Το έχει ξαναζήσει το σημερινό, το ΧΑ ουκ ολίγες φορές. "Αδειασμα" στις τράπεζες, υπεραπόδoση για την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και blue chips που ούτως ή άλλως διαφοροποιούνταν και προ τραπεζικής αργίας/capital controls.
Μετά από μία αρκετά ενδιαφέρουσα- και για τέτοια εποχή- συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στο συν αλλά με τον τραπεζικό να μετρά σημαντικές απώλειες.
Ο Γενικός Δείκτης στις 680,94 (1,04%) σε εύρος διακύμανσης 675,38 εως 688,59 μονάδες. Στις 201,36 με 1,04% ο ft25, ενώ ο FT Mid Cap με 1,85% στις 814,31 μονάδες. Απογοήτευση και σήμερα ο τραπεζικός, με πτώση 8,6% στις 271 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών στα 34 εκατ. ευρώ, με 115,9 εκατ. τεμάχια. Το 41% αλλαξε χέρια στις τράπεζες.
Το αξιοσημείωτο το εύρος διακύμανσης του ΔΤΡ, καθώς ενδοσυνεδριακά κινήθηκε αρχικά προς τις 316,37 για να "βυθιστεί" σταδιακά μετά τις 12.20-12.30 για να αγγίξει τις 271,03, δηλαδή στο χαμηλό ημέρας.
Για την αφορμή του απρόσμενου "γυρίσματος"/εγκλωβισμού στις τράπεζες θα αναφερθούμε μετά την παράθεση 3-4 παραμέτρων, που κατά την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, μέχρι την Παρασκευή, ημέρα λήξης της απλής σειράς μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα.
Κατ΄αρχήν η διαμόρφωση των δεικτών μας κρατά εντός παιδιάς βραχυπρόθεσμα και όσον αφορά σε μη τραπεζικές μετοχές.
Η αξία των συναλλαγών αν και από τις χαμηλότερες του έτους εν τούτοις είχε στοχευμένες κινήσεις κυρίως σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αλλά και σε ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, Jumbo, FF Group, Motor Oil, Coca Cola/hbc, Μυτιληναίο, ΓΕΚ/Τέρνα, Αεροπορία Αιγαίου. Εμφανής και σήμερα η παρουσία των ισχυρών χεριών στις περισσότερες μετοχές σηματωρούς.
Περιορισμένο μεν, επιλεκτικό όμως το ενδιαφέρον και για μετοχές- δεύτερης επιλογής με θεαματικά αποτελέσματα όπως αποτυπώνονται στην βραχυπρόθεσμη κίνηση ορισμένων τίτλων, κυρίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τις τράπεζες, καθώς το άνοιγμα συνοδεύτηκε από αγορές και στις 4 συστημικές μετοχές με αποτέλεσμα ο μεν ΔΤΡ να ξεπεράσει άνετα τις 305/310 μονάδες, αφ΄ετέρου και οι τέσσερις να κινηθούν υψηλότερα των αντιστάσεων τους. Κάτι, που και με γνώμονα τον ΔΤΡ και των ίδιων των μετοχών δημιούργησε έναν εγκλωβισμό πάνω απο τις 305 μονάδες, καθώς θεωρούνται σημαντική τεχνική περιοχή.
Εως τα 0,647 ευρώ η μετοχή της Εθνικής στην αρχή της συνεδρίασης και με ένα ξεκίνημα που δεν προιδέαζε για αυτό, που θα ακολουθούσε από το μέσον και μετά της συνεδρίασης. Ανάλογη κίνηση για τη Alpha Bank έως τα 0,142, της Πειραιώς έως τα 0,159 και της Eurobank έως τα 0,07 ευρώ. Ολα αυτά με σχετικά μέτριες συναλλαγές μέχρι τις 12.20-12.30 οπότε και έγιναν λίγες ρευστοποιήσεις.
Στη συνέχεια και όταν έγινε γνωστές οι έντονες πιέσεις στα ομόλογα των τραπεζών, ακολούθησαν διαδοχικές ρευστοποιήσεις από την πλειονότητα των ενεργών παικτών με συνέπεια και οι 4 συστημικές τραπεζικές να υποχωρήσουν άτακτα με πωλητές μέχρι το τέλος. Ετσι η ΕΤΕ διαμορφώθηκε στα 0,575 ευρώ, η Alpha Bank στα 0,118, η Πειραιώς στα 0,127 και στα 0,058 ευρώ η Eurobank. Για τις 3 (πλην Alpha Bank) το κλείσιμο έγινε στα χαμηλά ημέρας και με κάποιους πωλητές "ανοιχτούς" για αύριο.
Η...ψυχρολουσία για τις τράπεζες, εκτιμάται πως ανέκοψε τη προσπάθεια του ΧΑ να πιάσει τις 700 και να δοκιμάσει τις σημαντικές 708 μονάδες, αδυνατίζοντας έτσι το σενάριο της περαιτέρω αντίδρασης προς τις 738 μονάδες.
Εν πάση περιπτώσει ο κλάδος μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους "γυρίσματα" , άλλωστε κατά γενική εκτίμηση θα συνεχίσει να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του ΧΑ, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μέχρις ότου γνωστοποιηθούν ακριβώς οι όροι της νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Ομως, όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής το "γύρισμα" των τραπεζών είχε σήμερα μία άλλη εμφανή συνέπεια, που αποτυπώθηκε από τις 12.30΄και μετά στην σταδιακή ενίσχυση άλλων μετοχών του FT25, με ενδεικτική την περίπτωση των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Σε αντίθεση με τις τραπεζικές οι μετοχές των δύο ομίλων κινήθηκαν ακριβώς διαφορετικά, με χαμηλά στην αρχή της ημέρας και υψηλά προς το κλείσιμο και ροή κεφαλαίων/αγορών σταδιακά μετά τις 13.00.
Ορισμένοι έκαναν λόγο για άμεση μετακύληση θέσεων, μεταφορά ρευστότητας από τις τράπεζες σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και άλλα επιλεγμένα blue chips, κάτι που δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε απόλυτα. Ωστόσο στη μετοχή του ΟΤΕ οι εντολές αγορές επιθετικές το τελευταίο ημίωρο έφτασαν μέχρι τα 8,22 έχοντας ξεκινήσει από τα 7,70 ευρώ. Και στον ΟΠΑΠ από τα 7,47 έως τα 8 ευρώ, ενώ και στη ΔΕΗ κινήσεις έγιναν από τα 4,46 έως τα 4,68 ευρώ.
Τεχνικά κρατάμε στις ενθαρρυντικές ενδείξεις την άνετη επαναφορά των ΟΤΕ-ΟΠΑΠ στην περιοχή των 8 μονάδων. Και μάλιστα με συνολικές συναλλαγές 9,7 και 2,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ομως και στη ΔΕΗ άλλαξαν χέρια κομμάτια αξίας σχεδόν 950 χιλιάδων ευρώ.
Εκτός της 3άδας, ενδιαφέρουσες πράξεις έγιναν σε μετοχές/εισηγμένες-σηματωρούς όπως είναι οι Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ/Τέρνα, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.
Στα 20 ευρώ με συντήρηση δυνάμεων η δεικτοβαρής Coca Cola/HBC.
Στα υψηλά ημέρας έκλεισαν η Lamda Development, στα 4,48 ευρώ, η ΓΕΚ/Τέρνα στα 1,65, ΤΙΤΑΝ στα 21,47, ΜΕΤΚΑ στα 7,61 ευρώ, Ελληνικά Πετρέλαια στα 4,47 ευρώ και ΜΟΗ στα 9 ευρώ. Πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας ΑΡΑΙΓ στα 7,18 (με 7,20), ΤΕΝΕΡΓ στα 2,85 (2,86), ΕΥΔΑΠ στα 5,96 (6,01 ).
Μέτρια πράγματα και σήμερα στον FT Mid Cap, απ΄ όπου συναλλακτικά ξεχώρισαν Fourlis, Πλαίσιο, MIG, KLeemann, Intralot αλλά και ΕΥΑΘ, Τεχνική Ολυμπιακή. Μάλιστα οι δύο τελευταίες συνέχισαν με σημαντικά κέρδη, μετρώντας πλέον 5,84% και 50,08% αντίστοιχα σε διάστημα εβδομάδας. Η δε Τεχνική Ολυμπιακή ακολουθώντας ένα εντυπωσιακό σερί δίνει απόδοση 50% σε διάστημα εβδομάδας.
Στο 2/1 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών, με περιορισμένη πλην όμως εμφανή διασπορά ενδιαφέροντος/κεφαλαίων και προς συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας κατηγορίας.
Το διάγραμμα του FT25
Το stop για τις short θέσεις είναι οι 212 μονάδες και οι στηρίξεις στις 198 και 196 μονάδες.