Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική κίνηση με χαμηλό τζίρο

Οι τράπεζες οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα τον Γενικό Δείκτη καθώς αποτιμάται θετικά ο «λευκός καπνός» του Eurogroup. Ανοδικά και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, OTE και Coca Cola. Κέρδη 8% για Grivalia.

Αντίδραση έως την περιοχή των 690 μονάδων, σε μία χαμηλότατου κόστους κίνηση του ΧΑ, αποτέλεσμα της συμφωνίας στο Eurogroup. Στα μόλις 4,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών λίγο μετά τις 11:15, ενδεικτική της πολύ περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας των λίγων ενεργών παικτών. Το μεγαλύτερο μέρος, σχεδόν 75%, στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, όπου και εύλογα επικεντρώνεται η προσοχή (κυρίως  των βραχυπρόθεσμων επενδυτών.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, όπως αναμενόταν άλλωστε (σχετική η αναφορά στο προσυνεδριακό σχόλιό μας), με τους λιγοστούς αγοραστές να ωθούν τον κλαδικό δείκτη έως τις 317 μονάδες και την Alpha Bank να παρουσιάζει την επιθετικότερη τάση.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr γίνεται μία πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας από τα τραπεζικά στελέχη, αλλά με τις ενδεχόμενες εκλογές να αποτελούν «σκόπελο» για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με αγορές και στην 3άδα των μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ αλλά και σε Coca Cola, ενώ νωρίτερα υπεραπέδιδαν και συγκεκριμένες μετοχές-σηματωροί όπως Grivalia, ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ κ.ά.

Δεδομένου ότι για τη σημερινή (και τις αμέσως επόμενες) συνεδρίαση δεν αναμενόταν ιδιαίτερα αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, ζητούμενη ήταν τουλάχιστον η τεχνική επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης κίνησης προς τις 708 μονάδες, όπου και το πιο άμεσο, βραχυπρόθεσμο σημείο αναφοράς. Ενδεχόμενη διάσπαση της συγκεκριμένης αντίστασης, σημειώναμε πως θα άνοιγε τον δρόμο προς τις 735-740 μονάδες ως ολοκλήρωση της κίνησης του ΓΔ από τα χαμηλά της 3ης Αυγούστου, τις 615 μονάδες.

Προς ώρας ο ΓΔ κυμαίνεται μεταξύ 678,01-688,59 μονάδων, απέχοντας αρκετά από τον ζητούμενο πρώτο στόχο των 705 ευρώ. Ωστόσο, για τον ΔΤΡ η υπέρβαση των 305 μονάδων αποτελεί ενθαρρυντική -κυρίως τεχνικά- ένδειξη, ενισχύοντας το σενάριο της περαιτέρω αντίδρασης (ως ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της κίνησης του ΔΤΡ από τα ιστορικά χαμηλά των 219,79 μονάδων).

Στο 0,631-0,647 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,136-0,142 της Alpha Bank, στο 0,148-0,159 της Πειραιώς, στο 0,066-,0070 για της Eurobank. Κινητικότητα και για τα warrants των 3 τραπεζικών, με τις περισσότερες συναλλαγές στα ΑΛΦΑ τπ και ΠΕΙΡ τπ.

Με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά έως τα 7,85 και 7,55 ευρώ αντίστοιχα, με τον Οργανισμό κοντύτερα στον στόχο των 8 ευρώ. Ωστόσο ο τζίρος και στους δύο τίτλους είναι, μέχρι τώρα, ο χαμηλότερος από τη συνεδρίαση της 3/8, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό επικεντρώνεται στις τραπεζικές.

Αυξημένος ο τζίρος στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα, που με σχεδόν ένα εκατ. ευρώ (λίγο πριν τις 11:15) ήταν πρώτη στη σχετική κατάταξη, με τις 4 τραπεζικές να ακολουθούν και των Μυτιληναίου, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και Jumbo, EXAE, Motor Oil, Grivalia να έπονται.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 7,70-7,85 ευρώ, θυμίζεται πως η Citi από τις 10/8 ξεκίνησε εκ νέου την κάλυψη της εισηγμένης, με τιμή-στόχο τα 11 ευρώ και σύσταση «αγοράς».

Στα 19,90-20,18 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola, στα 7,70-8,10 της Grivalia, στα 5,27-5,37 ευρώ του Μυτιληναίου.

Ελάχιστος ο τζίρος για τις μετοχές του FT Mid Cap, σημειώνοντας πως λίγο πριν τις 11:15 δεν είχαν «ανοίξει» καν οι μισές από τις 20 μετοχές του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v