Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Sell off μετά το «ναυάγιο» στις Βρυξέλλες

Περιορίζονται κάπως οι αρχικές βαριές απώλειες, με τον ΓΔ να καταγράφει ωστόσο βουτιά άνω του 5% και το σύνολο των blue chips στο κόκκινο. Καλύτερη εικόνα για τους τραπεζικούς τίτλους μετά τις διψήφιες απώλειες. Οι φόβοι... ατυχήματος, το αρνητικό διεθνές κλίμα και οι κινήσεις των επενδυτών στο ταμπλό.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε σημαντική διόρθωση, το ευρώ υπό μικρή πίεση, και τις αγορές ομολόγων του Νότου σε... νευρική αναμονή, η συνεδρίαση στο Χ.Α. ξεκίνησε με απώλειες 2,55% στις 755 μονάδες (για τον Γ.Δ.) για να διευρυνθούν στο 5,35% στις 733 μονάδες μέσα στα πρώτα 3΄-5΄ με τις τράπεζες στο επίκεντρο ισχυρότατων πιέσεων.

Για επενδυτές με το δάκτυλο στη... σκανδάλη κάναμε λόγο στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, με τις περισσότερες παραμέτρους (των τεχνικών συμπεριλαμβανόμενων) να δικαιολογούν τη σημαντική καταπόνηση της αγοράς από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν δεδομένο πως και η σημερινή αλλά και όσες ακολουθούν μέχρι την Πέμπτη (Eurogroup) - Παρασκευή (triple witching) θα έχουν χρώμα αυξημένης μεταβλητότητας, έντονων διακυμάνσεων και προφανώς υψηλότατου βαθμού κίνδυνο.

Τουλάχιστον όσοι κινούνται βραχυπρόθεσμα και δεδομένων του μηδενικού Τ+2, επιβαρυμένου κόστους μόχλευσης/margin θα πρέπει να δείχνουν αυξημένη προσοχή, και ψυχραιμία.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα, ο ΔΤΡ πιέστηκε σε λίγα λεπτά προς τις 520 μονάδες μετρώντας απώλειες πάνω από 13%, με εικόνα... γενικευμένης εκποίησης και στους 4 συστημικούς τίτλους.

Στο... βαθύ κόκκινο το ταμπλό με εσπευσμένες ρευστοποιήσεις στο σύνολο των 25 μετοχών του FT 25, και με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ στα πρώτα 5΄-7΄ της συνεδρίασης...

Μεγάλες οι απώλειες στο ΧΑ, σημαντικές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι πωλητές/short παίζουν/ποντάρουν στο ενδεχόμενο... ατυχήματος ενώ αφορμής δοθείσης εξορθολογίζονται οι αποτιμήσεις σε πολλές αγορές μετά το πρόσφατο ράλι (του Απριλίου) με ενδεικτική την περαιτέρω υποχώρηση του DAX προς το όριο των 11.000 μονάδων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μάκη Βελλιανίτη (Τhe Trader s Diary) οι 10.865 μονάδες είναι ασφαλώς το πολύ κρίσιμο σημείο/στήριξη για τον δείκτη του γερμανικού χρηματιστηρίου. Να σημειωθεί, πως ο DAX διορθώνει σταθερά με συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις από τα "ιστορικά υψηλά" των 12.390, 75 μονάδων, "γλιστρώντας" πλέον σε επικίνδυνες (τεχνικά) περιοχές. Αναγκαία, νομίζω, η αναφορά μας (και ) στο γερμανικό χρηματιστήριο και για λόγους που σχετίζονται με το κόστος από ένα ενδεχόμενο... ατύχημα, τις νομοτελειακές παράπλευρες συνέπειες σε γερμανικά assets με ενδεικτικότερο την Deutsche Bank.

Στα χαμηλά επίπεδα των 530 μονάδων ο ΔΤΡ που ως δείκτης-κλάδου βαρόμετρου είναι ο πρώτος που εύλογα επηρεάζεται και στη φάση αυτή της διαπραγμάτευσης θα λέγαμε "τραυματικά". Σταθερό το φορτίο πωλήσεων από την πρώτη κιόλας εντολή σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank αλλά και στα 3 warrants (περισσότερο σε ΑΛΦΑ τπ και ΠΕΙΡ τπ) με αισθητή ενίσχυση των θέσεων πώλησης/ short στα Συμβόλαια μηνός Ιουνίου.

Στα 0,931 ευρώ οι πρώτες ενδείξεις αντίστασης για τη μετοχή της Εθνικής, που να σημειωθεί "άνοιξε" με καθοδικό... χάσμα από τα 0,95 μετά το κλείσιμο στα 1,04 ευρώ της Παρασκευής. Ανάλογη εικόνα για την Alpha Bank που πολύ γρήγορα υποχώρησε στα 0,248, για την Πειραιώς στα 0,341 και για την Eurobank στα 0,112 ευρώ. Πλέον και για τις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές η τρέχουσα τιμή και εικόνα παραπέμπει στην δοκιμασία των χαμηλών της 21-22/4 εκτός εάν προλάβει να κάνει την εμφάνιση του ένας... από μηχανής θεός.

Θυμίζω, πως για την ΕΤΕ τα 0,79 ευρώ (αλλά από τις 28/1/2015), για την Πειραιώς τα 0,196 (από τις 21/4), για την Alpha Bank τα 0,20 (από τις 21/4), για την Eurobank τα 0,08 από την συνεδρίαση της 15 ης Απριλίου.

Παρότι ο ΔΤΡ έχει "βυθιστεί" προς τα... ιστορικά ελάχιστα του οι άλλοι βασικοί δείκτες εμφανίζουν μεγαλύτερες αποκλίσεις καθώς για πολλές μετοχές οι τρέχουσες τιμές υπολείπονται από τα χαμηλά της 21-22 Απριλίου. Αυτό δεν σημαίνει, πως δεν εκδηλώνεται αμείωτη η προσφορά/πίεση από όσους επιθυμούν τη μη περαιτέρω έκθεση τους εν όψει των κρίσιμων ημερών που ακολουθούν σε αντίθεση με τους λίγους που από τις χαμηλές τιμές ημέρας τολμούν κάποιες αγορών.

Στα 7,12-7,28 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 7,07-7,20 ευρώ του ΟΠΑΠ, στα 4,33-4,43 ευρώ της ΔΕΗ. Τις συγκριτικά μικρότερες απώλειες σημειώνει με 1,58% στα 19,28 ευρώ η δεικτοβαρής CC/HBC.

Στα 12,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 66% στις τράπεζες. Αυξημένη συναλλακτικότητα και σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, CC/HBC. FF Group κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v