«Ασφυξία» και πτωτικό σπιράλ οδήγησαν το Χ.Α. σε νέα χαμηλά. Διευρύνθηκαν οι απώλειες για βασικούς δείκτες και μετοχές, καθώς η μη εύρεση λύσης/διεξόδου σε αυτό το Eurogroup επιτείνει χρονικά και χρηματοδοτικά τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής πλευράς.Νέες σημαντικές απώλειες που ξεπερνούσαν σε κάποια φάση το 4,25% για τον Γενικό Δείκτη ο οποίος υποχωρούσε προς τα «ελάχιστα» του Ιουνίου του 2012.
Ωστόσο μετά τις 13.50 η πτώση μαζεύτηκε με το Γενικό Δείκτη να κινείται στα επίπεδα των 675 μονάδων με απώλειες της τάξεως του 0,55%.
Ισχυρές πιέσεις/απώλειες στο σύνολο των κλάδων νωρίτερα, με τον τραπεζικό στο στόχαστρο λόγω των αυστηρών περιθωρίων που θέτουν πλέον ανοιχτά ξένες εταιρίες στους πελάτες τους, ελληνικές χρηματιστηριακές για συναλλαγές (πλέον μόνο με μετρητά...), τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων, παράμετροι που εξηγούν την επιθετικότητα συγκεκριμένων (κυρίως) ξένων παικτών.
Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η διαγραφή της μετοχής της Alpha Bank από τον δείκτη Stoxx Europe 600 (οι αλλαγές ισχύουν από τη Δευτέρα 22/6) είναι απλώς η αφορμή για εντατικοποίηση των ρευστοποιήσεων.
Σε αυτήν τη συγκυρία η δραματική υποχώρηση μη τραπεζικών μετοχών-σηματωρών όπως των Jumbo, FF Group κ.ά. παραπέμπει ξεκάθαρα σε εσπευσμένη μείωση θέσεων ξένων διαχειριστών. Ο ίδιος σημείωνε πως, παρά τη χθεσινή κατηγορηματική διάψευση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για... εφαρμογή capital controls, το θέμα έχει πάρει ήδη έκταση, ενώ είναι αυτονόητο πως τα «πανίσχυρα ξένα σπίτια» συνεκτιμούν αυτό το ενδεχόμενο εδώ και μέρες. Και εν πάση περιπτώσει αρκετά πιο νωρίς και έγκαιρα σε σχέση με την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα.
Πτωτικό 5άρι σερί, με συνεχιζόμενες πωλήσεις σε επίπεδα τιμών «πυθμένα» για δείκτες πλέον και μετοχές, με την περίπτωση της ΔΕΗ να έχει «πονηρέψει» αρκετούς μικρότερους ιδιώτες επενδυτές στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Παράγων της αγοράς εκτιμούσε πως από την αρχή Ιουνίου τοποθετήθηκαν σε «ελληνικές αξίες» σημαντικά «γρήγορα κεφάλαια» που προσέβλεπαν σε εύρεση λύσης/διεξόδου με ορίζοντα το σημερινό Eurogroup και το triple witching αύριο, τρίτη Παρασκευή του μήνα.
Η διάψευση αυτών των προσδοκιών σε συνδυασμό με τη γενικότερη «ασφυξία» που κυριαρχεί στην αγορά, στην πραγματική οικονομία δικαιολογεί τις πωλήσεις κατ' αρχήν όσων βραχυπρόθεσμα είχαν ποντάρει για σήμερα-αύριο.
Δεδομένου ότι στην αγορά έχει «κλείσει» ο αέρας, οι συναλλαγές Τ+2, το margin έχει επιβαρυνθεί και οι ΑΧΕΠΕΥ ενεργούν πράξεις μόνο με απόλυτη κάλυψη θέσεων, το σημερινό «ξεπούλημα» εξηγείται σε μεγάλο βαθμό.
Όπως επίσης η εξέλιξη που αφορά στις ξένες χρηματιστηριακές και επενδυτικά σπίτια τα οποία διενεργούν με όλο και περισσότερη φειδώ πράξεις σε «ελληνικές αξίες».
Για... συνωστισμό στον «λαιμό» της φιάλης/bottle neck έκανε λόγο ψύχραιμος χρηματιστής, ο οποίος σημείωνε ότι το Σ.Κ. που ακολουθεί θα αποδειχτεί ίσως το κρισιμότερο (μέχρι τώρα) ΚΑΙ για την ελληνική αγορά.
Από μετοχές, παράγωγα, ασφάλιστρα κινδύνου και απόδοση ομολόγων η πίεση είναι προφανής, αποτυπώνεται δε χρηματιστηριακά στο -9,05% της Alpha Bank που υποχωρούσε «καρφί» για νέα ιστορικά χαμηλά, το -7,16% της FF Group, το -8,17% της Lamda Development, το -2,57% του ΟΠΑΠ, το -2% των Ελληνικών Πετρελαίων κ.ά. μετοχών της μεγάλης και (δευτερευόντως) της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Παραμένουν χαμηλές/μέτριες ωστόσο οι συναλλαγές, με τζίρο περίπου 57 εκατ. ευρώ πριν από λίγο. Το στοιχείο του χαμηλού/μέτριου τζίρου να μην υποτιμηθεί, καθώς λιγοστοί αναλυτές κάνουν λόγο για... κούφια/εκβιαστική διόρθωση.
Οι συγκεκριμένοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την ανάληψη μίας ουσιαστικής πρωτοβουλίας από δανειστές/ελληνική κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς το «ελληνικό θέμα» θα εξετασθεί ακροθιγώς στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.
Περιττό να σημειωθεί πως την τελευταία ώρα έχει αυξηθεί κάθετα η λήψη θέσεων αντασφάλισης με πωλήσεις/short σε Συμβόλαια του FT 25 χαμηλότερα και των 197 μονάδων.