Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανησυχίες για συνέχεια της… ταλαιπωρίας

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό, οι τράπεζες και ο χαμηλός τζίρος κρατούν εγκλωβισμένη τη χρηματιστηριακή αγορά. Μετακινήσεις θέσεων από επενδυτές, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες. Η προσοχή και στα αποτελέσματα εξαμήνου.

Μετά τη χθεσινή τζάμπα πτώση στις τράπεζες, στο ΧΑ επιχειρείται να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των νέων δεδομένων ενόψει και των επόμενων ανακεφαλαιοποιήσεων.

Μετά τη "βουτιά" με 8,67% του κλαδικού δείκτη, το "γύρισμά" του στην περιοχή των 270 (διορθώνοντας ενδοσυνεδριακά από το αρχικά τοπικό υψηλό των 316,37 μονάδων), στις τράπεζες παραμένουν ενεργές εντολές πώλησης σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Το γιατί τα τραπεζικά ομόλογα τρόμαξαν τους επενδυτές αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος εκτός από τις πρώτες επιπτώσεις της απόφασης του Eurogroup της 14ης Αυγούστου, προσθέτει την έκθεση της Barclays για τις τράπεζες.

Ωστόσο, παρά την ταλαιπωρία των τραπεζών, και στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η εικόνα μίας αγοράς δύο ταχυτήτων, με τις συναλλαγές και τις κινήσεις των παικτών σχεδόν να ισοκατανέμονται. Στα 14-14,5 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές που έγιναν στις 4 τραπεζικές μετοχές -με την Πειραιώς να διακινεί το μεγαλύτερο μερίδιο, με 4,287 εκατ. ευρώ-, στα περίπου 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος που άλλαξε χέρια σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, Jumbo, Coca Cola/HBC, Motor Oil, FF Group, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Πρακτικά για την πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών-σηματωρών/blue chips πραγματοποιήθηκε μεγαλύτερος τζίρος απ' ό,τι στις 4 συστημικές τράπεζες, κάτι που επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά. Και προφανώς έχει τη σημασία του.

Με τις τράπεζες σε συνεχιζόμενη "ομηρία" και τον κλαδικό δείκτη να αδυνατεί να δώσει κίνηση πάνω από τις 380 μονάδες, το ΧΑ δύσκολα θα επανέλθει προς τα επίπεδα της 26ης Ιουνίου, δηλαδή προς τις 800 μονάδες.

Χαμηλότερα λοιπόν ο πήχης, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί το νέο τοπίο στις τράπεζες, με την Εθνική στο 0,575 ευρώ, την Πειραιώς στο 0,127, την Alpha Bank στο 0,12 και στο 0,058 του ευρώ η μετοχή της Eurobank.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πως για τις μετοχές των blue chips συναποτιμάται η οικονομική κατάστασή τους, η εξωστρέφεια, οι προοπτικές τους, μεγέθη που αποτυπώνονται και στα αποτελέσματα 6μηνου.

Σε μία πρώτη ακτινογραφία των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου, ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιχειρεί να δει πού περίπου βρίσκονται οι εισηγμένες, σημειώνοντας πως αρκετοί παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως «κάτι έχει αρχίσει να κινείται τελευταία» και ελπίζουν πως τελικά μάλλον τα χειρότερα θα αποφευχθούν. «Η συμφωνία με την Ευρώπη σε συνδυασμό με την εξομάλυνση του πολιτικού κλίματος που θα προκύψει μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα επαναφέρουν σταδιακά την ομαλότητα», υποστηρίζουν.

Σε αυτή τη λογική εντάσσουν και τη νέα "χαλάρωση" στα capital controls, με μέτρα που διευκολύνουν και τις επιχειρήσεις.

Τεχνικά το ΧΑ προεξοφλείται πως θα κινηθεί και σήμερα στον... απόηχο των ομολόγων, με τους ομολογιούχους να δέχονται δεύτερο χτύπημα μετά τη δραματική υποχώρηση της τιμής των συστημικών τραπεζικών μετοχών.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρεί πιθανή τη συνέχιση της μεταφοράς ρευστότητας προς συγκεκριμένα blue chips, με το χθεσινό 5,12% του ΟΠΑΠ και το 3,90% του ΟΤΕ (με αυξημένες συναλλαγές) να θεωρούνται ενδεικτικά της βραχυπρόθεσμης εικόνας της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 680,94 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις 666 να παραμένουν σημείο αναφοράς, κλειδί τον ΔΤΡ και ανοιχτό το ενδεχόμενο και εξωτερικών πιέσεων, καθώς στις αγορές εκδηλώνονται φόβοι για νέα υποτίμηση του γουάν. Το μείον 6% στο χρηματιστήριο της Σαγκάης προφανώς δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ειδικά στην Ευρώπη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v