αρνητικά το "γύρισμα" της CC/hbc που με συντονισμένες πωλήσεις στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης (και της δημοπρασίας ) πιέστηκε έως 6,64% στα 20,54 ευρώ, επηρεάζοντας...κάθετα την διαμόρφωση των βασικών δεικτών.

Μία ματιά και μόνο στο διάγραμμα της CC/hbc είναι "όλα τα λεφτά". Ενδοσυνεδριακά η μετοχή κινήθηκε έως τα 22,35 ευρώ, με το κλείσιμο ήταν στα 21,99 και με το τέλος βρέθηκε στα 20,54 ευρώ, χαμηλό ημέρας. Εν πάσει περιπτώσει, το Συμβόλαιο της μετοχής με μόλις 17 ΣΜΕ διαμορφώθηκε υψηλότερα (με premium στα 21,34 ευρώ).

Από τις 25 μετοχές του δείκτη με άνοδο οι 6 (ETE, Alpha Bank, Eurobank και ΕΧΑΕ, Lamda Development, FF Group).
Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση στον σχετικό πίνακα αποτιμήσεων η Coca Cola/hbc μακράν στην πρώτη θέση με 7,5 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν ΟΤΕ,ΟΠΑΠ (με 3,7 και 2,4 δισ. ευρώ), η Εθνική ανεβαίνει στην τέταρτη θέση με 2,2 ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Τράπεζα Κύπρου με αποτίμηση 1,7 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v