Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Περιμένει με κομμένη την ανάσα

Οριακή η διακύμανση για το Γενικό Δείκτη σε μια συνεδρίαση με υψηλό τζίρο αλλά απουσία κατεύθυνσης. Μετά το triple witching αναμένεται να ξεκαθαρίσει η τάση για την αγορά. Ολες οι κινήσεις με άξονα τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Για τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας, στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, κάνουν λόγο τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ, την ώρα που σε Αθήνα, Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Βρυξέλλες εντείνονται εργώδεις οι διαδικασίες.

Αποκαλυπτική -για πολλοστή φορά- η Αγγελική Παπαμιλτιάδου στη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν, δίνει χρήσιμες λεπτομέρειες εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας (και του έκτακτου Eurogroup που θα προηγηθεί).

Αλλαγή σκηνικού στις τράπεζες, στο Χ.Α., με τους πωλητές να έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων σταδιακά μετά τις 12.40-12.45, με το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων/πιέσεων να εστιάζεται στην Εθνική. Πωλητές και στη μετοχή της Πειραιώς, ενώ εκ διαμέτρου διαφορετική εικόνα διαμορφώνεται στη μετοχή της Eurobank, κυρίως όμως στην Alpha Bank.

Πωλητές κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια αλλά και λίγοι Έλληνες διαχειριστές, πιθανότατα εν όψει Σαββατοκύριακου και ενώ η αγορά ετοιμάζεται για τη διαδικασία της «δημοπρασίας» στην αγορά Παραγώγων, λόγω triple witching.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης φαίνεται πως οι πωλήσεις έχουν ως κύριο αποδέκτη την ΕΤΕ, με τη μετοχή να διορθώνει έως το 0,88 ευρώ. Αντιθέτως έως 4,77% στο 0,224 ευρώ αντιδρά η μετοχή της Alpha Bank, καθώς ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων (λόγω διαγραφής από τον δείκτη EuroStoxx 600 - ισχύει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας). Στη μετοχή η παρουσία των αγοραστών/long είναι εμφανής, κάτι που δικαιολογεί την αντιστροφή της πτωτικής τάσης (μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση), ενώ στην Eurobank συναλλαγές πραγματοποιούνται πέριξ του 0,12 ευρώ.

Ο ΔΤΡ με οριακά θετικό πρόσημο, λόγω Alpha Bank, λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων.

Για τον κλάδο να σημειωθεί πως νωρίτερα συναντήθηκαν Ευάγγ. Τσακαλώτος - Γ. Στουρνάρας, με τον διοικητή της ΤτΕ να αναφέρεται στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σε αναμονή και της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των μελών της ΕΚΤ, με την Κεντρική Τράπεζα να διασφαλίζει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες του εγχώριου συστήματος.

Πωλητές και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, καθώς μετά τις τελευταίες συντονισμένες ρευστοποιήσεις και την κατά 20,5% διόρθωση (σε διάστημα εβδομάδας) έχουν ενεργοποιηθεί εντολές αγορών. Στα 3,80 ευρώ έχει διαμορφωθεί μία ασθενής βραχυπρόθεσμη αντίσταση, ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας θα ενίσχυε το ενδεχόμενο της επαναφοράς προς τα 4 ευρώ.

Πωλήσεις σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ με αμφότερες τις μετοχές να κρατούν, προς ώρας, τα 7 ευρώ, ενώ νωρίτερα άλλαξαν χέρια πακέτα στα 7 και στα 7,07 ευρώ (για τον ΟΤΕ) και στα 7,10-7,16 ευρώ (για τον ΟΠΑΠ). Πακέτο έγινε και στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου στα 5,65 ευρώ και στην ΕΧΑΕ στα 3,73 ευρώ.

Με λίγες αγορές προς τα 19,66 ευρώ στη δεικτοβαρή CC HBC, στα 4,52 ευρώ μετρημένες κινήσεις στην ΕΥΔΑΠ.

Νωρίτερα(*) ανοδικά συνέχιζαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το 1,10% για τον DAX που επανακάμπτει στην περιοχή των 11.220 μονάδων.

Η επόμενη αναφορά μας λόγω triple witching, θα «βγει» μετά τις 14.30.

(*) στις 13.25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v