Διορθώνει το ΧΑ, υπό το βάρος της υποχώρησης των ξένων αγορών αλλά και της επόμενης ημέρας από την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας.
Σταδιακά προς τις 690 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, ξεκινώντας από τις 705, με τους πωλητές να εκτείνονται στην πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και λίγο μετά τις 10:55 στο σύνολο και των 25 μετοχών του "μεγάλου δείκτη".
Η πρώτη προσπάθεια αντιστροφής για επιμέρους μετοχές επιχειρήθηκε λίγο πριν τις 11:00 στον τραπεζικό κλάδο.
Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια βαρύ, κυρίως λόγω των εξελίξεων στην κινεζική οικονομία, με τους βασικούς δείκτες στα κύρια χρηματιστήρια να δοκιμάζονται ήδη κοντά σε σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Ενδεικτική η εικόνα του DAX, που νωρίτερα συνέχισε χαμηλότερα προς τις 11.000 (10.986) μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια, καταρχήν μέχρι και την Παρασκευή.
Ωστόσο στο ΧΑ επικρατούν ρευστοποιήσεις μάλλον για διαφορετικούς λόγους, καθώς όπως εκτιμούσαν παράγοντες της αγοράς
- επιχειρείται μία δεύτερη αποτίμηση των όσων αναπόφευκτα φέρνει το Γ' Μνημόνιο,
- εξαντλείται η φορά αντίδρασης από τα ελάχιστα των 615 προς την περιοχή των 720 μονάδων (για τον ΓΔ),
- κατοχυρώνονται οι όποιες βραχυπρόθεσμες υπεραξίες προέκυψαν μετά την επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου.
Το γεγονός πως μέχρι πριν λίγο ανθεκτικότερος κλάδος ήταν ο τραπεζικός έχει τη σημασία του, καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθούν το ότι είχε τη μικρότερη απόδοση (σε σχέση με άλλους κλάδους) και μετοχές-σηματωροί και blue chips υπεραπέδωσαν στο διάστημα 3-11 Αυγούστου.
Στα επίπεδα των 300-310 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με το 55% των συναλλαγών να έχουν αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο ο τζίρος είναι ιδιαίτερα χαμηλός, αρκετά κάτω από τον χθεσινό στο αντίστοιχο διάστημα, καθώς δεν ξεπερνούσε (στις 11:18) τα 5,8 εκατ. ευρώ.
Με θετικό πρόσημο η μετοχή της Πειραιώς (στο 0,167 ευρώ), σταθερή μέχρι τις 11:05 στο 0,132 η μετοχή της Alpha Bank, για να γυρίσει ανοδικά -ακολουθούμενη από την Eurobank-, με την Εθνική να παραμένει στο 0,63 ευρώ.
Η συμφωνία έκλεισε αλλά οι πονοκέφαλοι παραμένουν, γράφουν οι Financial Times, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται άμεσα, κάτι που αποτυπώνεται προς ώρας με ρευστοποιήσεις/πιέσεις στο ταμπλό.
Η μετοχή των FF Group ήταν η πρώτη μη τραπεζική μετοχή όπου, αφού απορροφήθηκε η προσφορά, ακολούθησαν αγορές προς τα επίπεδα των 21 ευρώ.
Σε ΟΤΕ οι πωλητές έχουν ενεργοποιήσει εντολές από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης, κάτι που σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ γίνεται εντονότερο. Από τα 7,80 έως τα 7,51 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, από τα 8 στα 7,75 ευρώ του ΟΠΑΠ και από τα 4,80 στα 4,56 ευρώ της ΔΕΗ.
Συναλλακτικά η δραστηριότητα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στην 3άδα των μετοχών, με FF Group, EXAE, Frigoglass, METKA, Jumbo, TITAN κ.ά. να ακολουθούν.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία λίγο έως πολύ αναμενόμενη υποχώρηση, με τζίρο μη ενδεικτικό σε αυτή τη φάση της αγοράς.