Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο πρεσσάρισμα στο Χρηματιστήριο

Επανεμφανίστηκαν οι πρωϊνες πιέσεις και η αγορά υποχωρεί με το γνωστό, «χαλαρό» από πλευράς συναλλαγών, στυλ. Μεικτά πρόσημα στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στα blue chips. H προσοχή και στα παράγωγα.

Εχθρός του χαμηλού το χαμηλότερο, με το ΧΑ να ακολουθεί τη διόρθωση των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Νέες ρευστοποιήσεις/πιέσεις από τις τράπεζες μέχρι μετοχές-σηματωρούς και blue chips, με τον Γενικό Δείκτη αρχικά να χαμηλώνει περισσότερο προς τον "τοπικό πυθμένα" των 615 μονάδων, στη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου.

Σταδιακά μετά τις 10:55, αρχής γενομένης από συγκεκριμένα χαρτιά-σηματωρούς και στη συνέχεια, μετά τις 11:05, και σε τραπεζικούς τίτλους, επιχειρήθηκε ανατροπή του σκηνικού. «Κλειδί» και αφορμές από τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Στις 650 μονάδες (από το αρχικό χαμηλό των 639,61 μον.) ο Γενικός Δείκτης, με τις απώλειες να μειώνονται οριακά λίγο πριν τις 11:15.

Η εικόνα άλλαξε εκ νέου και το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε προς τις 640 μονάδες. 

Προφανώς σε άλλους λόγους αποδίδεται η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των ξένων χρηματιστηρίων, σε άλλους για το ελληνικό, αν και τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρωζώνη δεν είναι και τα πιο ενθαρρυντικά -και ίσως τα βρει και αυτά μπροστά του το ελληνικό χρηματιστήριο, που και τυπικά έχει εισέλθει σε ακόμη μία προεκλογική περίοδο.

Το γεγονός πως ακόμη και τώρα (και) το ΧΑ δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία διενέργειας των εκλογών (20 ή 27 Σεπτεμβρίου ή μήπως 4 Οκτωβρίου) είναι ένα θεματάκι, καθώς ο τραπεζικός κλάδος ταλαιπωρείται από ουσιαστικές εκκρεμότητες. Εξού και ο νέος γύρος πωλήσεων στις τέσσερις μετοχές του κλάδου, με 212,24 μονάδες να αποτελούν νέο ιστορικό ελάχιστο για τον ΔΤΡ, μέχρι τώρα.

Βέβαια οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές, λιγότερες κι από τη χθεσινή συνεδρίαση, στοιχείο που συνεκτιμάται ανάλογα από χρηματιστηριακούς παράγοντες. Δεν είναι τόσο η προσφορά όσο η παντελής απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, που ρίχνει χαμηλότερα τράπεζες και blue chips, σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής. Και πράγματι, με τόσο περιορισμένες συναλλαγές/τζίρο (*) δεν γίνεται λόγος για μαζική αποχώρηση ή ξεπούλημα (καν στον τραπεζικό κλάδο). Οι τόσο περιορισμένες συναλλαγές/τζίρος θα πρέπει να ιδωθούν, σημείωνε ο ίδιος, σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη καταγραφή "ιστορικών ελάχιστων" για τον τραπεζικό κλάδο, την ισχυρή θέση που -μέχρι τώρα- κρατούν συγκεκριμένα funds, βασικοί μέτοχοι/επιχειρηματίες, αλλά και χρηματιστές, διαχειριστές.

Εύλογα η αγορά είναι αμήχανη για το νέο πολιτικό τοπίο, όπως σημειώνουν ο Στέφανος Κοτζαμάνης και ο Χρήστος Κίτσιος, ο λιτός βίος για την οικονομία μέχρι τις κάλπες θεωρείται δεδομένος, σύμφωνα με την προσέγγιση της Ελενας Λάσκαρη, πλην όμως το χρηματιστηριακό τοπίο είναι λίγο ως πολύ σαφές για το επόμενο διάστημα.

Ταλαιπωρίας συνέχεια για τον τραπεζικό κλάδο, ολοκληρωτική απαξίωση των warrants και εκ των πραγμάτων ακύρωση της σχετικής διαδικασίας, σταθερή διαφοροποίηση αρκετών μετοχών/εισηγμένων (κυρίως) από τη μεγάλη αλλά και (δευτερευόντως) από τις χαμηλότερες κατηγορίες (**).

Άλλωστε από αυτό, το μη τραπεζικό μέρος του FT 25 αναδύθησαν σταδιακά, μετά τις 10:55-11:00, μετοχές-σηματωροί σε ακόμη μία προσπάθεια διαφοροποίησης, με τους Μυτιληναίο, ΟΛΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda Development, Grivalia να επιβεβαιώνουν τη βραχυμεσοπρόθεσμη εικόνα τους.

Στο πολιτικό παιχνίδι ορισμένοι χρηματιστηριακοί παράγοντες συνεκτιμούν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εμπιστοσύνης ή ανοχής, που ψάχνει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Θα δείξει, καθώς σε κάθε περίπτωση (και) το ΧΑ παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα στην πολιτική αρένα.

Την προσπάθεια αναστροφής των blue chips ακολούθησαν με διαφορά 5-10' και μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Η ενεργοποίηση εντολών αγοράς, μετά τις 11:00-11:05, σε τίτλους των Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ και στην Εθνική από το 0,461 ο πήχης ανέβηκε έως το 0,495 ευρώ.

(*) στα μόλις 4,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στις 11:15.
(**) ενδεικτική η περίπτωση της μετοχής/εισηγμένης Κυριακίδης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v