Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικός «δάκτυλος» ρίχνει το Χρηματιστήριο

Σε εκλογική περιδίνηση η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις κρίσιμες 666 μονάδες, με έναν εκ των χαμηλότερων τζίρων του έτους. Διψήφια πτώση για τον τραπεζικό κλάδο, με ισχυρότερες απώλειες για την Alpha Bank. Ανοδος κόντρα στο κλίμα για Τιτάνα, ΕΥΔΑΠ.

Με έναν από τους χαμηλότερους τζίρους του 2015, το ΧΑ "σέρνεται" σε επίπεδα χαμηλότερα των κρίσιμων 666 μονάδων.

Μόλις 59 εκατ. μετοχές είχαν αλλάξει χέρια, συνολικού τζίρου μετά βίας 14,9 εκατ. ευρώ, αρκούν για να συνεχίζεται, μέχρι τις 14:30, η ταλαιπωρία για τον Γενικό Δείκτη έως 3,05% χαμηλότερα (στα όρια των 654/653 μον.), για τον FT 25 έως 3,15% (στις 193/194), με τον τραπεζικό κλάδο να "βυθίζεται" οριακά στα ιστορικά ελάχιστα των 219,79 μονάδων.

Την ώρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μαίνεται η διόρθωση(*), συνέπεια (και) της κινεζικής κρίσης, στην Αθήνα (και) το χρηματιστήριο περιδινείται μέσα στην εκλογολογία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη χώρα.

Ωρα αποφάσεων για τις εκλογές, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές και το παρασκήνιο που διαδραματίζεται κυρίως στο πολιτικό παρασκήνιο, με το ΧΑ να επηρεάζεται ανάλογα.

Σταθερές οι ρευστοποιήσεις από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα, με πωλήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, για να παρασύρουν στη συνέχεια την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και συγκεκριμένων blue chips του FT 25. Ωστόσο, μετά την αρχική πίεση/διόρθωση που κράτησε τράπεζες και blue chips κοντά στα χαμηλά ημέρας, η απουσία αγοραστών δεν επέτρεψε καν τη μικρή έστω αντίδραση, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, καθώς περιορίστηκε σε επιλεγμένες μετοχές.

Οριακά στα ιστορικά ελάχιστα ο ΔΤΡ, με νέες πιέσεις και νέες χαμηλότερες τιμές και για τις 4 τραπεζικές μετοχές, ενώ νωρίτερα για τη Eurobank καταγράφηκε "νέος πυθμένας" στο 0,043 ευρώ. Κάποιες λίγες αγορές επιχειρήθηκαν στα χαμηλά ημέρας σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank αποτρέποντας προσωρινά την καταγραφή νέων χαμηλών. Κάτι που στη συνέχεια δεν αποφεύχθηκε για την Πειραιώς καθώς η μετοχή υποχώρησε και στο 0,098 του ευρώ.

Σταθεροί οι πωλητές στην 3άδα των μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ ενώ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές υποχωρεί έως 2,42% χαμηλότερα η δεικτοβαρής Coca Cola/HBC. Στα 19,79 ευρώ η μετοχή της CC/HBC, που επηρεάζει με τη σειρά της στην περαιτέρω πίεση του 25άρη.

Διαφοροποίηση παρατηρείται μεταξύ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, καθώς η μετοχή του Οργανισμού υποχωρεί 0,97% στα 8,14 ευρώ, σε αντίθεση με του ΟΠΑΠ που χάνει 2,16% στα 7,70 ευρώ, την ώρα που η μετοχή της Επιχείρησης διορθώνει 5,25% στα 4,29 ευρώ.

Με πωλήσεις/πιέσεις η πλειονότητα των μετοχών όπως Μυτιληναίου, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Ελληνικών Πετρελαίων, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco κ.ά. Ωστόσο, όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, οι ρευστοποιήσεις είναι μέχρι τώρα ελεγχόμενες και η πίεση/διόρθωση δεν ξεπερνά το περιθώριο βραχυπρόθεσμης ανόδου που είχε προηγηθεί από τα χαμηλά της 3ης Αυγούστου.

Στα 9-9,24 ευρώ η μετοχή της ΜΟΗ, που στα τρέχοντα επίπεδα κρατά 2,96% σε εβδομαδιαία μέτρηση, στα 4,42 ευρώ της Lamda Development, που επίσης κρατά εβδομαδιαία κέρδη 4%, όπως στα 7,27 ευρώ για τον τίτλο της Jumbo ή των Αεροπορίας Αιγαίου, ΟΛΠ, καθώς οι πωλητές δείχνουν να προσέχουν τις τιμές των θέσεών τους.

Στα 5,70 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, στα 21,04 ευρώ του ΤΙΤΑΝα, στα 4,42 ευρώ της Lamda Development, των μόνων τριών εξαιρέσεων που επιμένουν κόντρα στο γενικότερο διορθωτικό ρεύμα.

Με απώλειες 2,34% στις 791 μονάδες ο FT Mid Cap, με τρεις μετοχές να μην έχουν "ανοίξει" καν (Σωληνουργεία Κορίνθου, Κυριακίδης, Ευρωπαϊκή Πίστη), με τρεις σταθερές (Kleeman, Πλαστικά Θράκης, MLS) και δύο των Intralot, Ιντρακόμ να ενισχύονται με ελάχιστο τζίρο. Είναι ενδεικτικό πως στην Ιντρακόμ έχουν αλλάξει χέρια μόλις 30 τεμάχια, συνολικής αξίας... 10 ευρώ.

(*) με νέες απώλειες (έως 1.25%) ο DAX δοκιμάζεται και στα επίπεδα των 10.500 μονάδων. Απώλειες 4,27% σε εβδομαδιαία μέτρηση για τον γερμανικό δείκτη, σωρευτικά 10,15% σε διάστημα μηνός.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v