Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναλλαγές... υπό το μηδέν στo Χρηματιστήριο

Σε υποτονικούς ρυθμούς κινείται το χρηματιστήριο, με ήπιες διακυμάνσεις για τους βασικούς δείκτες. Μικρές πιέσεις για τις τράπεζες μετά τα χτυπήματα του τελευταίου διημέρου. Ανοδική πορεία για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Lamda.

Έπρεπε να περάσει η πρώτη μισή ώρα της συνεδρίασης, για να φτάσει τα μόλις δύο εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος στο ΧΑ.

Σε ακόμη μία χαμηλών συναλλαγών/τζίρου ημέρα, οι λιγοστοί ενεργοί παίκτες περιορίζονται σε καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα κινήσεις, στη λογική της συντήρησης της τάσης στο εύρος των 670/650 έως 720 μονάδων.

Την ίδια ώρα, στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυριαρχούν πτωτικές τάσεις, καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις και λόγω της κινεζικής κρίσης. Ενδεικτικό το μείον 0,95% του DAX, χαμηλότερα προς τις 10.800 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη κλίση του σημαντικότερου ευρωπαϊκού δείκτη.

Εν μέσω πωλήσεων/πιέσεων σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, στο ΧΑ αρκούν λιγοστές πράξεις για να συντηρηθεί στα επίπεδα των 670-680 μονάδων (για τον Γενικό Δείκτη). Σταθεροποιητικά στα επίπεδα των 250 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς μέχρι τις 11:10 επικρατούν μεικτές τάσεις για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος, καθώς το 70% έχει πραγματοποιηθεί (*) στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, ενώ ελάχιστες είναι οι συναλλαγές στα warrants των τριών μετοχών.

Η εξισορρόπηση του τραπεζικού κλάδου, μέχρι τις 11:05-11:10, συνέβαλε σταδιακά στην επιλεκτική ενεργοποίηση λίγων εντολών αγοράς σε όλο και περισσότερες μετοχές-σηματωρούς και blue chips, με την Coca Cola HBC να λειτουργεί για ακόμη μία φορά σταθεροποιητικά. Στα 20,19 ευρώ (0,20%) η CC HBC, με μεικτές τάσεις στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ.

Μετά από ένα μικρό ανοδικό σερί στη μετοχή του ΟΤΕ ακολουθούν κάποιες πωλήσεις από τα επίπεδα των 8,12 ευρώ, με συνέπεια την ήπια διολίσθηση προς τα 8,10 με τα 8 ευρώ να θεωρούνται σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Εάν στα επίπεδα αυτά εκδηλωθούν αγορές, τότε η μετοχή του Οργανισμού θα μπορούσε να "γυρίσει" και πάλι ανοδικά. Ούτως ή άλλως, με εβδομαδιαία απόδοση 7%, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική.

Ενθαρρυντική η επανάκαμψη των αγοραστών καταρχήν στον ΟΠΑΠ αλλά και στη ΔΕΗ, καθώς νωρίτερα πράξεις έγιναν έως τα 7,97 και τα 4,62 ευρώ αντίστοιχα. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, τα 8 ευρώ αποτελούν και ψυχολογικό όριο, ενδεχόμενη υπέρβασή του θα ενίσχυε τη βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνησή του. Στο 4,62% η απόδοση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε εβδομαδιαία μέτρηση. Αντιθέτως, για τη μετοχή της ΔΕΗ ακόμη μετρώνται απώλειες (1,92% σε διάστημα εβδομάδας), αλλά ενδεχόμενη υπέρβαση των 4,65 ευρώ θα δημιουργούσε δυναμική επαναφοράς για τον τίτλο της Επιχείρησης.

Με λίγες συναλλαγές η συντήρηση της ανοδικής φοράς μετοχών όπως Lamda Development, ΓΕΚ/ΤΕΝΕΡΓ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίου/ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ κ.λπ.

Ωστόσο συναλλαγές/τζίρος παραμένουν σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα, με ενδεικτική την "άνυδρη" ΕΥΔΑΠ. Μόλις 100 μετοχές, αξίας 584 ευρώ (στις 11:08), μόλις 212 κομμάτια στον ΤΙΤΑΝα, μετά βίας 800 στην Τέρνα Ενεργειακή.

Ενδεικτικό το γεγονός πως στις 11:10 ουδεμίας μετοχής ο τζίρος ξεπερνούσε τις 800 χιλιάδες ευρώ. Μόλις στις 11:10, με προσυμφωνημένες πράξεις άλλαξαν χέρια πάνω από 85 χιλιάδες μετοχές στον ΤΙΤΑΝα, αξίας 2 και εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακή πηγή, πρόκειται για ισχυρό ξένο αγοραστή, ο οποίος διατηρεί ήδη μετοχική θέση στην ελληνική τσιμεντοβιομηχανία. Στα 21,70 σταδιακά η μετοχή του ΤΙΤΑΝα, ανεβάζοντας την αποτίμησή του στα 1,70 δισ. ευρώ.

Κινητικότητα, συναλλακτικά, σε τίτλους των Eurobank, Πειραιώς, ΕΤΕ αλλά και Alpha Bank, EXAE, ΟΠΑΠ, ενώ συναλλαγές γίνονται και σε Jumbo, Μυτιληναίο, MIG, METKA, Intralot, Lamda Development κ.ά.

(*) λίγο πριν τις 11:15 είχαν γίνει 27,8 εκατ. μετοχές, αξίας 5,6 εκατ. ευρώ, με τον ΤΙΤΑΝα να "ανεβάζει στροφές" σταδιακά μετά τις 11:05-11:10.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v