Το γερμανικό JA, μπορεί να έδωσε κάποιες "ανάσες" στο ΧΑ, αλλά στο τέλος το ελληνικό χρηματιστήριο δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά από την αδιάφορη εικόνα των τελευταίων ημερών.
Σε ακόμη μία συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών (περιορίστηκε στα 29,3 εκατ. ευρώ), χαρακτηριστική ήταν η απουσία ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Πλέον ο μέσος ημερήσιος όρος έχει περιοριστεί σε λιγότερα από 38 εκατ. ευρώ (!) τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.
Μετρημένες κινήσεις από τους ξένους, ελάχιστες από τους έλληνες με συνέπεια δείκτες και συναλλαγές/τζίρος να μην αποκλίνουν αισθητά από τον ανιαρό ρυθμό που συντηρεί το ΧΑ χαμηλότερα των 700 μονάδων. Στις 675,33 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με 0,32%, που κυμάνθηκε στο εύρος των 667-681,91 μονάδων με ελάχιστο κέρδος την επιβεβαίωση για ακόμη μία φορά της περιοχής των 666 μονάδων. Μετά και την σημερινή δοκιμασία/επιβεβαίωση αναδεικνύεται η κρισιμότητα του συγκεκριμένου αριθμού για τον ΓΔ.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη (ο οποίος πρώτος εστίασε στην κρισιμότητα της εν λόγω περιοχής) ενδεχόμενη νέα επιτυχής δοκιμασία θα ενίσχυε το ενδεχόμενο αντίδρασης της αγοράς, με πρώτο στόχο προς τις 720 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση θα κέρδιζε πόντους το σενάριο της περαιτέρω ταλαιπωρίας με νέα υποχώρηση του ΓΔ προς τα πρόσφατα χαμηλά των 615 μονάδων.
Στις 200,44 (0,50%) ο FT25, στο εύρος των 235,29-258,88 με κλείσιμο στις 251,40 μον. ο Δείκτης Τραπεζών. Για τον κλαδικό δείκτη διακόπηκε ένα καθοδικό σερί, που ξεκίνησε από τις 13 Αυγούστου και από την ενδοσυνεδριακή «τοπική κορυφή» των 317,22 μονάδων. Περιοχή, που βραχυπρόθεσμα υπολογίζεται ως αντίσταση, μέχρι νεοτέρας.
Οι εξελίξεις, εντός και εκτός συνόρων, επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τη διάθεση των λιγοστών παικτών χωρίς όμως να δημιουργήσουν αξιόλογη τάση ούτε όταν η αγορά "έκανε κοιλιά" στο διάστημα 12.10-12.20΄ ούτε όταν παρουσίασε έκλαμψη μεταξύ 14.40-14.50. Στα χαμηλά ημέρας μέτριες συναλλαγές/αγορές ήταν αρκετές για να αντιδράσουν οι βασικοί δείκτες, στα υψηλά με επίσης μέτριες πιέστηκε χαμηλότερα, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των όποιων ημερήσιων κερδών.
Στα άξια αναφοράς της συνεδρίασης η αδιαφορία της αγοράς στην αναβάθμιση της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch, ενώ η είδηση για μείωση του ELA από την ΕΚΤ ελάχιστα συνέβαλε στην ενεργοποίηση λίγων αγορών στις τραπεζικές μετοχές. Πέραν αυτών ελάχιστα σπουδαία.
Στις τράπεζες πραγματοποιήθηκε περίπου το 46% του τζίρου, με περίπου 9,5 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Είναι η πρώτη φορά, μετά από καιρό, σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής που διακινήθηκαν στις 3 μετοχές τόσα κομμάτια/τζίρος σε ανοδική φορά και με τελικό θετικό κλείσιμο και για τις τρεις. Το αν θα μπορούσε αυτό να σημαίνει κάτι για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενδεχομένως με ορίζοντα την Παρασκευή (οπότε λήγει η απλή σειρά μηνός Αυγούστου, στο ΧΠΑ) θα φανεί αύριο.
Πάντως η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 0,55 ευρώ (υψηλό ημέρας) με 2,7 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank στα 0,116 (υψηλό ημέρας τα 0,125 ευρώ) και της Πειραιώς στα 0,111 (0,116) με επίσης αυξημένες συναλλαγές. Περιορισμένη κινητικότητα στα warrants των ΕΤΕ, ΑΛΦΑ τπ και ΠΕΙΡ τπ.
Πέραν του τραπεζικού κλάδου, που παρά την πρωτοφανή εξαέρωση των αποτιμήσεων, παραμένει κλειδί της τάσης και ρυθμιστής του γενικότερου κλίματος διασώθηκαν - και σήμερα- οι συνήθεις "ύποπτοι".
Στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ συνεχίστηκαν για ακόμη μία συνεδρίαση οι τοποθετήσεις κυρίως ξένων, με εμφανή την παρουσία τους στη μετοχή του Οργανισμού, ενώ και σε ΟΠΑΠ-ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν αυξημένες συναλλαγές.
Στον ΟΤΕ πράξεις έγιναν στα 8,04-8,29 ευρώ, με τελική τιμή τα 8,22 και ζητούμενη την υπέρβαση των 8,28-8,30 ευρώ στις αμέσως επόμενες 1-2 συνεδριάσεις. Στον ΟΠΑΠ στο εύρος των 7,63-8 ευρώ, με ενθαρρυντική ένδειξη το ότι «πάτησε» το ψυχολογικό όριο των 8 ευρώ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ υπολείπεται τεχνικά κατά μία φάση της κίνησης του ΟΤΕ.
Στον τίτλο της ΔΕΗ άλλαξαν χέρια 203.214 τεμάχια/αξίας 913.016 ευρώ με την τεχνική εικόνα να "δείχνει" προς τα 4,80 ευρώ.
Χρηματιστηριακός παράγων εκτιμούσε, πως ενώ οι εξελίξεις από το μέτωπο FraPort- Κυβέρνησης θα μπορούσαν να επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό την στάση συγκεκριμένων funds που παρακολουθούν μετοχές/εισηγμένες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (που έχουν σειρά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων) η τελική υπογραφή της συμφωνίας των δύο πλευρών θα καθυστερήσει για λίγο καιρό.
Η κόντρα Μαξίμου- γερμανικού ομίλου, αν και δεν θεωρείται πως μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά τα δεδομένα ενδέχεται να ρίξει "σκιές" στην προσπάθεια της Αθήνας να "τρέξει" την παραχώρηση των ΟΛΠ, ΟΛΘ (και ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λ.π) Για παράδειγμα η σημερινή εικόνα στη μετοχή του ΟΛΠ ήταν απογοητευτική με μόλις 590 κομμάτια, αξίας 9.175 ευρώ. Ανάλογη εικόνα και στον ΟΛΘ. Αντιθέτως σχολιάστηκε η "λειψυδρία" στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ (στα 5,69 ευρώ με μείον 1,22% με μόλις 2.713 τεμάχια/αξίας 15.672 ευρώ) σε αντιδιαστολή με τα 104.011 κομμάτια της ΕΥΑΘ, καθώς τα 100.000 πέρασαν με τη μορφή πακέτου στα 3 ευρώ.
Στα 20,05-20,34 ευρώ η μετοχή της Coca Cola/hbc με συντηρητικές κινήσεις (άλλωστε η δεικτοβαρής μετοχή λειτουργεί είτε ως επιταχυντής είτε ως φρένο ή και εξισορροπιστής για τους δείκτες), με καλές συναλλαγές η Motor Oil (9-9,25) λιγότερες τα Ελληνικά Πετρέλαια (4,54-4,67 ), ενώ η σταθερότητα της Αεροπορίας Αιγαίου επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό, που είχαμε δώσει από νωρίς για αυτό το blue chip του ft25. Με εντολές έως τα 7,14 διαμορφώθηκε τελικά οριακά πάνω από τα 7 ευρώ.
Κάπως πιο κινητικά σήμερα τα "μεσαία" στις 810,09 μονάδες ο FT Mid Cap, με συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές σε Frigoglass, MIG, ΕΥΑΘ, Intralot, Attica Bank.
Να σημειωθεί, πως η σημερινή μικρή αντίδραση στο ΧΑ επιτεύχθηκε κόντρα στην διόρθωση των περισσότερων ευρω-χρηματιστηρίων με ενδεικτικό το "γύρισμα" του DAX χαμηλότερα και των 10.800 μονάδων.
Στις 18.25 ώρα Ελλάδος το ADR της ΕΤΕ στο NYSE υποχωρούσε 3,77% στα 0,768 δολάρια.