Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: H ελπίδα πεθαίνει τελευταία...

Ανοδική αντίδραση σήμερα στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να καταγράφει κέρδη άνω του 1% στο ξεκίνημα. Με χαμηλά τριετίας φλερτάρει ο ΓΔ μετά την τριήμερη «βουτιά». Η προσοχή στις αποφάσεις Ντράγκι. Οι ανησυχίες των ξένων και τα κρίσιμα όρια για τους βασικούς δείκτες.

Αντιμέτωπο με τα «χαμηλά» της 1ης Σεπτεμβρίου του 2012 το Χ.Α., την ώρα που οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν για ακόμη μία φορά και η προσοχή όλων των πλευρών είναι εστιασμένη σε 4 μέτωπα. Φρανκφούρτη/ΕΚΤ -σήμερα- Βρυξέλλες -αύριο-, Παρίσι -όπου ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί ακόμη μία έκτακτη Σύνοδος (ίσως την Κυριακή).

Παρ' όλο το εμφανές αδιέξοδο η Μαρίνα Μάνη αναφέρεται στο άνοιγμα «χαραμάδας» στη διαπραγμάτευση, σε μία συγκυρία που όλοι προειδοποιούν για τις συνέπειες ενός... ελληνικού ατυχήματος, οι περισσότεροι το ξορκίζουν, αλλά ως συνέπεια των σκληρών θέσεων τους το ενδεχόμενο αρχίζει και συνεκτιμάται από ορισμένους.

Με απώλειες 7,3 δισ. ευρώ μέσα σε 3 συνεδριάσεις, τον τραπεζικό κλάδο να «επιστρέφει» προς τα χαμηλά του, αρκετούς ξένους να αποεπενδύουν από «ελληνικές αξίες» και όλο και περισσότερους ξένους παράγοντες και ΜΜΕ να προειδοποιούν για τις συνέπειες από τη μετάσταση του «ελληνικού προβλήματος», (και) στο Χ.Α. «κρατούν την ανάσα τους».

Ολοταχώς προς τις 691 και μετά προς τις... 666 μονάδες ο Γενικός Δείκτης εάν δεν υπάρξει άμεσα αντίδραση, καθώς η αγορά προεξοφλεί πως εν τέλει στο αυριανό Eurogroup ΔΕΝ θα υπάρξει λύση, με τις όποιες προσδοκίες να μεταφέρονται για μία ενδεχόμενη έκτακτη συνάντηση, ίσως την Κυριακή.

Η επικαιρότητα πυκνή, οι εξελίξεις πυκνότερες και οι διεργασίες σε όλα τα μέτωπα εργώδεις. Από Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών να απευθύνει για ακόμη μία φορά έκκληση προς κάθε εμπλεκόμενο, Νέα Υόρκη, μέχρι Βερολίνο, Βρυξέλλες και Αθήνα.

Η Wall αντέδρασε εν αναμονή και της Fed, τα δύο κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια της Ευρωζώνης (Φρανκφούρτη, Παρίσι) «γύρισαν» έστω και μετ' εμποδίων ανοδικά, ο Γ. Βαρουφάκης επισκέπτεται εσπευσμένα τον ΟΟΣΑ (Παρίσι) και τις Βρυξέλλες - Eurogroup.

Είναι προφανές πως κυβέρνηση και δανειστές τηρούν στάση αναμονής με εκατέρωθεν βολές, προειδοποιήσεις αλλά και εκκλήσεις για σύγκλιση, ενώ στον ξένο Τύπο πληθαίνουν τα φοβικά δημοσιεύματα αλλά και οι προσδοκίες πως παρά την κρισιμότητα της συνεδρίασης του Eurogroup αύριο Πέμπτη η D Day για το ελληνικό πρόβλημα χρέους αργεί ακόμη.

Και το Χ.Α. σε αναπόφευκτο αυτοτροφοδοτούμενο καθοδικό σπιράλ, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο των πωλήσεων αλλά και αρκετές ακόμη μετοχές/εισηγμένες να προστίθενται καθημερινά στο καλάθι των πωλήσεων.

Για εξαέρωση αποτίμησης 7,3 δισ. ευρώ σε 3 συνεδριάσεις έκανε λόγο εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, την ώρα που μετοχές επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ ή ο ΟΠΑΠ αδειάζονται από ξένα χαρτοφυλάκια με αφορμή και την προοπτική της επιβολής ακόμη μίας έκτακτης φορο-εισφοράς/χαρατσιού στα κέρδη τους. Στοιχείο που ανέδειξε έγκαιρα το Euro2day.gr, προβλέποντας μη αναμενόμενες πωλήσεις από ξένα funds που εύλογα θα αντιδρούσαν σε έναν τέτοιο σχεδιασμό. Συνέπεια των τελευταίων ρευστοποιήσεων η επιστροφή του ΟΤΕ προς τα 6,45 ευρώ, δηλαδή στα χαμηλά Ιουλίου του 2013. Και ο ΟΤΕ είναι μόνο μία περίπτωση ενδεικτική του τι συντελείται (και) στο Χ.Α. αυτήν την περίοδο.

ΕΚΤ, Eurogroup, Triple Witching το ενδεχόμενο ακόμη ενός έκτακτου Eurogroup, η συζήτηση για το χρέος, η καταληκτική 30ή Ιουνίου, η ημερομηνία πληρωμής της ενιαίας δόσης προς το ΔΝΤ (που αίφνης και εάν δεν πληρωθεί στην ώρα της, αλλά παραταθεί για ένα...6μηνο, υπάρχει διέξοδος) γεγονότα και εξελίξεις πρωτόγνωρα (και) για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Περιμένοντας να βγει... λευκός καπνός, από ένα Eurogroup, ένα έκτακτο EWG, αναμένοντας σήμερα τον Μ. Ντράγκι, την ώρα που η αγορά βοά για το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων στον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων... ώρα μηδέν.

Πρακτικά, όπως σημειώνει ο αναλυτής Δημήτρης Τζάνας, ο πήχης των προσδοκιών εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης είναι χαμηλότερα από οποιαδήποτε άλλη συνεδρίαση, σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Διαμορφώνονται έτσι προϋποθέσεις για κορύφωση της σεναριολογίας περί εξόδου από τη Ευρωζώνη και ενδεχόμενων κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες που αιμορραγούν εξαιτίας της συντελούμενης έξαρσης των αναλήψεων ποσών «σε μετρητά» από τους σε πλήρη σύγχυση ευρισκόμενους καταθέτες.

Αναπόφευκτα και εν μέσω ενός mini καύσωνα, τα πάντα έχουν παγώσει στην ελληνική οικονομία, καθώς η αρνητική ψυχολογία αναστέλλει ακόμη και τις σκέψεις για οποιαδήποτε οικονομική πρωτοβουλία πέραν εκείνων που αφορούν την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Στα Παράγωγα απόλυτα αναμενόμενη η κινητικότητα, ενώ μειώθηκαν, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 27.091 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FT 25 (συνολικά 37.552, 20.955 για τον Ιούνιο και 16.567 για τον Ιούλιο, 28 για τον Αύγουστο και 2 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 212,5) κινήθηκε μεταξύ 209,25 και 221,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 1,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (65.000 Alpha Bank, 7.975 Πειραιώς, 163.300 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.888), Alpha Bank (13.388), Εθνική (22.548), Πειραιώς (39.006), Eurobank (66.034), ΟΤΕ (2.127), MIG (6.624), ΟΠΑΠ (1.248), Μυτιληναίο (903), Ελ. Πετρέλαια (576), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (188), Jumbo (445), ΜΕΤΚΑ (552), Σωλ. Κορίνθου (248), ΕΧΑΕ (393), Frigoglass (476), Motor Oil (205), Folli Follie Group (106), Grivalia (1.117), Viohalco (632), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (110), Τιτάνα (103).

Σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 1,25% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 209,25 και των 222,50 μονάδων.

Οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 37.552 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 43.839 συμβολαίων.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, στις 670-678 μονάδες (Γ.Δ.) έχει δημιουργηθεί στήριξη, διάσπαση της οποίας θα επιταχύνει την πτώση. Όμως στο ενδεχόμενο αντίδρασης οι 707 μονάδες είναι ένα σημείο, όπου ενδεχόμενο «κλείσιμο» του Γ.Δ. έστω και οριακά υψηλότερα θα ενίσχυε τις προϋποθέσεις κίνησης αντιστροφής.

Ο FT 25 κλείνει ακριβώς πάνω στον εβδομαδιαίο στόχο (των 210-211 μονάδων), ενώ στις 206 είναι η στήριξη, διάσπαση της οποίας θα αύξανε τον κίνδυνο επιστροφής προς το «ιστορικό χαμηλό» των 170 μονάδων. Κοντινή αντίσταση οι 215, ενώ στις 223 μονάδες έχει ανέβει το stop loss για τις short θέσεις εν όψει και του triple witching μεθαύριο Παρασκευή.

Ο ΔΤΡ στην περιοχή των 500-505 μονάδων -υπό την πίεση των σεναρίων για...capital controls-, αντιμέτωπος με τα «χαμηλά» του χρειάζεται ένα ισχυρό θετικό σοκ προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Από τους σηματωρούς του FT 25, ο ΟΤΕ λόγω του χθεσινού ανησυχητικού «αδειάσματoς» του, στα 6,45 ευρώ έχει ως σημαντική-κοντινότερη περιοχή τα 6,23 ευρώ, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v