H κυβέρνηση οδεύει προς νέες πρόωρες εκλογές και στο ΧΑ ψηφίζουν "μονοκούκι" πτώση. Με την καταγραφή νέου ιστορικού ελάχιστου για τον Δείκτη Τραπεζών υποδέχθηκε σήμερα το ΧΑ, την διαφαινόμενη προκήρυξη νέας εκλογικής διαδικασίας μέσα στον Σεπτέμβριο, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το 2015.
Μόλις 108,9 εκατ. τεμάχια, με μόλις 29,8 εκατ. ευρώ από τα οποία το 35% στις τέσσερεις συστημικές τράπεζες αλλά και σημαντική διασπορά σε μετοχές-σηματωρούς και επιλεγμένα blue chips.
Σε αρνητικό έδαφος η αγορά από την πρώτη μέχρι και την τελευταία εντολή και μάλιστα με την διόρθωση να εντείνεται προς το τέλος της συνεδρίασης. Ενδεικτικό, πως στα τελευταία 30΄ με συναλλαγές σχεδόν 5 εκατ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε έως τις 651,56 κλείνοντας με απώλειες της τάξης του 3,52% και χαμηλό ημέρας στις 647,44 μονάδες.
Στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας ο τραπεζικός κλάδος, μετά από ένα συνεχόμενο "σφυροκόπημα" πωλήσεων/πιέσεων μέχρι και την διαδικασία της δημοπρασίας. Προς τα 4 δις ευρώ η συνολική αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων, με τις Πειραιώς και Eurobank εδώ και μέρες εκτός της δεκάδας των εισηγμένων με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Στα 216,75 το νέο ιστορικό ελάχιστο για τον ΔΤΡ με κλείσιμο στις 222,08 μονάδες.
Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής καμία είδηση ή πληροφορία από την οικονομία δεν στάθηκε ικανή να αμβλύνει την εξ΄αρχής υποτιμητική διάθεση όσων είχαν προαποφασίσει πως η επικείμενη προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών ήταν μία πρώτης τάξης αφορμή για μείωση των θέσεων τους. Άλλωστε η απώλεια και των κρίσιμων 666 μονάδων για τον ΓΔ στα πρώτα 5-10΄ της συνεδρίασης ήρε και την τελευταία αμφιβολία για το τι θα ακολουθούσε.
Σταθερό ξεπούλημα και απομείωση στον τραπεζικό κλάδο, συνεχείς ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στα περισσότερα blue chips και ελάχιστη διάθεση για αγορές σε υψηλότερες τιμές. Σχεδόν κοινή η βεβαιότητα σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία πως οι πολιτικές εξελίξεις θα σταθούν αφορμή για την διαμόρφωση ακόμη χαμηλότερων τιμών. Πρακτικά, όπως σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες σε ενδεχόμενη υποχώρηση του ΓΔ κάτω και από τις 666 μονάδες θα άνοιγε την...κατηφόρα για περαιτέρω διόρθωση με καταληκτικά τα χαμηλά της 3 ης Αυγούστου, δηλαδή τις 615,08 μονάδες.
Ούτως ή άλλως χαμηλές οι συναλλαγές, ακόμη χαμηλότερος ο τζίρος με συγκριτικά ικανοποιητικά μεγέθη σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Jumbo, TITAN, Coca Cola/hbc, Μυτιληναίο, FF Group, Viohalco, EXAE, Αεροπορία Αιγαίου, Τράπεζα Κύπρου, ΜΕΤΚΑ, Grivalia και ΓΕΚ/Τέρνα.
Πάντως εξαιρούμενων των τραπεζικών μετοχών για την πλειονότητα των σηματωρών και των blue chips η υποχώρηση συντελέστηκε με πολύ χαμηλότερες συναλλαγές/τζίρους απ' ότι στην διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης που είχε προηγηθεί (από τις 13/14-8). Λελογισμένες πωλήσεις, με αγοραστές σε διάφορες τιμές και εμφανή την προσπάθεια συντήρησης των κεκτημένων όπου αυτό ήταν εφικτό.
Στην 3άδα των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ οι αγοραστές είχαν και σήμερα τον κύριο λόγο στην περίπτωση του Οργανισμού, ενώ στον ΟΠΑΠ δεν χάθηκαν σε κλείσιμο τα κρίσιμα 7,50 ευρώ. Στην ΔΕΗ που δέχθηκε μεγαλύτερη πίεση δοκιμάστηκαν μεν τα χαμηλά των 4,30 για να κλείσει τελικά πάνω στην γραμμή βραχυπρόθεσμης στήριξης στα 4,45 ευρώ.
Ειδικότερα στη μετοχή του Οργανισμού εντολές πραγματοποιήθηκαν στο εύρος των 8-8,27 ευρώ για να κινηθεί σταθερά σε θετικό έδαφος μετά τις 14.50 με αγοραστές μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης.
Στα 7,28-7,95 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ με εμφανείς (υπό) στηρίξεις από ισχυρά χέρια στην "βουτιά" προς τα 7,28 ευρώ, στις 17.00-17.05'.
Εύλογα οι οικονομικές ειδήσεις, τα νεότερα από τον ESM κ.λ.π σε δεύτερη μοίρα, από τη στιγμή που νωρίς το πρωί σε χρηματιστηριακά- τραπεζικά γραφεία πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η διαφαινόμενη προσφυγή σε νέα πρόωρη αναμέτρηση. Η πρώτη δόση από τον ESM προς την Ελλάδα δόθηκε, τα 3,4 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ καταβλήθηκαν εμπρόθεσμα από ένα πακέτο που όπως σημείωνε η Έλενα Λάσκαρη κάτι "ψίχουλα" περίσσευαν για την πραγματική οικονομία και τις επιστροφές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε, πως οι πρόωρες εκλογές υπό προυποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για αναστροφή του κλίματος στην περίπτωση που θα ξεκαθάριζε το σκηνικό. Σύμφωνα με το Reuters ο Τσίπρας οδεύει προς πρόωρες εκλογές, διευθετώντας τα εσωτερικά (εσωκομματικά) μέτωπα του.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, πως σε "δεύτερο χρόνo" μία ενδεχόμενη αποσαφήνιση του πολιτικού νεφελώδους σκηνικού ίσως να διευκόλυνε το ΧΑ στη συνέχεια. Προς ώρας περιοριζόμαστε στην παρακολούθηση των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων, στο διάγγελμα του πρωθυπουργού (κατά πάσα πιθανότητα στις 20.00΄) και τη σταθερή μείωση θέσεων από ξένους και λίγους έλληνες διαχειριστές.
Εξαιρούμενων των τραπεζικών μετοχών, σε πολλές του FT25, ρευστοποιήσεις αποδίδονται σε προσπάθεια κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων αποδόσεων που για τις Αεροπορία Αιγαίου, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ παραμένει θετική σε εβδομαδιαία μέτρηση. Μάλιστα για τον ΟΤΕ η εβδομαδιαία απόδοση διαμορφώνεται στο 8,55%, έναντι 3,52% για τον ΟΠΑΠ.
Συνεπώς κερδοφόρες θέσεις τόσο σε μέτρηση εβδομάδας όσο από τα χαμηλά της Δευτέρας 3 Αυγούστου καταγράφονται ακόμη και σήμερα με το κλείσιμο του ΔΤΡ σε ιστορικά ελάχιστα.
Η σταθερή, εδώ και 2-3 μήνες, διαφοροποίηση μη τραπεζικών- τραπεζικών είναι εμφανής με ότι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια.
Θα πρέπει να σημειωθεί λ.χ πως για τη μετοχή της Motor Oil νέα υψηλά 52 εβδομάδων σημειώθηκαν εχθές στα 9,25 δλδ οριακά κοντά στο σημερινό υψηλό των 9,24 ευρώ. Η τελική τιμή της ΜΟΗ διαμορφώθηκε στα 8,90 ευρώ, με την αποτίμηση στα 985 εκατ. ευρώ (πολύ κοντά στο όριο της κατηγορίας ενός δισ. ευρώ).
Με θετικό πρόσημο και σήμερα ο ΤΙΤΑΝ στα 21,69 (υψηλό ημέρας στα 21,73) με τον όμιλο να αποτιμάται στα 1,67 δισ. ευρώ.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση διασώθηκαν η μετοχή των Ελληνικών Καλωδίων (0,90 ευρώ), των σταθερών Κυριακίδη (2,40), Τεχνική Ολυμπιακή (0,976 ) και Πλαίσιο στα 4,71 ευρώ.
Στις 25/75 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών με την ΕΒΖάχαρη να ξεχωρίζει στα 0,182 ευρώ (16,67%) με αφορμή τα επιχειρηματικά νεότερα που αφορούν στο μέλλον της εισηγμένης.
Αυτά στο εσωτερικό μέτωπο, συνεκτιμώντας την αρνητική τροπή που έχει προσλάβει η διόρθωση κυρίως στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Νέες σημαντικές απώλειες 2,15% για τον DAX που νωρίτερα έχανε και τις 10.450 μονάδες.