Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εσπασαν κοντέρ σε τράπεζες και Γενικό Δείκτη

Κέρδη πάνω από 20% για Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική έφεραν την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο της χρονιάς για το Γενικό Δείκτη. Η ενδοσυνεδριακή εξαέρωση και το εντυπωσιακό φίνις. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα. Τι απαιτείται για να αλλάξει τάση.

Μπορεί από το σημερινό Eurogroup να μην "βγήκε λευκός καπνός", όμως τόσο οι Διεθνείς Αγορές (για πρώτη φορά), όσο και η εγχώρια Αγορά μετοχών και ομολόγων "είδαν" θετικά βήματα και όλοι εύχονται οι προσδοκίες να μην διαψευστούν για πολλοστή φορά, όπως έχει γίνει ουκ ολίγες φορές το τελευταίο τετράμηνο.

Η μόνη διαφοροποίηση που ενισχύει το θετικό σενάριο, είναι ότι στην παρούσα φάση και οι διεθνείς Αγορές και κυρίως η Ευρώπη, δείχνουν να έχουν θετικό felling, όσον αφορά την επίλυση του Ελληνικού ζητήματος.

Ξεκινώντας με τα εντυπωσιακά στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό +9% του Γενικού Δείκτης είναι η τρίτη μεγαλύτερη άνοδος για το τρέχον έτος, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 24/2 (+9,81%) και 3/2 (+11,27%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Εννοείται ότι το +20,79% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ ήταν και η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος των τελευταίων 25 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 8/5/2013 (+25,81%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση τα είχε όλα. Δηλαδή αξιοσημείωτο τζίρο, ενδοσυνεδριακή "εξαέρωση" στην είδηση ότι το σημερινό Eurogroup δεν έβγαλε απόφαση και παραπέμπει στους Θεσμούς, αλλά και κλείσιμο πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, αφήνοντας θετικές παρακαταθήκες για την συνέχεια, τουλάχιστον για τα "πληρωμένα" χαρτοφυλάκια.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, "η πρόταση που έστειλαν οι Έλληνες είναι λάθος πρόταση. Αυτή την στιγμή είμαστε στο σκοτάδι", δήλωσε Ευρωπαίος Αξιωματούχος σύμφωνα με τους Financial Times. Η Αθήνα κατάφερε τελικά να στείλει την σωστή αντιπρόταση προς τους θεσμούς, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε αύξηση του ορίου ELA για τις Ελληνικές Τράπεζες για τρίτη φορά μέσα σε έξι μέρες, όπως δήλωσε τραπεζική πηγή στο Reuters. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ELA αυξήθηκε γύρω στα 1,3 δισ. ευρώ.

Όμως, σε μία ακόμη έκτακτη χρηματοδότηση προς τις Ελληνικές Τράπεζες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο όπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές θα αποφασίσει τις επόμενες ώρες νέο "άνοιγμα" του ELA.

"Μόνο όταν οι Θεσμοί δώσουν σύσταση, θα μπορέσουν οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Ηγέτες να λάβουν απόφαση για την Ελλάδα", τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση για την Ελλάδα αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως αν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, θα πρέπει να γίνει το παν ώστε να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με Ευρωπαϊκές Πηγές που επικαλείται το Reuters "η Ελληνική πρόταση συνιστά ένα 'λογικό' κείμενο το οποίο μπορεί να είναι βάση για συζητήσεις". Οι ίδιοι ωστόσο επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να υπάρξει τελική απόφαση σήμερα, αλλά μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

"Οι Θεσμοί θα δώσουν πρώτα τη γνώμη τους για τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup και αφού προηγουμένως μετείχε στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Ντ. Τούσκ. "'Ηλθαν αργά με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να αξιολογηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα", είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

"Οι Θεσμοί θα εξετάσουν τις Ελληνικές προτάσεις και θα καταλήξουν σε εισήγηση προς το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει ξανά αυτή την εβδομάδα", σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Dombrovskis αλλά και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αμέσως μετά την σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μέσω twitter έστειλε το μήνυμα ότι οι Ελληνικές προτάσεις είναι καλοδεχούμενο βήμα αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά με τους θεσμούς. O ίδιος πρόσθεσε ότι θα το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. "Χρειαζόμαστε ένα deal την τρέχουσα εβδομάδα", τόνισε.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα στην Αγορά Παραγώγων, όπου το συμβόλαιο του δείκτη κινήθηκε με αξιοπρόσεκτο premium, ενώ "επιχορηγήθηκε" και από σημαντικό "short covering".

Εντυπωσιακό από την Παρασκευή (το είχε επισημάνει η στήλη) έως και σήμερα το premium για τα Σ.Μ.Ε. επί Τραπεζικών τίτλων, με την μεγαλύτερη υπερτίμηση να εμφανίζει ο τίτλος της Πειραιώς, καθώς είναι η μετοχή που έχει υποστεί και τις συντριπτικότερες απώλειες.

Επιστροφή των αγοραστών, με σχετικά αυξημένο τζίρο και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την "ευδιάκριτη" συρρίκνωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα: 10ετες (10,46%), 5ετες (15,94%) και 3ετες (23,09%).

Από την άλλη, δεν θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στην ενδοσυνεδριακή διόρθωση της Αγοράς, ο τίτλος του ΟΠΑΠ βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,78%, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ έως και 6,27%), σαφέστατη ένδειξη ότι συνεχίζεται η αποχώρηση ξένων χαρτοφυλακίων που φοβούνται την "επόμενη μέρα" από την επερχόμενη φοροκαταιγίδα.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ένα ακόμα πλήγμα στις Ελληνικές Επιχειρήσεις (εισηγμένες και μη) θα είναι η έκτακτη φορολογία που ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που δεν αποκλείουν νέο κύμα μεταφοράς εδρών Επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Οι υπόλοιπες, απλά θα συνεχίσουν να εμφανίζουν λογιστικές καταστάσεις με ζημίες στην "τελική γραμμή".

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, "Daily position short, stop 248".

Το θέμα είναι πως η Αγορά θα καταφέρει να αναιρέσει την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση, μιας και κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο με επιβεβαιωμένη κατοχύρωση των 858 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη. O ταλαντωτής μας είναι σε πολύ καλή περιοχή για αντιστροφή.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, μιας και το τέλος της παράτασης πλησιάζει, ενώ όσο πιο γρήγορα υπάρξει μία λύση τόσο το καλύτερο για την Οικονομία που μέρα με την μέρα βυθίζεται" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Όλα δείχνουν πως Ελλάδα και Θεσμοί έχουν έρθει πολύ κοντά σε μία συμφωνία, μιας και τους χωρίζουν μικρές διαφορές.
Αν υπάρξει συμφωνία και ψηφιστεί από το σύνολο της Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της και τις πολιτικές της. Σε περίπτωση ρήξης θα πάμε σε εκλογές, ή σε Οικουμενική Κυβέρνηση.

Αν τώρα γίνει συμφωνία και η Κυβέρνηση δεν καταφέρει να κρατήσει την δεδηλωμένη, τότε θα έχουμε και πάλι το ίδιο σενάριο με οικουμενική κυβέρνηση.

Μάλλον αρνητικό δείχνει το σενάριο να πάμε σε μία ολιγόμηνη παράταση, με σκληρά μέτρα που και πάλι θα προβληματίσουν την Οικονομία, ενώ η ανασφάλεια, η κακή ψυχολογία και η στασιμότητα θα συνεχιστούν. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν και options για νέα χρηματοδότηση, αν η Κυβέρνηση καταφέρει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, πάμτως, πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα η κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, μία απλή παράταση του τρέχοντος προγράμματος με μοναδική κάλυψη των δανείων δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν μεσοπρόθεσμη λύση που μπορεί να αλλάξει πραγματικά την κατάσταση την οποία έχει έρθει η Οικονομία αλλά απλά θα δώσει μία ανάσα που δεν αλλάξει δραστικά τα δεδομένα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση του "πράσινου" στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (Κλειστή η Αγορά στην Σαγκάη λόγω Εθνικής εορτής), τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE.

Σημαντικές απώλειες για τα πολύτιμα μέταλλα, μικρότερες για το πετρέλαιο, ενώ με μικρά κέρδη κινείται το ευρώ.

Μένοντας στις ΗΠΑ, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 5,1% τον Μάιο φθάνοντας τις 5,35 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η National Association of Realtors. Αυτό ήταν το ισχυρότερο μέγεθος από το Νοέμβριο του 2009. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" έκαναν λόγο για άνοδο των πωλήσεων κατά 4,2% στις 5,25 εκατ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι αναμένει την επίτευξη συμφωνίας μέσα στην εβδομάδα, αν και τόνισε πως πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά ακόμα και ότι δεν θα είναι εύκολο.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν την Δευτέρα αν θα πρέπει να επιβάλλει η Αθήνα κεφαλαιακούς ελέγχους στις Τράπεζες, σύμφωνα με δηλώσεις δύο Αξιωματούχων στον ανταποκριτή των "Financial Times" στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία απόφαση για το αν είναι απαραίτητη μια τέτοια κίνηση.

Κατά 85,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα ζημιωνόταν η Γερμανία σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με την Γερμανική οικονομική επιθεώρηση "Wirtschaftswoche", η οποία επικαλείται υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου. Συνολικά η Ευρωζώνη θα υφίστατο ζημιές ύψους 305 δισεκατομμυρίων.

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση να διαχειριστούν μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ωστόσο οι Τράπεζες της Ευρωπεριφέρειας παραμένουν ευάλωτες στα ρίσκα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody's.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενοι στις 754,99 (+9,84%) και 603,14 μονάδες (+21,9%), αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησε την συνεδρίαση όλος ο 25αρης, πλην των ΜΟΗ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ.

Η ολοκλήρωση της συνεδρίασης βρήκε το ταμπλώ του FTSE25 "καταπράσινο", ενώ με διψήφιο ποσοστό ανόδου έκλεισαν οι ΑΛΦΑ (+23,79%), ΕΤΕ (+20,45%), ΕΥΡΩΒ (+18,7%), ΠΕΙΡ (+21,17%), ΒΙΟ (+15,57%), ΕΛΠΕ (+15,31%), ΕΥΔΑΠ (+13,54%), ΕΧΑΕ (+17,33%) και ΦΦΓΚΡΠ (+11,4%).

Από το σύνολο των θεωρούμενων Δεικτοβαρών τίτλων και πλην των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του 25αρη, κινήθηκαν χωρίς να έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Folli Follie Group.

Ο τζίρος έφθασε τα 136,9 εκατ. από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΜΟΗ). Διακινήθηκαν, συνολικά, 246188296 τίτλοι, από τους οποίους οι 214661125 αφορούσαν συναλλαγές μέσα στο ταμπλώ του 25αρη.

Οκτώ τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ) "απασχόλησαν" το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 93 ανοδικές μετοχές, έναντι 25 πτωτικών, ενώ 24 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, πρόσθεσε στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 3,65 δισ ευρώ.

---ΧΠΑ

Με έντονα ανοδική συνεδρίαση ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές παρουσίασαν σημαντική υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και πολύ περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (92.596 συμβόλαια).
Στα 21.454 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα, (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.409, 15.303 για τον Ιούλιο, 106 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 228,5) κινήθηκε μεταξύ 213,5 και 229,75 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 1,05%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε, κάπως, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.521 Grivalia, 10.000 Εθνική, 7.000 ΟΠΑΠ, 7.750 ΟΤΕ, 682.223 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (2.687), Alpha Bank (22.180), Εθνική (10.118), Πειραιώς (22.975), Eurobank (26.921), ΟΤΕ (994), MIG (936), ΟΠΑΠ (1.227), Μυτιληναίο (543), Ελ. Πετρέλαια (362), Ελλάκτωρα (235), Jumbo (1.215), Μέτκα (140), ΕΧΑΕ (648), Folli Follie Group (250), Viohalco (225), ΓΕΚ (266), Τιτάνα (263).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένη ήταν η ημερήσια δραστηριότητα και στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου σημειώθηκαν συνολικά 996 τεμάχια (693 δικαιώματα αγοράς και 303 δικαιώματα πώλησης), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 80%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (66.830.739 τεμ.), Eurobank (46.348.986 τεμ.), Πειραιώς (17.324.394 τεμ.), Εθνική (3.794.301 τεμ.), ΟΤΕ (1.217.684 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v