Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Με κέρδη άνω του 6% στο ξεκίνημα η αγορά. Στις Βρυξέλλες όλα τα βλέμματα με τους επενδυτές να καλούνται να επιλέξουν σενάριο. Ποια είναι η τεχνική εικόνα για τους βασικούς δείκτες. Βαρόμετρο η κίνηση των τραπεζικών τίτλων.

 Για τη «μητέρα των μαχών» ετοιμάζονται (και) στο Χ.Α. πολλοί επενδυτές, για ακόμη μία κρίσιμη «μάχη», αλλά όχι την τελευταία μιλούν άλλοι, με τη Μαρίνα Μάνη να σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Οι επενδυτές πάντως ποντάρουν στο καλό σενάριο και στο tweet της Κομισιόν ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί καλή βάση για συμφωνία και εκτοξεύουν τις μετοχές. Στο άνοιγμα το χρηματιστήριο καταγράφει κέρδη άνω του 6%.

Η κυβέρνηση έκανε σε ακόμη ένα θέμα πίσω, με τη Ρούλα Σαλούρου να αναφέρεται στα σημεία που «κλείδωσε» η κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ζητώντας από την άλλη πλευρά μία οριστική λύση τώρα και όχι ημιλύσεις, όπως κατά γενική εκτίμηση, θα ήταν μία τρίμηνη παράταση του... μαρτυρίου. Η εξάμηνη όμως, όπως υποστηρίζεται από τον Guardian, με... προσφορά 18 δισ. ευρώ από την πλευρά των δανειστών (που σχεδόν εξολοκλήρου θα χρηματοδοτήσουν τις πληρωμές προς τους δανειστές...) θα μπορούσε να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης, ίσως..., όπως υποστηρίζει κυβερνητική πηγή.

Στον φρενήρη ρυθμό των εξελίξεων (και) το Χ.Α., αποτιμά τα όσα συνέβησαν το Σ.Κ., «μετρά» τα νέα δεδομένα και συνεχίζει στα 2-3 βασικότερα σενάρια.

Από τις 687,33 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με ενθαρρυντική ένδειξη τη δοκιμασία και επιβεβαίωση των... 666 μονάδων στις συνεδριάσεις της Πέμπτης - Παρασκευής. Στις 208,19 μονάδες ο FT 25, στις 494,78 ο ΔΤΡ, με θετική απόκλιση -βραχυπρόθεσμα- έναντι άλλων κλάδων και blue chips παρά το «άδειασμα» της Παρασκευής σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.

Κλάδος βαρόμετρο ο τραπεζικός «κρίνεται» από τα όρια των 480-470 και των 520-530 μονάδων, με ζητούμενη την υπέρβαση του 0,95 ευρώ για την ΕΤΕ όσο το δυνατόν ταχύτερα, ειδάλλως τα νέα ιστορικά ελάχιστα θα έρθουν αναπόφευκτα. Στο 0,79 ευρώ από τις 28/1, ότι αυτό συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και ΔΕΗ θα φανεί σήμερα- αύριο εάν αυτή η τριάδα μετοχών μπορεί να βγάλει αντίδραση ή θα ταλαιπωρηθεί χαμηλότερα, με την ΔΕΗ να έχει ως χαμηλό τα 3,30 ευρώ από τη συνεδρίαση της 18ης Ιουνίου. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ θα πρέπει να κρατήσουν οπωσδήποτε τα 7 ευρώ.

Στο ταμπλό, όπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, το «άδειασμα», ωστόσο, αγγίζει και τις μη τραπεζικές μετοχές, ειδικά όσες εμφανίζουν κερδοφορία και μάλλον θα πληρώσουν το «μάρμαρο» των τελευταίων κυβερνητικών προτάσεων. Αυτό το κακό σενάριο εξηγεί και τις αποδόσεις των μη τραπεζικών blue chips.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τίτλοι των ΟΤΕ, Folli Follie Group, EXAE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ (βασικές επιλογές για τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια) έχουν κινηθεί είτε σε νεότερα χαμηλά 52 εβδομάδων είτε σε παραπλήσια επίπεδα με αυτά. Στον αντίποδα, παρά το συνεχιζόμενο sell off από την Παρασκευή 12/6, οι τραπεζικές μετοχές έχουν διατηρηθεί υψηλότερα από τα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Παρ' όλα αυτά κλάδος βαρόμετρο, ο τραπεζικός θα περιμένει σήμερα από νωρίς κατ' αρχήν την απόφαση της ΕΚΤ. Όσο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το συμβούλιό της αποφάσισε την Παρασκευή το μεσημέρι την παροχή έξτρα ρευστότητας 1,8 δισ. ευρώ όταν την ίδια ημέρα έφυγαν καταθέσεις 1,3 δισ. ευρώ. Σήμερα, λοιπόν, καλείται στις 11.30 να αποφασίσει εκ νέου το άνοιγμα του ELA, ενώ η περαιτέρω στάση της θα καθορισθεί από τις εξελίξεις του σημερινού Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.

Η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρεται στην έκκληση των τραπεζιτών για συμφωνία, με τον διοικητή της ΤτΕ να έχει εξετάσει ήδη από την Παρασκευή τα διάφορα ενδεχόμενα με τους παράγοντες του κλάδου.

Σήμερα Δευτέρα, λοιπόν και αύριο Τρίτη κρίνονται πάρα πολλά (για αρκετούς σχεδόν τα... πάντα).

Στα Παράγωγα στα 21.545 συμβόλαια του δείκτη, διαμορφώνονται οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα, (Ιούλιος). Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 22.386, 7.493 για τον Ιούνιο και 14.472 για τον Ιούλιο, 421 για τον Αύγουστο και μηδέν για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 211,75) κινήθηκε μεταξύ 206,5 και 215,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 1,71%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.617 Grivalia, 5.353 Σιδενόρ, 5.000 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (6.567), Alpha Bank (30.140), Εθνική (22.828), Πειραιώς (45.404), Eurobank (67.118), ΟΤΕ (1.819), MIG (17.146), ΟΠΑΠ (775), Μυτιληναίο (1.447), Ελ. Πετρέλαια (785), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (536), Jumbo (1.166), ΜΕΤΚΑ (420), Σωλ. Κορίνθου (512), ΕΧΑΕ (981), Frigoglass (456), Motor Oil (164), Folli Follie Group (181), Viohalco (500), ΓΕΚ (1.611), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (103), Σιδενόρ (100).

Σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουλίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 2,07% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 206,5 και των 215,5 μονάδων.

Οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 22.386 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις μειώθηκαν στα επίπεδα των 26.154 συμβολαίων

Τέλος να συνεκτιμηθούν:

- Η ενδεχόμενη υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία standalone market από emerging market, όπως προειδοποιεί με ανακοίνωσή του ο οίκος MSCI.

Κάποια μέτρα που είναι διαθέσιμα στις ελληνικές αρχές για να διαχειριστούν την κατάσταση της οικονομίας, όπως π.χ. η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην επενδυσιμότητα του MSCI Greece Index και ως εκ τούτου, στον δείκτη MSCI Emerging Markets Index», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο οίκος, σύμφωνα με το Reuters,

- Η ισχύς από σήμερα η νέα σύνθεση του EuroStoxx 600.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v