Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρή πτώση, με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για φέτος

Ήπιες διακυμάνσεις στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να υποκύπτει στις πιέσεις. Πτώση υψηλότερη του 4% για ΟΠΑΠ, Viohalco. Στο κόκκινο έκλεισαν ΔΕΗ, Πειραιώς, Coca Cola. Kέρδη κατέγραψαν Alpha Bank, Εurobank, ΟΤΕ. Το 38% του τζίρου στις τράπεζες.

Με το δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για φέτος, και τον δεύτερο χειρότερο μετά τα 20,6 εκατ. ευρώ της Δευτέρας 3 Αυγούστου, κινήθηκε και έκλεισε σήμερα το ΧΑ.

Με συναλλαγές μόλις 90,7 εκατ. τεμαχίων, αξίας 35,4 εκατ. ευρώ το ελληνικό χρηματιστήριο δεν παρέκκλινε σημαντικά του μέσου όρου διακύμανσης των τελευταίων 3-4 συνεδριάσεων.

Παρά την διόρθωση των βασικών δεικτών, το κλείσιμο του ΓΔ στις 686,65 (-0,69%), του FT25 στις 202,54 (-1,12%) δεν ακυρώνει την αντίδραση, που ξεκίνησε από τα ελάχιστα της Δευτέρας 3 Αυγούστου (615 μονάδες για τον ΓΔ, 186 για τον FT25). Ζητούμενη ήταν η επιβεβαίωση των 682 για τον ΓΔ και των 202 για τον FT25.

Το γεγονός πως η αγορά, οι παίκτες δεν αντέδρασαν ούτε στην αναστροφή του κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια (με το έναυσμα να δίνεται από την χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street) ούτε στις διαρροές πως ο MSCI δεν θα περιθωριοποιήσει περαιτέρω το ελληνικό χρηματιστήριο στην ειδική κατηγορία standalone θα πρέπει να ανησυχεί τους καθ' ύλην αρμοδίους.

Η συνεδρίαση κύλησε μεταξύ της συνεδρίασης της Βουλής και του αυριανού Eurogroup χωρίς όμως να ενεργοποιηθούν πονταρίσματα από ξένους ή άλλους παίκτες. Άλλωστε οι συναλλαγές εντελώς αποθαρρυντικές για την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου και την βιωσιμότητα του ίδιου του κλάδου πολύ δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 70-80 εκατ. ευρώ (όπως απαιτούνται για την δοκιμή υπέρβασης των 720 μονάδων (και των 220 για τον FT25).

Ανοδικό το άνοιγμα και η συνέχεια με τον ΓΔ έως τις 696,17 και τον FT25 έως τις 207,46 μονάδες με τον Δείκτη Τραπεζών μεταξύ 303,48 -317,22 μονάδων με τις 320/325 να αποτελούν την αμέσως επόμενη/υψηλότερη περιοχή αντίστασης.

Λογικά οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο (που ίσως επισπεύσουν τις πολιτικές διεργασίες, ενδεχομένως τις νέες εκλογές) θα επηρεάσουν την τάση στην περίπτωση που σημειωθούν ανατροπές και εκπλήξεις ωστόσο σε Βρυξέλλες προετοιμάζονται για την αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε τις αναγκαίες αποφάσεις του Συμβουλίου για ένα 3ετές πρόγραμμα για την Ελλάδα, μετά την τεχνική συμφωνία σε ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιουνκέρ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Νταισελμπλούμ. Στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο φαίνεται, πως ετοιμάζονται για την αυριανή συνάντηση με βασικό σενάριο- οδηγό το νέο Μνημόνιο (και εναλλακτικό αυτό του δανείου-γέφυρα) καθώς η κινεζική κρίση εύλογα απασχολούν σε αυτή την συγκυρία περισσότερο τα ευρωπαϊκά κέντρα ισχύος. Οι ευρωπαίοι φαίνεται, πως θέλουν να "κλείσουν" το ελληνικό πρόβλημα, προς ώρας, δεδομένων των διόλου ενθαρρυντικών στοιχείων που ανακοινώνονται για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα δείχνει να φεύγει για λίγο από το προσκήνιο, με το ΧΑ ούτως ή άλλως στο περιθώριο των αγορών του ευρω- Νότου.

Το ότι ο MSCI κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα υποβαθμίσει περαιτέρω το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε έναν επόμενο γύρο, με τις προϋποθέσεις:
*πως δεν θα συνεχιστεί η διόρθωση των ξένων αγορών άμεσα,
*πως θα επιτευχθεί η τελική συμφωνία (άρα θα ενεργοποιηθεί και η χρηματοδότηση προς την Αθήνα),
*ότι θα αρχίσουν να κινούνται και πάλι ορισμένα ξένα χαρτοφυλάκια, που τις προηγούμενες ημέρες προχώρησαν σε κάποιες πρώτες διερευνητικές κινήσεις.

Στις τράπεζες έχει εστιασθεί ένα σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος.

Στη νέα ισορροπία στις τράπεζες έχει αναφερθεί ο Γιώργος Α. Σαββάκης (στις 12/8) σημειώνοντας πως η συμφωνία θεσμών- Αθηνών σε τεχνικό επίπεδο αποτυπώθηκε και στην απόδοση των ομολόγων.

Σημειωτέον, πως (από τις 11/8) η Citi επαναλαμβάνει την κάλυψη των μετοχών της Εθνικής και Πειραιώς με σύσταση "ουδέτερη".

Για τον κλάδο ο Χρήστος Κίτσιος αποκαλύπτει πως θα τρέξουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, από Οκτώβριο, με κάλυψη εγγύησης από το ΤΧΣ.

Εχθές ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επανέλαβε πως θα παραμείνουν 4 οι συστημικοί όμιλοι, ενώ θα δοθεί έμφαση στην αυτόνομη παρουσία της Attica Bank.

Στον κλάδο πραγματοποιήθηκε σήμερα το 38% του συνολικού τζίρου, κάτι που παρατηρείται σταθερά από την ημέρα επαναλειτουργίας του ΧΑ, την Δευτέρα 3 Αυγούστου, με την διασπορά συναλλαγών να εκτείνεται σήμερα σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Jumbo, Κύπρου, FF Group, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola/hbc, Μυτιληναίο, Motor Oil, MIG, Frigoglass κ.λ.π.

Από τις 4 συστημικές μετοχές η Εθνική κυμάνθηκε στα 0,635-0,653 με μικρής έκτασης πωλήσεις προς το τέλος. Με αγοραστές έως τα 0,139 υψηλό ημέρας, όπου και έκλεισε η Alpha Bank, επίσης με αγοραστές στην Eurobank (0,07) και με πωλητές στην Πειραιώς έως τα 0,157 ευρώ.

Περισσότεροι πωλητές σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να κάνουν λόγο για μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων δεδομένου ότι και οι 3 είχαν ικανοποιητική συμπεριφορά από τα χαμηλά της 3/8.

Πρακτικά για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 7,60 ευρώ μετρώνται απώλειες 2,19% σε εβδομαδιαία βάση, με τις ρευστοποιήσεις να ξεκινούν από τα υψηλά ημέρας των 7,75 ευρώ. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ με πωλήσεις έως μείον 4,61% στα 7,25 ευρώ μετρώνται οριακά κέρδη με τις ρευστοποιήσεις να ξεκινούν από τα υψηλά ημέρας των 7,84 ευρώ. Στα 4,56 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με πωλήσεις από τα 4,75 ευρώ να μετρά 7,75% σε εβδομαδιαία βάση.

Από τις μετοχές του FT25 με αγορές στη Motor Oil (στα 8,68-8,79 ευρώ), στον Τιτάνα (στα 20,67-21,60), στην Grivalia (στα 7,65-7,95 ευρώ), ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου (6,70 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (5,90 ευρώ), ΕΧΑΕ (5 ευρώ)και στα 14,88 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ.

Σχετική κινητικότητα στον FT Mid Cap με την Frigoglass να υπερβαίνει τα 2 ευρώ, την Τεχνική Ολυμπιακή να συνεχίζει στα 0,814 ευρώ, το ΥΓΕΊΑ στα 0,124, η Intralot στα 1,60 ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως σε 3 μετοχές από τις 20 του δείκτη δεν έγιναν συναλλαγές πάνω από...5 κομμάτια. Σε Ελληνικά Καλώδια, Kleemann και Πλαστικά Θράκης συνολικός τζίρος...7 ευρώ (!).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v