Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει καύσιμα να συνεχίσει το σερί

Η παραμονή σε ανοδική τροχιά, παρά το βαρύ κλίμα στο εξωτερικό, βασικός στόχος της αγοράς. Κρίσιμο πρώτο όριο οι 720 μονάδες. Ποια είναι τα σημεία στήριξης. Στις εξελίξεις εντός και εκτός αναφορικά με τη συμφωνία, η προσοχή. Πτωτικό το άνοιγμα.

"Πάτησε" τις 705 μονάδες το ΧΑ, με οδηγό τις τράπεζες και αρωγό την Coca Cola/HBC που επιβεβαιώνει πως πηγαίνει με όλα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Και στις διορθώσεις των τραπεζών και στις αντιδράσεις των blue chips, η μετοχή/εισηγμένη των 8,092 δισ. ευρώ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Σημαντική και η χθεσινή κίνηση στο ΧΑ, καθώς συντελέστηκε εν μέσω ουσιαστικών πιέσεων στις διεθνείς αγορές -κυρίως λόγω των εξελίξεων στην Κίνα-, με την αγορά να προεξοφλεί την τεχνική συμφωνία και να επιχειρεί μία καταρχήν αποτίμηση των όσων έπονται.

Στις 210,91 μονάδες ο FT2 5, με τον ΔΤΡ στις 307,89 μον. (2,95%) και τον Δείκτη Τροφίμων-Ποτών στις 8.199,75 (5,26%), με την αγορά να ολοκληρώνει το μεγαλύτερο μέρος της επαναφοράς από τα ελάχιστα της Δευτέρας 3 Αυγούστου, της πρώτης συνεδρίασης μετά την επαναλειτουργία του ΧΑ.

Βραχυπρόθεσμα, η τάση διαμορφώνεται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις αλλά πρωτίστως με την υλοποίηση και του πολιτικού σκέλους της συμφωνίας (λόγω των σταθερών ενστάσεων/αντιδράσεων του Βερολίνου) και αμέσως μετά με τον λογαριασμό του Γ' Μνημονίου.

Σε συμπληγάδες εντός και εκτός συμφωνίας αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής, εστιάζοντας στον γερμανικό παράγοντα, ωστόσο ζητούμενη είναι και η διαχείριση του βάρους που φέρνει η ομοβροντία των νέων μνημονιακών μέτρων.

Βαρύ, πολύ βαρύ το φοροπακέτο της νέας συμφωνίας, με την Ελενα Λάσκαρη να απαριθμεί τις αναρίθμητες επιπτώσεις από την επικείμενη "φορο-καταιγίδα", με τη Ρούλα Σαλούρου να αναλύει τα ψαλίδια σε απολαβές και πρόωρες συντάξεις κ.ο.κ. Ολα αυτά (και) το ΧΑ καλούνται να τα αποτιμήσουν και αφομοιώσουν ανάλογα συν τω χρόνω.

Προς ώρας και πάντα με βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, περιοριζόμεθα στην εξέλιξη της κίνησης από τα ελάχιστα της 3/8 των 615, που τεχνικά ολοκληρώνονται προς την περιοχή των 720 μονάδες.

Στη νέα ισορροπία στις τράπεζες αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, κάνοντας λόγο και για την αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, για τη διαφοροποίηση της Alpha Bank, την επαναφορά των τιμών προς τα επίπεδα της Δευτέρας 3 Αυγούστου.

Για σήμερα έως Παρασκευή προέχει η συντήρηση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης -κίνησης κατά μείζονα λόγο τεχνικών χαρακτηριστικών-, με άμεσα κύρια σημεία αναφοράς/αντίστασης στις 208 και 214 μονάδες για τον FT 25.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance), ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 208 κλίνει προς τις 203 και 199 μονάδες, ενώ στην περίπτωση υπέρβασης των 214 μονάδων ισχυροποιείται το ανοδικό σενάριο.

Μέχρι στιγμής ο FT 25 συνεχίζει με μετακύληση θέσεων από ομάδα δεικτοβαρών μετοχών σε άλλες, με την CC/HBC να έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο αλλά και τίτλους όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και άλλων εισηγμένων να (υπο)βοηθούν την κίνηση μέχρι τα επίπεδα των 210 μονάδων. Πρακτικά για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ δοκιμάζεται το 8άρι, με τον ΟΠΑΠ να κλείνει ακριβώς στα 8 ευρώ (με συναλλαγές 2,8 εκατ. ευρώ) και τον ΟΤΕ στα 7,74 με 9,2 εκατ. ευρώ, έχοντας "υψηλό ημέρας" στα 7,99 ευρώ.

Μετοχές-κλειδιά, που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά είτε προς την άνοδο είτε προς τη διόρθωση, είναι και οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ΤΙΤΑΝ, ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Grivalia θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους.

Χρήσιμα, νομίζω, στοιχεία και στο σχόλιό μας για το ΧΠΑ -με μικρό premium το ΣΜΕ του FT 25-, συμπληρώνοντας πως το ADR της ΕΤΕ στο NYSE ενισχύθηκε τελικά 4,90% στο 0,880 δολάρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v