Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατηφορικά συνεχίζει ο τραπεζικός κλάδος

Νέες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, με πιέσεις να είναι ιδιαίτερα έντονες σε Πειραιώς και Eurobank. Οριακές οι μεταβολές για τα περισσότερα blue chips, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται πάλι από τις περιορισμένες συναλλαγές. Ανοδικά ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Οριακή άνοδος στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στο ΧΑ. Με αμυντικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς είχε προηγηθεί ανάλογο "άνοιγμα" σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Σε ακόμη ένα ξεκίνημα πολύ χαμηλών συναλλαγών αλλά με εντολές αγοράς στις 3 από τις 4 τραπεζικές μετοχές, η αγορά συντηρείται στα επίπεδα των 680 μονάδων. Με γνώμονα την περιοχή των 666 μον. για τον Γενικό Δείκτη εκτιμάται πως θα κινηθούν στη συνέχεια οι λιγοστοί ενεργοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Το συντηρητικό ξεκίνημα των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συνέβαλε ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες πιέσεις από ξένους παίκτες, μετά την "αιματοχυσία" στις κινεζικές αγορές.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται χαμηλότερα των 11.000, στις 10.950 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 οριακά κάτω από τις 4.989 μονάδες, με οριακά ποσοστά και επίσης μέτριες συναλλαγές.

Στο ΧΑ λίγο πριν τις 12:00 οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν με αποτέλεσμα να υποχωρούν άνω του 10% Πειραιώς και Eurobank, ενώ έπονται Εθνική και Alpha Bank.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως ο κλάδος θα επηρεάζεται από τις αντικρουόμενες εκτιμήσεις των ξένων οίκων για το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων, τα πιθανά όρια όπου θα γίνουν οι α.μ.κ., οι αναπόφευκτες ενέργειες για τον εξορθολογισμό της (απόλυτης) χρηματιστηριακής τιμής.

Στα μόλις 2,06 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Εθνικής, στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης, με τον ΟΠΑΠ στα 2,5, με τον ΟΤΕ στα 3,9 και πρώτη την Coca Cola/HBC με 7,3 δισ. ευρώ. Η 10άδα συμπληρώνεται με Τράπεζα Κύπρου (1,6 δισ. ευρώ) και Alpha Bank με αποτίμηση 1,5 δισ. ευρώ.

Λιγότερο τραπεζοβαρής η 10άδα, όπως άλλωστε σταδιακά και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς εισηγμένες όπως ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια, FF Group, Motor Oil, ΔΕΗ κ.ά. έχουν πλασαριστεί σταδιακά.

Ανοδικά συνεχίζουν, μετά τη χθεσινή θεαματική αντίδραση, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με νέους αγοραστές στα επίπεδα των 8 ευρώ και άνω, καθώς στον Οργανισμό έφτασαν έως τα 8,17 ευρώ. Εως τα 8,03 ευρώ οι εντολές αγοράς στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Και σήμερα με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο, γεγονός που ενισχύει τη χθεσινή εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς για μετακύληση ενδιαφέροντος/ρευστότητας προς αυτή την ομάδα τίτλων. Με αγοραστές έως τα 4,72 ευρώ και στη μετοχή της ΔΕΗ. Συνολικά σε ΟΤΕ-ΟΠΑΠ είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ, όταν ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει καν τα 4 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έχουν περιθώριο, εάν «δέσουν» τα 8-8,10 ευρώ, να κινηθούν εκ νέου προς τα τοπικά υψηλά της περιόδου 3-17 Αυγούστου. Στα 8,22 ευρώ για τον ΟΤΕ και στα 8,05 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, που πρακτικά σημαίνει ότι σε ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση ανοίγει ο δρόμος για τα επίπεδα της 26/6 (προ τραπεζικής αργίας/capital controls).

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν σημαντική την επαναφορά των μετοχών/άρα της θέσης όσων παρέμειναν σε αυτά τα δύο χαρτιά, από τη στιγμή που συμβάλλει στη σταδιακή επανάκτηση των απωλειών που είχαν καταγράψει ισχυρά ιδιωτικά αλλά και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v