Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Μαύρα σύννεφα» εντός και εκτός

Οι βαριές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια «παντρεύονται» με το κλίμα αβεβαιότητας στην Αθήνα. Ποια είναι τα όρια κινήσεων για τους δείκτες και τα «βαριά χαρτιά». Η εικόνα στις τράπεζες και οι (λίγες) κινήσεις των ξένων παικτών.

Απώλειες 5,73% για τον Γενικό Δείκτη και 28,7% για τον Τραπεζικό, σε εβδομαδιαία μέτρηση δεν είναι λίγες, όταν ο ΔΤΡ μετρά σωρευτικά ζημιές 78,04% από την αρχή του έτους και 23,10% ο ΓΔ την ίδια περίοδο.

Η ψήφιση του προγράμματος διάσωσης από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης των 26 δισ. ευρώ μπορεί να ήταν εξελίξεις που αρέσουν στις "αγορές" και όντως σε κάποιο βαθμό αποτυπώθηκαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης όμως η επισημοποίηση της προσφυγής της χώρας σε νέες πρόωρες εκλογές ήρθε να "τελειώσει" τις όποιες αμυδρές ελπίδες υπήρχαν για μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

Στην χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να θεωρούνταν αναπόφευκτη η προσφυγή στις κάλπες (αρκετοί είναι αυτοί, που εκτιμούν ότι έτσι ίσως να αρθούν τα αδιέξοδα) ωστόσο οι ανησυχίες για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής- άρα και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- επέδρασαν αρνητικά.

Νέος γύρος ρευστοποιήσεων στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδος, σωρευτικές απώλειες 28,8% για τον ΔΤΡ, διαμόρφωσαν την απογοητευτική εικόνα για τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Πλέον μετά και το κλείσιμο της Παρασκευής η Εθνική, με τη μετοχή στα 0,469 ευρώ, αποτιμάται στα 1,66 δισ. ευρώ, η Alpha Bank, με τη μετοχή στα 0,092 του ευρώ, στα μόλις 1,17 δισ. ευρώ, ενώ Πειραιώς (0,098) με 598 εκατ. ευρώ και Eurobank (0,042 ) με 618 εκατ. ευρώ συμπληρώνουν την 4άδα των συστημικών ομίλων.

Το γεγονός πως στις τραπεζικές μετοχές πραγματοποιείται πλέον λιγότερο του 40-45% του μέσου ημερήσιου όρου συναλλαγών μπορεί να λειτουργεί συνήθως υπέρ του υπόλοιπου του FT25 και ενός μέρους του FT Mid Cap ωστόσο στη συνεδρίαση της Παρασκευής φάνηκε πως αρκεί ένα "'αδειασμα" 2-3 ξένων παικτών για να αλλάξει άρδην -προς το χειρότερο- η τάση/εικόνα και μετοχών-σηματωρών όπως ήταν (στις 21/8) ο ΤΙΤΑΝας, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΕΥΔΑΠ αλλά και Lamda Development, Viohalco, FF Group κ.α.

Προς νέες εκλογές το ΧΑ, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να επιχειρεί (στις 21/8) μία πρώτη προσέγγιση των δεδομένων που θα επηρεάσουν την αγορά, με ορίζοντα την Κυριακή 20 (?) Σεπτεμβρίου (την Παρασκευή 18/9 το τρίτο triple witching του 2015 στα Παράγωγα).

Το αρνητικό για το ελληνικό χρηματιστήριο έγκειται στην κλίση που εδώ και μέρες έχουν λάβει οι ξένες αγορές, οι αναδυόμενες, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Την Παρασκευή το Πεκίνο προκαλούσε νέους τριγμούς στην Wall, νωρίτερα στην Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε στις 10.124 μονάδες (-2,95%) ξεκινώντας τον τελευταίο γύρο διόρθωσης από τα επίπεδα των 11.670 (την Πέμπτη 6/8, σχετική αναφορά στον Εκηβόλο, στις 21/8).

Εύλογα το ΧΑ έχοντας να αντιμετωπίσει τις εγγενείς αδυναμίες και τις ουσιώδεις εκκρεμότητες του τραπεζικού κλάδου "βλέπει" χαμηλότερα με καταληκτικό στόχο τις 615 μονάδες, τοπικό χαμηλό της 3ης Αυγούστου. Εάν στη γενικότερη ρευστότητα/αβεβαιότητα προστεθεί το βάρος των ξένων αγορών, η αναταραχή στις αναδυόμενες με τη συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων από χρηματιστήρια των BRICKs και σε αυτά συνεκτιμήσουμε τα όσα διαδραματίζονται στην τουρκική οικονομία δύσκολα θα διακρίναμε "σανίδα σωτηρίας" στο άμεσο μέλλον.

Το "άδειασμα" της Παρασκευής είναι αλήθεια ότι ταρακούνησε αρκετούς, μένει να φανεί από Δευτέρα εάν αυτές οι κινήσεις θα έχουν συνέχεια και υπό το πρίσμα της προειδοποίησης του Fitch για τον κίνδυνο μη υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας αναλυτών παρότι το εκλογικό αποτέλεσμα προδικάζεται "αρεστό" στις αγορές (ενδεικτική η στάση, που τήρησαν οι δανειστές και ξένα κέντρα απέναντι στην ενέργεια Τσίπρα) ο βαθμός απρόβλεπτου πάντα ενυπάρχει.

Το ότι σε αυτή τη συγκυρία η Wall Stret διορθώνει σε χαμηλά 18 μηνών, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, προφανώς και δεν διευκολύνει ούτε το ΧΑ, απεναντίας καθιστά ακόμη πιο διστακτικούς την πλειονότητα των ξένων παικτών.

Επιπρόσθετα η συνέχεια είναι γεμάτη από εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της Ευρωζώνης (και της ΕΕ) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Στις 14 Σεπτεμβρίου, Δανία, δημοψηφίσματα σε Πολωνία, Καταλωνία, στις 4 Οκτωβρίου, Πορτογαλία, ενώ ακολουθούν βουλευτικές στη Πολωνία (11/10) αλλά και σε Ελβετία, Τουρκία για να φτάσουμε στις γενικές εκλογές στην Ισπανία τον Δεκέμβριο (20/12). Ενδεχομένως, εκτιμούν αναλυτές, χώρες-μέλη της Ευρωζώνης να εισέρχονται σε ανάλογη περίοδο ρευστότητας/αβεβαιότητας με ότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για αδύναμες οικονομίες (όπως η πορτογαλική).

Θα πείτε το πηγαίνουμε μακρυά, πολύ μακρυά και δεν θα διαφωνήσω. Ομως οι επόμενες εβδομάδες δεν προοιωνίζεται πως θα είναι λιγότερο βεβαρημένες απ΄ ότι αυτή που έκλεισε με νέες σημαντικές απώλειες. Και το χειρότερο, ακυρώνει μεγάλο μέρος των κερδισμένων των προηγούμενων εβδομάδων από την επαναλειτουργία του ΧΑ στις 3 Αυγούστου.

Μία αναλυτικότερη ματιά στην εικόνα των μετοχών- κλειδιών του FT25.

Για τις 4 τραπεζικές η τεχνική μέτρηση "βλέπει" τεχνικής μορφής αντίδραση- ίσως από τις 200/180 μονάδες για τον ΔΤΡ με ορίζοντα προς τις 280/300 αλλά κι αυτό το σενάριο, υπό προϋποθέσεις.

Για ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ θα πρέπει να μην χαθούν σημαντικές στηρίξεις που δημιουργήθηκαν στο διάστημα 3-21/8 θυμίζοντας πως για τη μετοχή του Οργανισμού η μηνιαία απόδοση "γύρισε" πάλι σε αρνητική με 1,22% μετά το μείον 1,82% της Παρασκευής.

Στα 8,10 ευρώ η μετοχή, με στηρίξεις στα 8 και 7,90/7,85 απ΄ όπου οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση, ειδάλλως...

Στα 7,11 ευρώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ έχει περάσει πλέον με μείον 8,96% σε αρνητική μηνιαία μέτρηση, περίπου όσο η ΔΕΗ (-8,70% ) στα 4,30 ευρώ.

Σε αρνητική μέτρηση (4,30% σε μηνιαία ) και η δεικτοβαρής Coca Cola/HBC που συνήθως κρατά τον δείκτη και την αγορά. Στα 19,15 ευρώ έκλεισε η μετοχή την Παρασκευή και επ' ουδενί πρέπει να χάσει τα 18,12 ευρώ (χαμηλά στη συνεδρίαση της 3 ης Αυγούστου).

Στα λιγοστά ενθαρρυντικά της Παρασκευής το ότι για τον ΓΔ δεν χάθηκαν (σε κλείσιμο) οι 635 μονάδες, όπως σημειώνει ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, αφήνοντας ένα μικρό "παράθυρο" για κόντρα-κίνηση με πρώτο στόχο, ποιόν άλλον, τις περίφημες 666 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v