Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ομοφωνία» στην πτώση

Στο κόκκινο σχεδόν το σύνολο των μετοχών του FT 25. Πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές, με πτώση έως και 10% για Eurobank, Εθνική. Ακολουθούν Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Σε χαμηλά επίπεδα διατηρείται ο τζίρος. Αντίσταση από ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ.

Οι πολιτικές εξελίξεις βαρύνουν για πολλοστή φορά αρνητικά (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Με σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο (νέα βουτιά έως 8,25% για τον ΔΤΡ), ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών/εισηγμένων-σηματωρών και στα blue chips, με 2-3 εξαιρέσεις από τον FT 25 και άλλες τόσες από τον FT Mid Cap. Αναπόφευκτη η αρνητική ανταπόκριση της αγοράς στις τελευταίες διαρροές και τις εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις, με άμεσο αντίκτυπο στον πιο ευαίσθητο κλάδο του χρηματιστηρίου, τον τραπεζικό.

Σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία συζητείται από νωρίς το πρωί το θέμα-ενδεχόμενο προσφυγής σε νέες, πρόωρες εκλογές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και βραχυπρόθεσμα. Την καταρχήν αντιμετώπιση αρκετών παικτών την υφίσταται ήδη η αγορά, τη μετρά με βαθιά διόρθωση του Γενικού Δείκτη που νωρίτερα έπεφτε προς τις 658, χάνοντας τις σημαντικές 666 μονάδες. 

Χρηματιστηριακά οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις κινούνται μέχρι τώρα σε χαμηλά επίπεδα, που δεν αποκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται (στις 11:25) σε 24 εκατ. τεμάχια/τζίρος 5,4 εκατ. ευρώ, με το 40% στους τίτλους Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, ενώ πωλήσεις έχουν ενεργοποιηθεί και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και σε Coca Cola, Motor Oil, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ κ.λπ.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρούσε ως πολύ πιθανό, πλέον, τον κίνδυνο νέας δοκιμασίας των «ιστορικών ελάχιστων» τιμών για τον ΔΤΡ, θυμίζοντας πως στις 219,79 μονάδες σηματοδοτείται το «άδειασμα» που είχε ακολουθήσει την επαναλειτουργία του ΧΑ, από τις 3 Αυγούστου και μετά. Είναι προφανές, σημείωνε ο ίδιος, πως ο κλάδος θα παραμείνει σε δοκιμασία, με τις μετοχές ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank να δοκιμάζουν τις αντοχές των «ιστορικών πυθμένων» που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Λίγες ρευστοποιήσεις ενεργοποιήθηκαν και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις είχαν υπεραποδώσει (σε σχέση με τον FT 25) ενισχύοντας την εκτίμηση πως ορισμένοι παίκτες προτιμούν να κατοχυρώσουν θέσεις τους και ενδεχομένως να ξαναβρούν τις επιλογές τους λίγο χαμηλότερα.

Τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται πως σε ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση και των 666 μονάδων θα ενισχυόταν το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης, με καταληκτικά τα επίπεδα των 615,08 μονάδων (χαμηλά της Δευτέρας 3 Αυγούστου).

Σε αυτό το «νέο περιβάλλον» καθώς (και) το ΧΑ εισέρχεται σε βραχύβια προεκλογική περίοδο, λογικά θα δοκιμαστούν εκ νέου στηρίξεις και όρια που διαμορφώθηκαν στο «κενό» της 26/6-3/8 αλλά και από τις 3/8 μέχρι σήμερα. Σε σημαντικό βαθμό ελεγχόμενη η ροή σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ενώ σε ΔΕΗ και CC οι πωλητές είναι πιο επίμονοι. Κάτι που αποτυπώνεται στην ήπια υποχώρηση του ΟΤΕ έως τα 8 ευρώ, του ΟΠΑΠ έως τα 7,73 ενώ η ΔΕΗ διορθώνει έως τα 4,32 και η CC έως τα 19,80 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v