Με νέες σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το ΧΑ, υπό την σκιά των πολιτικών εξελίξεων και την προσοχή στραμμένη στο Eurogroup.
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών είναι σε εξέλιξη, με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει στην ευκταία έκβαση της "τρίτης δανειακής σύμβασης", και τις ευρω αγορές να παρακολουθούν την σχετική διαδικασία.
Νωρίτερα στο ΧΑ, σε ακόμη μία άνευρη και μετριότατων συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,85% στις 673,93 μονάδες, με τον τραπεζικό να υφίσταται από την αρχή της συνεδρίασης τις πιέσεις συνέπεια της πρωινής ψηφοφορίας και της ρευστότητας που προοιωνίζεται στο πολιτικό πεδίο.
Με απώλειες έως τις 283,43 μονάδες ο ΔΤΡ, που μετά τα χαμηλά (στις 11.55΄) σύρθηκε μέχρι τέλους με απώλειες 5-6% στα επίπεδα των 295-298 μονάδων.
Επιπλέον στην εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,46%.
Η αξία των συναλλαγών στα χθεσινά επίπεδα, θυμίζοντας πως η χαμηλότερη έχει σημειωθεί στη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου. Τεχνικά η αγορά, μετά από έναν κύκλο 5-7 συνεδριάσεων κατέληξε και πάλι στην ζώνη τιμών της περασμένης Παρασκευής. Ουσιαστικά πρόκειται για μία κίνηση της αγοράς, με 4 ανοδικές και στη συνέχεια 3 πτωτικές συνεδριάσεις με τον ΓΔ να κυμαίνεται στο εύρος των 665-705 μονάδων. Στο εύρος αυτό και στο διάστημα αυτών των 5-7 συνεδριάσεων καταγράφηκαν σημαντικές αποδόσεις (αρχικά για μετοχές του τραπεζικού κλάδου) και στη συνέχεια για αρκετές σηματωρούς και blue chips.
Ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ (σ.σ 28,3 εκατ. ευρώ με 88,5 εκατ. τεμάχια) , με το 35% να αλλάζει χέρια στις τράπεζες αλλά και συγκριτικά αυξημένο σε μετοχές των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Jumbo, FF Group, TITAN, Μυτιληναίου, Αεροπορίας Αιγαίου, Coca Cola/hbc, Motor Oil, Grivalia, METKA, Ελληνικών Πετρελαίων, ΓΕΚ/Τέρνα και warrants της Alpha Bank. Μετρημένοι οι κλαδικοί δείκτες, που κινήθηκαν ανοδικά (Τηλεπικοινωνιών, Ταξειδιών- Αναψυχής ) με τον τραπεζικό να μετρά για ακόμη μία συνεδρίαση τις μεγαλύτερες απώλειες.
Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία εντολή οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν συνεχόμενα σε αρνητικό έδαφος, με τα χαμηλά ημέρας να σημειώνονται στο διάστημα 11.50-12.20΄ με λιγοστές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να διασώζονται.
Ουδεμία κίνηση ανοδικά στον τραπεζικό κλάδο, με τη μετοχή της Alpha Bank να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες (6,47%) στα 0,13 ευρώ, της Πειραιώς με 6,37% στα 0,147 ενώ ακολούθησαν Eurobank (-5,71% στα 0,066 ευρώ) και Εθνική με διόρθωση 4,38% στα 0,611 ευρώ. Σημαντικές απώλειες και για τα 3 warrants συνεκτιμώντας πως συνολικά έγιναν συναλλαγές περίπου 210 χιλιάδων ευρώ.
Στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ επικεντρώθηκε σημαντικό μέρος του όποιου περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα αμφότερες να κινηθούν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο.
Στα 7,50-7,70 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, οριακά χαμηλότερα του υψηλού ημέρας των 7,71 ευρώ, στα 7,15-7,42 ευρώ του ΟΠΑΠ. Το γεγονός πως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έκλεισαν στα "υψηλά ημέρας" με συνολικό τζίρο περίπου 10 δισ. ευρώ ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως σε αυτούς τους δύο τίτλους κινούνται κυρίως ξένοι διαχειριστές.
Δεν είναι τυχαίο αυτό, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων καθώς ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έχουν ανέλθει στην δεύτερη και τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης με αποτίμηση 3,7 και 2,3 δις ευρώ αντίστοιχα.
Αυξημένος τζίρος και στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου με την τιμή στα 6,65,6,91 ευρώ, ενώ με αγοραστές έκλεισαν Motor Oil και ΟΛΠ. Στα 8,68-8,85 ευρώ η μετοχή της ΜΟΗ, στα 14,28-15,05 η μετοχή του ΟΛΠ.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, ενώ συνέχισαν ΕΥΑΘ, ΠΛΑΙΣΙΟ και ΙΚΤΙΝΟΣ.
Τεχνικά η μη επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, όπως είχαν αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο μας, αφήνει μία "ουρά" πωλήσεων για την επόμενη εβδομάδα.
Κατά γενική εκτίμηση η βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί από την έκβαση του Eurogroup, τις πολιτικές εξελίξεις (με ορίζοντα την ψήφο εμπιστοσύνης, που θα ζητήσει η κυβέρνηση). Σημειωτέων, πως η μη περαιτέρω περιθωριοποίηση του ΧΑ στην ειδική κατηγορία onestandalone από τον MSCI ελάχιστα επηρέασε την αγορά.