Είναι απίστευτο αυτό το οποίο βιώνουν εδώ και μήνες όσοι επιμένουν να ασχολούνται με τα δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και μία ματιά στο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη και πολύ περισσότερο του Τραπεζικού, από την αρχή του χρόνου, θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο (βλ. διάγραμμα).
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα συνεχίσει να κινείται στον "αστερισμό των δηλώσεων, των εκτιμήσεων και των συναντήσεων, αντανακλώντας την προσπάθεια όσων, αμετανόητων, επιμένουν στο ημερήσιο trading να ενσωματώσουν τα νέα και τις δηλώσεις στις τιμές, επί καθημερινής βάσεως.
Απόλυτα κατανοητό το "δράμα" που ζουν οι traders αυτή την περίοδο, καθώς κατά γενική ομολογία "το μαγαζί δεν παίζεται", και οι ημερήσιες κινήσεις προσομοιάζουν με κινούμενη άμμο, όπου κάθε κίνηση βυθίζει τα χαρτοφυλάκια σε ακόμα χαμηλότερη "καθαρή θέση".
Πολύ απλά, αυτά που οδηγούν σε αποφάσεις αγορών τη μία μέρα, δεν ισχύουν την επόμενη και το αντίστροφο και τίποτα δεν δείχνει ότι το "ασανσέρ του τρόμου" μέσα στο οποίο κινείται το Χ.Α. θα σταματήσει σύντομα.
Περισσότερο σταθερά στις απόψεις τους τα δολαριακά funds, τα οποία, μόνιμα στην πλευρά των πωλητών, κάνουν "αισθητή την παρουσία τους" κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όπου στις περισσότερες αρνητικές, αλλά και σε αρκετές θετικές συνεδριάσεις, καταγράφονται τα χαμηλά ημέρας.
Από εκεί και πέρα, από χθες μέχρι σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο πέρασε από "τον Παράδεισο στην Κόλαση" και κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να προβλέψει την επόμενη κίνηση, με το volatility να δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο, καθώς την επόμενη Παρασκευή είναι το triple witching Ιουνίου (ξεκίνησαν από χθες οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων), το οποίο θα συνδυαστεί και με την έξοδο της μετοχής της Alpha Bank από τον δείκτη Eurostoxx 600 και η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την έναρξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις 22 Ιουνίου.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, χθες, οι συναλλαγές στο Χ.Α. είχαν ολοκληρωθεί πριν από τη "ρουκέτα" του ΔΝΤ και του εκπροσώπου του κ. Τζέρι Ράϊς, που φθάνοντας στην Ουάσιγκτον, άρχισε τις δηλώσεις στον Τύπο, τονίζοντας ότι "υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε Ασφαλιστικό, ΦΠΑ και στην χρηματοδότηση".
Παράλληλα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι τεχνικές συζητήσεις αυτή την στιγμή έχουν σταματήσει και η ομάδα του Ταμείου έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον. "Οι Ελληνικές Αρχές μιλούν σε πολιτικό επίπεδο αυτήν την στιγμή", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "το Ταμείο είναι τεχνικός και όχι πολιτικός Θεσμός".
Από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο η στήλη τόνιζε ότι παρά την εκρηκτική άνοδο "ο παράγοντας 'αρνητική έκπληξη' και νέο 'Σκωτσέζικο ντους' παραμένουν στο τραπέζι". Και ότι "η σημερινή συνεδρίαση θα κληθεί να τιμολογήσει πιθανές αρνητικές εξελίξεις".
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι παίζεται "σκληρό επικοινωνιακό πόκερ" μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών και ο μόνος που την "πληρώνει" είναι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά που ψάχνει να "βρει που είναι η αλήθεια και που είναι η μπλόφα".
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την ειδησεογραφία που ακολούθησε την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αναλυτών εκτιμά πως η πίεση προς την Ελληνική Κυβέρνηση θα αυξηθεί καθώς δείχνει να είναι απόφαση των Δανειστών να δώσουν ένα τέλος στο σήριαλ των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Και δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι από χθες το απόγευμα και μετά, δεν υπήρξε δήλωση Αξιωματούχου που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις και η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "στήριγμα" στην ψυχολογία των αγοραστών.
"Ένα deal με την Ελλάδα είναι απαραίτητo τις επόμενες ημέρες, το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Ελλάδας", δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετέδωσε το Reuters. "Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, σε τεχνικό επίπεδο πρώτα και μετά σε πολιτικό. Η Κομισιόν έχει διατυπώσει τις προτάσεις της στον Έλληνα Πρωθυπουργό, τις οποίες μελετήσαμε την Πέμπτη το βράδυ" σημείωσε.
"Όταν το τρίο Άγκελα Μέρκελ, Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ διαλύθηκε προχτές τη νύχτα στις 12.20, ήταν ξεκάθαρο αυτό που μέχρι τώρα η Καγκελάριος της Γερμανίας δεν ήθελε να καταλάβει: η χρεοκοπία της Ελλάδας πιθανότατα δεν μπορεί πια να αποφευχθεί. Σε εμπιστευτικό κύκλο στο Βερολίνο λέγεται πια ανοιχτά: 'Τέρμα, τελειώσαμε, GREXIT...!", ανέφερε η Γερμανική "Bild", για να ακολουθήσει καθυστερημένη διάψευση της Γερμανικής Κυβέρνησης, δια του εκπροσώπου της Καγκελαρίας Stephen Seibert.
"H Ελλάδα δεν έχει επιλογή από το να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται από τους διεθνείς Δανειστές της αν θέλει να εξασφαλίσει νέα δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του σε Φινλανδική εφημερίδα, τονίζοντας ότι θα ήταν "αδιανόητη" μία συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
"Η είδηση για άφιξη του BG στην Αθήνα αποτελεί προϊόν επιστημονικής φαντασίας" υποστήριξαν Κυβερνητικές Πηγές, αναφορικά με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, βάζοντας τέλος στην προσπάθεια ενδοσυνεδριακής ανοδικής αντίδρασης που εξελίχθηκε στο ταμπλό του Χ.Α. και αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό με συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των Θεσμών στην Αθήνα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι 19 Εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι Θεσμοί, χτες και σήμερα βρίσκονται στην Μπρατισλάβα για την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup.
"Λιγότερο από 24 ώρες έδωσαν οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στην Ελλάδα προκειμένου να τους φέρει ολοκληρωμένες προτάσεις για να βάλει τέλος στο αδιέξοδο", σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Όπως ανέφερε το πρακτορείο, οι policy makers εξετάζουν όλα τα σενάρια, στην περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να συμβιβαστεί, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη.
"Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να διατηρήσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ως το τέλος του μήνα, αλλά μια αθέτηση πληρωμών θα άλλαζε ριζικά τα δεδομένα", ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. "Ο τερματισμός του ELA και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι μόνο θέμα χρόνου", δήλωσε πηγή στο Reuters, λέγοντας πως η αθέτηση πληρωμών θα είναι το σημείο καμπής.
"Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι επισήμως και για πρώτη φορά συζήτησαν το ενδεχόμενο Ελληνικής πτώχευσης", υποστήριξαν διάφοροι ανώτεροι αξιωματούχοι στο Reuters.
Οι Εκπρόσωποι των Κρατών που προετοιμάζουν το επόμενο Eurogroup ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους στην Μπρατισλάβα και έβαλαν στο τραπέζι τρία πιθανά σενάρια. Το πρώτο ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας, κάτι που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο λόγω χρόνου. Οι περισσότεροι Αξιωματούχοι βλέπουν ότι είναι αδύνατο να κλείσει η συμφωνία ως τις 30 Ιουνίου. Το δεύτερο ήταν η παράταση υπό διαφορετικά σενάρια αναφορικά με τον χρόνο. Το τρίτο αφορούσε την πιθανότητα πτώχευσης. Είναι η πρώτη φορά, λένε που το θέμα τέθηκε στον τραπέζι.
Ευνόητο είναι ότι με την εντυπωσιακή "νηοπομπή" των αρνητικών, σημερινών, ειδήσεων σε συνδυασμό με τα χθεσινά εντυπωσιακά κέρδη και με όλα τα σενάρια στο τραπέζι εν όψει Σαββατοκύριακου, η τελική εικόνα στο Χ.Α., εύκολα, θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη, όμως τροχοπέδη για τις "διαθέσεις" των εν δυνάμει πωλητών ήταν ο σχετικά χαμηλός τζίρος και η απόλυτη απόσυρση των αγοραστών!
Απόλυτη κυριαρχία των πωλητών και στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα να επιστρέψουν σε "ανηφορικό δρόμο" οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων: 10ετες (11,06%), 5ετες (16,39%) και 3ετες (23,79%).
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα παραμένει το σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλεισίματα του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 849 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 254 μονάδων.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο σχετικά χαμηλότερος, του χθεσινού, τζίρος, ο "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) με τον οποίο ξεκίνησε το σύνολο του 25αρη, πλην ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΦΓΚΡΠ, το κλείσιμο των βασικών δεικτών στο χαμηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό (κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο) και η επανεμφάνιση "ποιοτικών" πωλήσεων στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπως ΟΠΑΠ (-9,61%), ΟΤΕ (-7,48%), ΕΧΑΕ (-8,07%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-8,38%) κ.λ.π.
Για όσους, τυχόν εναπομείναντες, επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική, για τον Γενικό Δείκτη, από τον οποίο αφαίρεσε 1,48%, ενώ οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών έφθασαν στο 3,97%, παρά το χθεσινό εντυπωσιακό +17,51%. Σε εβδομαδιαία βάση, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 1,86 δισ ευρώ.
Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 27% και διαμορφώθηκε στα 72,5 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 6,26% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 37,52%.
Ο τραπεζικός δείκτης από την αρχή του έτους
Για να γίνει σχετικά κατανοητό το "ασανσέρ του τρόμου" επάνω στο οποίο συνεχίζει να κινείται το Χ.Α. και το οποίο κρατάει επιδεικτικά εκτός Αγοράς τα θεωρούμενα "νουνεχή" χαρτοφυλάκια, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 3,67 δισ ευρώ, ενώ οι σημερινές απώλειες έφθασαν τα 3,126 δισ ευρώ.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Βαγγέλης Σιούτης
"Η πτωτική διάσπαση της συσσώρευσης μεταξύ 800 και 850 μονάδων των πέντε προηγούμενων εβδομάδων οδήγησε τον Γενικό Δείκτη ως τις 756 μονάδες (την Τετάρτη) πολύ κοντά στο στόχο των 750 μονάδων που είχαμε θέσει" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Τα σημάδια από τις Βρυξέλες που έδειχναν διάθεση για συμφωνία από όλες τις Πλευρές οδήγησαν σε ανοδικό ξέσπασμα του Γενικού Δείκτη, την Πέμπτη και τον επανέφεραν άμεσα μέσα σε αυτό το εύρος.
Ήρθε όμως η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συνομιλίες και όλη η ειδησιογραφία που την ακολούθησε, για να έχουμε σήμερα νέα αναταραχή στην Αγορά και το τοπίο να γίνεται πάλι θολό ενώ ο χρόνος λιγοστεύει και η πραγματική Οικονομία ασφυκτιά. Αυξημένη μεταβλητότητα, έντονη νευρικότητα, καθώς για συμφωνία ακούμε αλλά δεν υπάρχει ακόμη και τα χειρότερα σενάρια κάνουν πάλι την εμφάνιση τους. Απαραίτητη χαρακτηρίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους η συμφωνία, αλλά όσο αργεί τόσο αυξάνεται ο φόβος "ατυχήματος".
Σε αυτό το περιβάλλον το Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα, δεν φαίνεται προς το παρόν να πιστεύει στη ρήξη, γι αυτό δεν έχει κινηθεί σε νέα χαμηλά έτους. Αλλά όσο περνούν οι μέρες οι αντοχές της Αγοράς θα δοκιμαστούν.
Τεχνικά στηρίξεις είναι οι 750 μονάδες και στη συνέχεια τα χαμηλά έτους, ενώ αντιστάσεις οι ΚΜΟ 200 ημερών (εκθετικός και απλός) που συγκλίνουν στις 890 μονάδες και στη συνέχεια οι 950 μονάδες. Οι συντηρητικοί επενδυτές απέχουν και διατηρούν ρευστότητα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενώ όσοι συμμετέχουν προσπαθούν με αυξημένο ρίσκο να εκμεταλλευτούν τις έντονες διακυμάνσεις.
Τα βλέμματα όλων την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup (18/6) που για πολλούς είναι η τελευταία ευκαιρία, ενώ συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Ας ελπίσουμε να επικρατήσει η λογική.
"Κανέναν από τους εμπλεκόμενους δεν συμφέρει η ρήξη. Το σενάριο όμως της αύξησης της έντασης ως τα άκρα, πριν την όποια συμφωνία έχει πιθανότητες" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
-Μάνος Χατζηδάκης
Πολύ κοντά πλέον στην εκπνοή των προθεσμιών φαίνεται να φθάνει η διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο αν θα προκύψει κάποιο αποτέλεσμα από την τετράμηνη πορεία των συνομιλιών, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η Ελληνική Πλευρά, έως τώρα, δεν έχει αθετήσει κάποια πληρωμή προς τους Δανειστές της, έχει μεταθέσει τις πληρωμές του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και έχει καταθέσει ένα σχέδιο 47 σελίδων με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα. Οι Δανειστές έχουν προτείνει σε ένα επτασέλιδο κείμενο μεταρρυθμίσεις και μέτρα που εφάπτονται σε πολλά σημεία με την Ελληνική πρόταση, φαίνεται όμως να απέχουν ουσιαστικά στο θέμα του Ασφαλιστικού και στα Εργασιακά θέματα.
Με αυτά ως δεδομένα και με την παύση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η ορατότητα μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί σε επίπεδο ρευστότητας, ο χρόνος αποτελεί τον νέο καταλύτη για τις αποφάσεις, η επόμενη εβδομάδα δεν θα είναι απλώς μια κρίσιμη εβδομάδα και ενδεχομένως να αποτελέσει σημείο αναφοράς για σημαντικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που υπερβαίνουν τα όρια μιας Χρηματιστηριακής Αγοράς.
Η ερχόμενη Δευτέρα θα είναι μια δραματική ημέρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Τεχνικά η εβδομάδα επεφύλαξε μεγάλες συγκινήσεις και από τις δύο πλευρές της τάσης με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου ο Γενικός δείκτης κατέγραψε ημερήσια κέρδη 8,16%. Η συνεδρίαση της Πέμπτης είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί επανέφερε την Αγορά πάνω από τις 800 μονάδες χωρίς ιδιαίτερα υψηλό τζίρο, διατηρώντας ωστόσο την τάση σε ανοδικό κανάλι.
Η συνέχεια ήταν ο ορισμός της ψυχρολουσίας: Πίεση έως και 6,1% στον Γενικό Δείκτη μεγάλες ενδοσυνεδριακές κινήσεις και καθολική εικόνα πιέσεων σε όλο το φάσμα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Οι μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές των μετοχών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ενδεικτικές του στρες στο οποίο έχουν υποβληθεί τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές. Οι "μάχες" μεταξύ 780 και 850 μονάδων μπορούν να χαρακτηριστούν αμφίρροπες, αφού κανένα από τα δύο "στρατόπεδα" δεν κατάφερε να πετύχει την "καθοριστική νίκη" που θα οδηγούσε τον Γενικό Δείκτη σε διαφυγή.
Για άλλη μια εβδομάδα οι πωλητές κατάφεραν να κλείσουν τον Δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες, χωρίς όμως να "κρεμάσουν" τα διαγράμματα δίνοντας επιτάχυνση στην πτώση. Η τεχνική ανάγνωση της Αγοράς δεν μετέβαλε την μεγάλη εικόνα δίμηνης συσσώρευσης, χωρίς όμως να δώσει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία.
"Το προγραμματισμένο Eurogroup της 18ης Ιουνίου είναι το κεντρικό γεγονός την ερχόμενη εβδομάδα, το 8ο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Την Τετάρτη 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου ποσού 1 δισ ευρώ", υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μόνο ο δείκτης ASX 200 (-0,21%) έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη σημείωσε ο Hang Seng (+1,39%). Πιέσεις στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Οριακά κέρδη για τον χρυσό και το ευρώ, χαμηλότερα κινείται το πετρέλαιο.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, μικρή άνοδο 0,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη και την ΕΕ τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση του "Dow Jones Newswires" αναφερόντουσαν σε αύξηση 0,4%.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.
Η άνοδος ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών του Marketwatch.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Ιούνιο, ανακάμπτοντας από το χαμηλό έξι μηνών του Μαϊου. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν αυξήθηκε στις 94,6 μονάδες, από 90,7 τον Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο στις 91,5 μονάδες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, "η Ελληνική Πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους Ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ", τονίζουν Κυβερνητικοί κύκλοι. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι Εκπρόσωποι του Έλληνα Πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των Επικεφαλής των Θεσμών.
Στα 3,90 ευρώ από 4,0 πριν, περικόπτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή η Euroxx διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση "overweight". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euroxx τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της εταιρείας θα ανέλθουν στα 21 εκατ. φέτος και στα 30 εκατ. το 2016. Η Euroxx τονίζει ότι η εισηγμένη είναι μια εξαιρετική περίπτωση αν θέλει ένας επενδυτής να αποκτήσει έκθεση στις ΑΠΕ.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Υποχώρησε μέχρι τις 772,88 μονάδες (-6,11%), στις 17.00 βρέθηκε στις 773,24 (-6,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 774,46 μονάδες με απώλειες 5,92%.
Ο τζίρος μειώθηκε στα 86,2 εκατ. από τα οποία τα 0,95 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΡΑΙΓ).
Διακινήθηκαν, συνολικά, 167716234 τίτλοι, από τους οποίους οι 149310409 αφορούσαν συναλλαγές μετοχών του 25αρη. Επτά τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) απασχόλησαν" το 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Κακή η τελική εικόνα με 22 ανοδικές μετοχές έναντι 98 πτωτικών, ενώ 33 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.
Στο ταμπλώ του FTSE25, μόνο οι Grivalia και Ελλάκτωρ ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Νέες ανακατατάξεις στα "πλασέ" των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου στην πρώτη θέση έχει αποσπαστεί η ΕΕΕ (7,202 δισ), ακολουθούμενη, σε πυκνή άφιξη, από ΟΤΕ (3,695 δισ), Εθνική (3,709 δισ) και Alpha Bank (3,677 δισ ευρώ).
---ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού και καθαρά πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με νέα αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (140.870 συμβόλαια). Εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει triple witching Ιουνίου (Παρασκευή 19/6).
Μειώθηκαν, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 36.138 συμβόλαια.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 21.728, 13.080 για τον Ιούνιο και 8.648 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 233) κινήθηκε μεταξύ 232,25 και 243 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,55%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (2.542), Alpha Bank (22.796), Εθνική (24.325), Πειραιώς (44.490), Eurobank (33.269), ΟΤΕ (1.021), MIG (654), ΟΠΑΠ (790), Μυτιληναίο (207), ΓΕΚ (7.387), Ελ. Πετρέλαια (229), Τέρνα Ενεργειακή (1.593), Viohalco (221), Ελλάκτωρα (402), Jumbo (174), Μέτκα (138).
Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 62%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός, στα συνολικά 504 δικαιώματα (342 calls και 162 puts).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (59.952.080 τεμ.), Eurobank (33.861.410 τεμ.), Πειραιώς (17.353.990 τεμ.), Εθνική (8.068.552 τεμ.), Folli Follie Group (1.242.460 τεμ.).
Πηγή: Alpha Finance