Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εχασε και τις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες για το Χρηματιστήριο με τον FT 25 να κινείται στα επίπεδα των 210 μονάδων. Στο -11% η ΔΕΗ. Απώλειες υψηλότερες του 8% για ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ. Στο κόκκινο ΟΠΑΠ, Eurobank. Kέρδη για Εθνική, Coca Cola, OTE.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων και πάλι το ΧΑ, καθώς οι πωλητές αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Το ΧΑ περιμένει την απόφαση της ΕΚΤ (για ELA και εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών) την ώρα που στη Γερμανία "φουντώνει" το... κίνημα Σόιμπλε βάζοντας πλέον στο στόχαστρο και τον Επίτροπο της Κομισιόν.

Με τον Γενικό Δείκτη να χάνει- εδώ και 30-45΄- το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων εξέλιξη που αυξάνει τον κίνδυνο καταγραφής "νέων ελάχιστων¨.

Με σωρευτικές απώλειες που ξεπερνούν πλέον τα 8 δισ. ευρώ στο διάστημα Παρασκευής 12/6 μέχρι και πριν λίγο που για τις τράπεζες καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος της όποιας αρχικής αντίδρασης. Οι συναλλαγές παραμένουν μεν μέτριες ωστόσο τα τελευταία 30-45΄ που έχει "γυρίσει" η αγορά έχει επιταχυνθεί η ροή συναλλαγών σε μετοχές του ft25. Εξέλιξη που καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας της αγοράς, το πόσο ευάλωτη είναι (και θα παραμείνει...), την υψηλή μεταβλητότητα που την χαρακτηρίζει όλην αυτήν περίοδο.

Ο Γενικός Δείκτης είχε να δει τα επίπεδα των 685 μονάδων από τις 7 Σεπτέμβρη 2012, ενώ πλέον κρίσιμες στηρίξεις βρίσκονται στα επίπεδα των 675-777 μονάδων.

Στα χαμηλά των 208 μονάδων ο ft25, στην κυριολεξία μία... ανάσα από τον "πυθμένα" καθώς ο δείκτης "επιστρέφει" στα επίπεδα τιμών του 2012.

Θυμίζουμε, πως στις αρχές Ιουνίου της ίδιας χρονιάς καταγράφηκαν τα "ιστορικά ελάχιστα" για τους περισσότερους κύριους δείκτες και πληθώρα μετοχών της μεγάλης - μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν ως πολύ σημαντική την περιοχή των 200 μονάδων για τον ft25 τουλάχιστον για όσο ο ΔΤΡ "φλερτάρει" εκ νέου με τις 500 μονάδες και η απόδοση των ελληνικών τίτλων συντηρείται στα τρέχοντα- πρωτοφανή- υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα κινητικότητα παρατηρείται και στο ΧΠΑ, λόγω της λήξης της "τριπλής σειράς¨ του δεύτερου triple witching για το 2015. Η ομάδα ανάλυσης The Trader s Diary εκτιμά, πως ενδεχόμενες θέσεις πώλησης/short ενέχουν ελάχιστο κίνδυνο για όσο διάστημα ο ΓΔ διατηρείται χαμηλότερα των 727 μονάδων. Τα short θα χρήζουν προσοχής στην περίπτωση υπέρβασης των 761 και θα πρέπει να κλείσουν στο ενδεχόμενο πειστικής διάσπασης των 780 μονάδων.

Συνεπώς και μέχρι νεοτέρας οι πωλητές/short παίκτες έχουν συγκριτικό προβάδισμα έναντι των αγοραστών/long οι οποίοι οπισθοχωρούν για ακόμη μία συνεδρίαση.

Μετοχές- σηματωροί όπως είναι ο ΤΙΤΑΝ, ο Μυτιληναίος κ.α. δέχονται σημαντική πίεση τις τελευταίες συνεδριάσεις συνέπεια της μείωσης θέσεων από ξένους και έλληνες επενδυτές.

Στα 20,10 ευρώ με μικρή άνοδο πριν λίγο για τη μετοχή του ΤΙΤΑΝα αλλά με εμφανή σχηματισμό αναστροφής εάν χαθούν τα 19,80 ευρώ. Στα 5,39 ευρώ με μικρές απώλειες νωρίτερα η μετοχή του Μυτιληναίου με ανάλογο σχηματισμό εάν και εφ΄ όσον χαθούν τα 5,15-5,20 ευρώ.

Να συνεκτιμηθεί, πως στη ΔΕΗ οι απώλειες έχουν διευρυνθεί με την τιμή στα 3,69 ευρώ (13%) σε μία αδιαμφισβήτητα αρνητική εξέλιξη, όπως επισημάνθηκε στο προηγούμενο σχόλιο μας. Αλλά και η αντιστάθμιση- που για πολλοστή φορά επιχειρείται- μέσω της δεικτοβαρούς CC/HBC. Στα 19,60 ευρώ (0,35%) η μετοχή λειτουργεί ως...επιβραδυντής της διόρθωσης.

Κέρδη καταγράφουν μεταξύ άλλων οι τίτλοι των Εθνική και ΟΤΕ, ενώ ισχυρή πτώση σημειώνουν ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ,ΕΛΠΕ.

Με απώλειες πριν λίγο και οι κυριότεροι ευρωπαικοί δείκτες, με ενδεικτική την υποχώρηση του DAX κατά 0,45% χαμηλότερα προς τις 11.000 μονάδες.

Το γεγονός, πως η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει σε κίνδυνο λέει πολλά σε αυτή την συγκυρία της...ελληνικής απόφασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v