Ο κύβος ερρίφθη και όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, μύρισαν... κάλπες. Εξέλιξη που μεγάλο μέρος (και) της επενδυτικής κοινότητας θεωρούσε λίγο ως πολύ αναπόφευκτη, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη χώρα.
Ήδη σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία επιχειρείται μία πρώτη αποτίμηση των νέων δεδομένων, καθώς το ερώτημα για το αν η νέα εκλογική αναμέτρηση θα οριστεί για τα μέσα ή τα τέλη Σεπτεμβρίου ελάχιστη σημασία έχει.
Και το ΧΑ φαίνεται πως από σήμερα θα εισέλθει -και τυπικά- σε ακόμη μία προεκλογική περίοδο, βραχύβια και πλήρη ανατροπών. Σε μία συγκυρία όπου στις διεθνείς αγορές οι συνέπειες της κινεζικής κρίσης αποτυπώνονται με μεγαλύτερες απώλειες στις ευρωπαϊκές, το Μαξίμου φαίνεται πως τελικά θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.
Συνεπώς αποτίμηση και των τελευταίων εξελίξεων, από σήμερα κιόλας, και αφού έχει εγκριθεί από τον ESM το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδος. Με τις τράπεζες στα επίπεδα των 251,49, δηλαδή πολύ κοντά στα ιστορικά ελάχιστα των 219,79 μονάδων, ο κλάδος είναι αυτός που πρώτος επηρεάζεται από την τρέχουσα κατάσταση και όσα προοιωνίζονται για τη συνέχεια.
Στο 0,55 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με ιστορικό ελάχιστο το 0,431, στο 0,116 της Alpha Bank με ιστορικό ελάχιστο το 0,079 ευρώ, στο 0,111 της Πειραιώς, με ιστορικό ελάχιστο στα 0,10, και στο 0,050 της Eurobank με ιστορικό ελάχιστο στο 0,045 του ευρώ. Συνολικά η αποτίμηση και των 4 συστημικών ομίλων έχει περιοριστεί στα 4,832 δισ. ευρώ, όταν της Coca Cola HBC διαμορφώνεται στα 7,46 δισ. ευρώ.
Βραχυπρόθεσμα στο ΧΑ θα πρέπει να αποτιμηθεί (στον βαθμό που αυτό δεν έχει γίνει) η έγκριση από τον ESM, η ροή των πρώτων 23 δισ. ευρώ (από τα οποία, όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, κάτι ψιλά, λιγότερα του ενός δισ. ευρώ θα απομείνουν για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου και την έναρξη της αποπληρωμής των οφειλών του προς τον ιδιωτικό τομέα). Σχεδόν στο σύνολό τους τα 23 δισ. ευρώ, όπως έρχονται... φεύγουν, συμπληρώνει η Ελενα, με την πραγματική οικονομία να μην περιμένει άμεσα άλλες "ενέσεις πενιχρής ρευστότητας".
Ωστόσο στο χρηματιστηριακό ταμπλό η διαφοροποίηση του μη τραπεζικού μέρους (κυρίως του FT 25, δευτερευόντως του Mid Cap) από το τραπεζικό είναι κάτι περισσότερο από εμφανής εδώ και εβδομάδες, βεβαίως και πριν την 26η Ιουνίου, την τραπεζική αργία και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Πολύ πριν τα capital controls, ισχυροί ξένοι παίκτες αλλά και λιγοστοί διορατικοί Ελληνες είχαν αποσαφηνίσει τη στάση τους μοιράζοντας σταδιακά το ενδιαφέρον και τα κεφάλαιά τους προς μετοχές/εισηγμένες και επιλεγμένα blue chips, τακτική που σταδιακά αποτυπώθηκε και χρηματιστηριακά. Μένει να φανεί, με τη βεβαιότητα πλέον της διενέργειας εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο, πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές και τα funds που τελευταία ενισχύουν τις θέσεις τους σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, αλλά και τίτλους όπως Lamda Development, FF Group, TITAN, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο κ.ά.
Τεχνικά για τον FT 25 οι 204 μονάδες αποτελούν, πλέον, το νέο βραχυπρόθεσμο σημείο αναφοράς και εν προκειμένω αντίσταση. Η στήριξη για τον δείκτη έχει χαμηλώσει στις 198 και 195 μονάδες.
Μετοχές-κλειδιά πέραν της δεικτοβαρούς CC HBC, ο ΟΤΕ μετά την υπέρβαση των 8 ευρώ και ο ΟΠΑΠ, καθώς ενδοσυνεδριακά πάτησε χθες το ψυχολογικό όριο των 8 ευρώ.