Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι κυβερνητικές απώλειες φέρνουν ρευστοποιήσεις

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται το Χρηματιστήριο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή και πριν το κρίσιμο Eurogroup. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις. Πολύ χαμηλός και σήμερα ο όγκος συναλλαγών. Αντιστάσεις από ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Υπό το βάρος του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Βουλή και με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup με "άγνωστο Χ" τον Σόιμπλε, ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Οι εξελίξεις "τρέχουν" πλέον και σε πολιτικό επίπεδο, με το χρηματιστήριο να επιχειρείται να κάνει μία πρώτη αποτίμηση, καθώς οι 118 κυβερνητικοί ψήφοι (του ΣΥΡΙΖΑ) λειτουργούν επιταχυντικά για τη συνέχεια.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, αρχίζει να προσομοιώνεται και το χρηματιστήριο καθώς οι πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα αφορούσαν σε ρευστοποιήσεις κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου κ.ά.

Ετσι ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από μείον 0,30% για να υποχωρήσει με μείον 0,45%, λίγο χαμηλότερα των 685 μονάδων. Ο FT 25 οριακά στις 200 μονάδες (-0,42%), με τον Δείκτη Τραπεζών με μικρές απώλειες προς τις 306 μονάδες.

Στήριξη από την Coca Cola/HBC, με τον δεικτοβαρή τίτλο έως τα 20,76 ευρώ, για να διολισθήσει προς τα 20,15 ευρώ.

Μετοχή-σηματωρός η CC/HBC δημιουργεί τάση, από τα πρώτα 5-10' της συνεδρίασης, απορροφώντας τους κραδασμούς που προκαλούνται λόγω των πωλήσεων σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Με αγοραστές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με πωλητές σε ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ μέχρι τις 10:45, με το 38% στις τράπεζες αλλά και κινητικότητα σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, CC/HBC, EXAE, Μυτιληναίου κ.λπ.

Χρηματιστηριακά στελέχη εμφανίζονταν διχασμένα λίγο μετά την καταμέτρηση των ψήφων και λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, θεωρώντας πως η προοπτική της "ψήφου εμπιστοσύνης" (εύλογα μετά τις 20 Αυγούστου) υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά. Ωστόσο η ρευστότητα είναι τέτοια που κάθε εκτίμηση θεωρείται παρακινδυνευμένη.

Σε μία συγκυρία, που (και) το ελληνικό χρηματιστήριο κρέμεται από μία... κλωστή, με ανοιχτό τον κίνδυνο και νέων εκλογών, η πραγματική οικονομία παραμένει σε ασφυκτική μέγγενη με το άμεσο μέλλον (με ορίζοντα το φθινόπωρο) άδηλο.

Ωστόσο προέχει η διευθέτηση των άμεσων εκκρεμοτήτων και προφανώς -για την ελληνική πλευρά- η υπογραφή της συμφωνίας, την ώρα που το Βερολίνο επιμένει και εμμένει στις ενστάσεις του.

Συνεπώς η σημερινή συνεδρίαση εξελίσσεται καταρχήν με γνώμονα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και από τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στον ρυθμό του Eurogroup. Η μέρα προεξοφλείται μακρά, οπότε μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης δεν θα έχουμε κάτι το ουσιαστικό να στηριχθούμε παικτικά. Η χθεσινή συνεδρίαση, με τον ισχνό τζίρο των 35,4 εκατ. ευρώ, προϊδεάζει για μία ανάλογη, χαμηλών τόνων χρηματιστηριακή ημέρα.

Ζητούμενη η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (αυτών που διαμορφώθηκαν από το πτωτικό "άνοιγμα" της Δευτέρας 3 Αυγούστου), κάτι που επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του δείκτη στις 686,65 (-0,69%), του FT 25 στις 202,54 (-1,12%), με τον Δείκτη Τραπεζών να κινείται ανοδικά (0,93%) στις 313,36 μονάδες.

Το τι προεξοφλεί η εικόνα στο ταμπλό αναλύεται ενδελεχώς (και με επαρκή διαγραμματική υποστήριξη) από τον Γιώργο Α. Σαββάκη, ο οποίος σημειώνει ότι " το νέο χαμηλό στις 615 μονάδες αποτελεί το σημείο αναφοράς στην αγορά και οποιαδήποτε κίνηση πλησίον της περιοχής ανοίγει τον δρόμο προς τα ιστορικά ελάχιστα, στις περίπου 470 μονάδες", στις αρχές Ιουνίου του 2012, θα συμπληρώναμε εμείς.

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η βραχυπρόθεσμη τάση, δηλαδή μέχρι τις πρώτες 1-2 συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, καθορίζεται

- προφανώς από την έκβαση του Eurogroup, που πιθανότατα θα καθορίσει τη στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών,
- την εν γένει κίνηση ισχυρών χεριών μετά τις ανακοινώσεις του MSCI,
- τις πολιτικές εξελίξεις και
- το διεθνές περιβάλλον.

Ειδικότερα για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών συνεκτιμάται η στάση του ΔΝΤ (θα εξετάσει τη χρηματοδότηση μετά την ανακούφιση του χρέους) και τα νεότερα από τον MSCI, με τις τριμηνιαίες αλλαγές στους ομώνυμους δείκτεςστις οποίες δεν υπήρξε καμία προσθήκη ή διαγραφή ελληνικών μετοχών.

Στον MSCI Global Small Index υπήρξαν συνολικά 10 προσθήκες και 16 διαγραφές τίτλων.

Σε ό,τι αφορά τον MSCI Global Standard Index καταγράφηκαν 15 προσθήκες τίτλων και 10 διαγραφές.

Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Jumbo και Folli-Follie Group.

Στα διεθνή χρηματιστήρια να συνεκτιμηθεί το χθεσινό "γύρισμα" στα ευρωπαϊκά (με τη Wall Street να δίνει το έναυσμα από το βράδυ της Τετάρτης) και ενδεικτικό το κλείσιμο του DAX στις 11.014,63 (0,82%), αλλά με υψηλό ημέρας στις 11.153,96 μονάδες.

Να σημειωθεί πως το ADR της ΕΤΕ στο NYSE κυμαίνεται στα 0,821 $ (-1,20%), με χαμηλό τα 0,80 δολάρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v