Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εχασαν 28,7% στην εβδομάδα οι τράπεζες

Νέα διόρθωση στο Χρηματιστήριο, με τις πιέσεις να διασπείρονται και στα μη τραπεζικά blue chips. Κάτω από τα 30 εκατ. παρέμεινε ο τζίρος. Μεγάλες απώλειες για ΕΥΔΑΠ, Alpha, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα. Κέρδη για Grivalia, Πειραιώς. Στο 5,7% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον ΓΔ.

Αλλη μία πτωτική συνεδρίαση με το ΧΑ να υποχωρεί προς τις 635 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τη συνεδρίαση της Τρίτης 4 Αυγούστου, την δεύτερη ημέρα μετά την επαναλειτουργία του ΧΑ. Καθ΄ όλα αποθαρρυντική ένδειξη παρά το γεγονός ότι συντελέστηκε με περιορισμένες συναλλαγές/τζίρο για ακόμη μία φορά κάτω και από το όριο των 30 εκατ. ευρώ.

Με νέες απώλειες 2,49% ο ΓΔ διαμορφώθηκε στις 635,31 με χαμηλό ημέρας τις 629,88 μονάδες.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό ο ΔΤΡ που έκλεισε τελικά στις 211,25 διορθώνοντας ενδοσυνεδριακά από τις 229,97 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης χάνει 5,7% με τον τραπεζικό να καταγράφει πολύ μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 28,7%. 

Σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία είχε προεξοφληθεί, πως από τη στιγμή που η εικοτολογία για νέα προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα γινόταν είδηση (και) το ΧΑ θα εισέρχονταν σε ακόμη έναν κύκλο αβεβαιότητας/ρευστότητας με πιθανότερο το ενδεχόμενο της περαιτέρω ταλαιπωρίας της ήδη ταλαιπωρημένης αγοράς.

Μάλιστα η καθοδική διάσπαση των κρίσιμων 666 μονάδων φέρεται να αποτέλεσε την αφορμή για να ενεργοποιηθούν εντολές πώλησης με καταληκτικό στόχο τα χαμηλά της 3ης Αυγούστου, δηλαδή προς τις 615 μονάδες. Εχθές και σήμερα με συνολικό τζίρο ούτε καν πάνω από 60 εκατ. ευρώ χάθηκαν για τον ΓΔ περί τις 40+ μονάδες, ενώ για τον FT25 σχεδόν 15 μονάδες. Η διόρθωση του FT25 είχε προεξοφληθεί στα Παράγωγα από το κλείσιμο της Τετάρτης με την ανάλογη απόκλιση/discount σε τραπεζικές μετοχές και δείκτη. Απόκλιση, που σχεδόν στο σύνολο της καλύφθηκε με την λήξη της απλής σειράς μηνός Αυγούστου στο ΧΠΑ.

Στα 92,3 εκατ. τεμάχια οι συναλλαγές με το 40% στις τραπεζικές μετοχές και τζίρο 29,4 εκατ. ευρώ από τα οποία το μόλις 24% στους τίτλους του κλάδου. Το γεγονός της διασποράς των ρευστοποιήσεων σε μη τραπεζικές μετοχές και ο αυξημένος τζίρος με μεγάλη πτώση σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips ανησύχησε αρκετούς, καθώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί απόλυτα από το "κλείσιμο" των Παραγώγων.

Στο σχόλιο μας για την δημοπρασία σημειώναμε πως επρόκειτο για μία κατ΄αρχήν τεχνητή διόρθωση μετοχών όπως ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και Coca Cola/HBC και λόγω ΧΠΑ πλην όμως στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις σε τίτλους όπως FF Group, Jumbo, OTE, ΟΠΑΠ αλλά και CC/HBC, TITAN, EXAE, Motor Oil, Μυτιληναίο κ.α. που δικαιολογημένα προβλημάτισαν την αγορά. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μείωση θέσης ξένου (ή ξένων) παίκτη που στην περίπτωση λ.χ. των ΤΙΤΑΝ (-7,19%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-7,80%), ΕΥΔΑΠ (-7,66%) κ.α. ξάφνιασαν αρνητικά τους ειδικούς του ΧΑ.

Με χαμηλό ημέρας στις 185,96 μονάδες ο FT25 επιστρέφει στις τιμές της 4/8 χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 3/8 και έφθασε έως τις 210/212 μονάδες στο διήμερο 11-12/8.

Η οπισθοχώρηση της αγοράς στα χαμηλά επίπεδα των πρώτων ημερών της επαναλειτουργίας του ΧΑ αποτελεί κατά γενική εκτίμηση αρνητική εξέλιξη και τεχνικά και χρηματιστηριακά. Ο μικρός κύκλος αντίδρασης στην διάρκεια του οποίου ανακτήθηκε σημαντικό έδαφος από τις 3/8 αλλά και από τις τιμές της 26/6 για αρκετές μετοχές κλείνει, σήμερα, με τον 25άρη να "κουμπώνει" σχεδόν ακριβώς με τα Συμβόλαια στο ΧΠΑ.

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες στις χαμηλές συναλλαγές/τζίρο αποτυπώνεται η αδιαφορία των ξένων, η απουσία των ελλήνων, η "γύμνια" (και ) του ΧΑ που όπως η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις οι επαγγελματίες παρακολουθούν αποσβολωμένοι τις πολιτικές εξελίξεις.

Ενδεικτικό το γεγονός, πως ακόμη και νωρίτερα η χώρα όδευε σε νέες πρόωρες εκλογές χωρίς ακόμη να γνωρίζει ακριβώς πότε...αυτά συμβαίνουν εδώ, στην Ελλάδα.

Ωστόσο άλλοι παράγοντες φαίνεται να συμμερίζονται τις απόψεις της Κομισιόν, πως το νέο Μνημόνιο ήταν "αναγκαίο...καλό" με τους δανειστές να εμφανίζονται υποστηρικτικοί της ενέργειας Τσίπρα να προχωρήσει σε εκλογές. Από αυτή την άποψη υποστηρίζουν, πως η άρση της αβεβαιότητας (εάν αυτή όντως προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα) θα μπορούσε να συμβάλλει στην σταδιακή επανάκτηση της εμπιστοσύνης, στην σταδιακή ανακούφιση και του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Προσέγγιση, που έχει λογική αλλά μέχρις ότου επιβεβαιωθεί (ή όχι) (και) το ΧΑ θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται, οι τράπεζες θα απαξιώνονται όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα, φτάνοντας στο σημείο η Εθνική να αποτιμάται πλέον στα 1,66 δισ. ευρώ, μετά τη νέα υποχώρηση έως τα 0,461 ευρώ. Η Alpha Bank στα 1,17 δις ευρώ μετά και το σημερινό μείον 7,07% στα 0,092 του ευρώ. Σε νέα ιστορικά ελάχιστα η Eurobank, σε νέα χαμηλά και η Πειραιώς με την αποτίμηση αμφοτέρων σε απογοητευτικά επίπεδα.

Όμως, όπως αναφέραμε σήμερα ξάφνιασε αρνητικά το άδειασμα σε μετοχές, που κατά κανόνα δεν είχαν συνηθίσει με τέτοιες...βουτιές. Στα 20,13 ευρώ με μείον 7,19% και με αυξημένες συναλλαγές 1,5 εκατ. ευρώ ο ΤΙΤΑΝας, στα 5,18 (-7,66%) η ΕΥΔΑΠ με 280 χιλιάδες, στα 1,30 ευρώ (-7,80%) ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 225 χιλιάδες ευρώ.

Όπως επίσης το γεγονός, πως μόνον 3 (Grivalia, EXAE, Πειραιώς) έκλεισαν με θετικό πρόσημο και άλλες δύο (ΓΕΚ/Τέρνα, Jumbo) χωρίς απώλειες.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα για τις μετοχές του FT Mid Cap, με τον δείκτη να υποχωρεί μόνον 0,58% στις 771 μονάδες, καθώς για τις μισές από τις 20 σημειώθηκε θετικό πρόσημο και για 3 σταθερή τιμή, ενώ σε μία δεν έγινε ούτε μία πράξη (!).

Χαμηλού- μέτριου κόστους αντίδραση για Frigoglass (στα 2,04 ευρώ), ΥΓΕΙΑ (0,118), ΠΛΑΙΣΙΟ (4,85), Τεχνική Ολυμπιακή (0,99), MLS (3,84), MIG (0,074), Κleemann (1,68), Intralot (1,55), ΕΥΑΘ (2,88) και στα 0,651 ο ΑΝΕΜΟΣ.
Σταθερές Πλαστικά Θράκης (στα 1,23 ευρώ), Κυριακίδης (2,40) και στα 0,039 ευρώ η Attica Bank.

Να σημειωθεί, πως την ώρα ολοκλήρωσης του σχολίου (στις 18.00) στην Φρανκφούρτη ο DAX συνέχιζε την ανησυχητική διόρθωση του στις 10.285 μονάδες, με απώλειες 1,85% δηλαδή πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Ειδικότερα για τον DAX το διάγραμμα του δείκτη (από την ομάδα ανάλυσης The Trader s Diary) στον Εκηβόλο, σήμερα, είναι νομίζω όλες οι αναλύσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v