Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται το κρεσέντο στο Χρηματιστήριο

Καθολική ανοδική εκτίναξη στην αγορά, σε ένα θεαματικό παιχνίδι προεξόφλησης μιας συμφωνίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη στο +16%. Διψήφια κέρδη για ΓΕΚΤέρνα, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ. Μελανό σημείο ο τζίρος.

Σε εξέλιξη η συνάντηση Γιούνεκρ- Τσίπρα, ενισχύεται περαιτέρω η αντίδραση στο ΧΑ.

Με μία από τις μεγαλύτερες ανοδικές αντιδράσεις, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εγχώρια και ξένα "ισχυρά χέρια" υποδέχονται τις εξελίξεις μετά τη χθεσινή τριμερή, ποντάροντας σε ένα από τα θεαματικότερα παιχνίδια προεξόφλησης για το 2015.

Από τα ελάχιστα μη...πειστικά, μέχρι τώρα στοιχεία, ο τζίρος που βάσει της απόδοσης της αγοράς θα δικαιολογούσε επιπλέον 50% και προς επιβεβαίωση την συγκέντρωσή του στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που θα ξεκαθαρίσει στην αυριανή συνεδρίαση.

Η συνάντηση Γιούνκερ- Τσίπρα έρχεται να επιβεβαιώσει την εκατέρωθεν πρόθεση να εξευρεθεί λύση/διέξοδος (με τα δύσκολα να ακολουθούν...) με τις εκτιμήσεις διαχειριστών και αναλυτών να προεξοφλούν συμφωνία πριν το προγραμματισμένο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη 18 Ιουνίου.

Σταθερές οι εισροές Ελλήνων αλλά και ξένων (με τους Αμερικανούς διαχειριστές να εξακολουθούν να ελέγχουν τη μερίδα του λέοντος) τόσο στην αγορά μετοχών όσο και σε αυτή των Παραγώγων.

Κομβική στιγμή στη μέχρι τώρα συνεδρίαση η υπέρβαση των 680 μονάδων για τον ΔΤΡ (λίγο πριν τις 15.30) εξέλιξη που "έλυσε" κι άλλες εντολές και στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων και στα 3 warrants αλλά και στα Συμβόλαια επί των ίδιων μετοχών.

Ενδεικτικό το γεγονός, πως το premium στο οποίο αναφερόμασταν στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό μας όχι μόνο καλύφθηκε αλλά σταδιακά προστέθηκαν και άλλα ΣΜΕ προς ακόμη υψηλότερες τιμές. Και για τις 4 συστημικές μετοχές και για τον ΔΤΡ που πλέον ως ζητούμενο έχει την κατοχύρωση των 675-680 μονάδων σε "κλείσιμο" σήμερα.

Νωρίτερα ο ΓΔ ενισχύθηκε έως 8,12% (στις 822,43 μονάδες) που είναι το 3ο υψηλότερο ποσοστό με τη νέα κυβέρνηση. Θυμίζω, για την ιστορία, πως ο ΓΔ αντέδρασε στις 3 Φεβρουαρίου με 11,27% στις 840,57 και στις 24 του ίδιου μήνα με 9,81% στις 958 μονάδες. Τεχνικά στο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης και των 820 μον. για τον ΓΔ αμέσως επόμενη αντίσταση-υψηλότερο επίπεδο είναι στις 840-850 μονάδες, ενώ σύμφωνα με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη σημείο αναφοράς και πιθανής μεταβολής τάσης είναι οι 891 μονάδες.

Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής η αγορά εκτός των άλλων σεναρίων, των πιο βραχυπρόθεσμων δηλαδή, αρχίζει να "παίζει" σταδιακά και άλλα ενδεχόμενα που σχετίζονται και με πολιτικές εξελίξεις. Ενδεικτικά σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία βλέπουν πως εάν επιτευχθεί η "ενδιάμεση συμφωνία" και αυτή είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπής η κυβέρνηση Τσίπρα θα την φέρει στην Βουλή προσβλέποντας στην υπερψήφιση της από τουλάχιστον 160 βουλευτές (σ.σ. των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που συζητείται πλέον από ανθρώπους της αγοράς η κυβέρνηση ξεπερνά και ένα πολύ σημαντικό ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό εμπόδιο κάτι που θα μπορούσε να προσδώσει άλλη δυναμική στα πράγματα.

Για αυτό εκτιμούν, πως εάν την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αρχίσει να ανοίγει τα χαρτιά της λ.χ. αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων, σταδιακή επιστροφή μέρους από τα χρήματα του ΤΧΣ, ο ESM δείξει ενεργότερη συμμετοχή τότε η αγορά θα μπορούσε να παρουσιάσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα.

Πολλά... αν και... ίσως, θα πείτε, πλην όμως θα πρέπει να συνεξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, να αναφερόμαστε σε όσα κυκλοφορούν στην αγορά, σε όσα αποτελούν στοιχήματα των "ισχυρών χεριών". Από τη στιγμή δε που-τουλάχιστον για σήμερα- εκπληρώνονται οι περισσότερες προϋποθέσεις (πλην συναλλαγών/τζίρου) που να ισχυροποιούν το ανοδικό σενάριο η στήλη δεν μπορεί να κινηθεί διαφορετικά.

Στην αγορά ομολόγων η εικόνα είναι πιο... συγκρατημένη με τον τίτλο-σημείο αναφοράς μας (εδώ και καιρό) το 10Υ σε λογικά επίπεδα. Υψηλά μεν αλλά με μικρή αποκλιμάκωση της απόδοσης δε στο 11,06% (για πώληση) και στο 11,44% (για αγορά).

Η απόδοση του δεκαετούς μπορεί να μην συνάδει με τον...ενθουσιασμό, που επικρατεί στο ΧΑ πλην όμως θα θυμίσουμε πως τις προηγούμενες δύσκολες συνεδριάσεις ήταν το benchmark μας που με τη μη υπέρβαση του "ορίου συναγερμού" 12% μας κρατούσε μέσα στο παιχνίδι.

Το 65% στις τράπεζες, με περισσότερα από 16 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ, με σχεδόν 12 στην Πειραιώς ενώ ακολουθούν Alpha Bank και Eurobank με 10,8 και 9,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αυξημένες συναλλαγές και για τα warrants της Πειραιώς (1,2 εκατ. ευρώ), ΑΛΦΑ τπ (περίπου 400 χιλιάδες ευρώ).

Ανοδική αντίδραση σχεδόν παράλληλη για ΟΤΕ - ΟΠΑΠ προς τα 8,25-8,30 ευρώ με... φιλόδοξο στόχο τα 9 ευρώ (όπου αλλάζει η τάση και για τις δύο μετοχές). Στα 5,07 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ που φαίνεται να πιάνει τον στόχο που είχαμε θέσει νωρίτερα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός, πως λίγο πριν τις 16.15 από τις 45 μετοχές των FΤ25 και FT Mid Cap μόνον μία (AutoHellas) υποχωρούσε, ενώ για 9 από αυτές το ποσοστό ανόδου ξεπερνούσε το 10%. Συγκεκριμένα για τις μετοχές των ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Alpha Bank, ETE, Attica Bank, Eurobank και Πειραιώς σημειωνόταν διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Στις 94/26 μετοχές η σχέση ανοδικών/καθοδικών.

Να σημειωθεί πως η υπεραπόδoση του ΧΑ, αποτέλεσμα των θετικών εξελίξεων, "έλυσε" ανοδικά και τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια. Κατά 1,45% στις 11.427 μονάδες ενισχύεται ο DAX, κατά 1,22% στις 4.997 μον. ο CAC 40, ενώ ενισχυμένο εμφανίζεται και το ευρώ. Τέλος οι πρώτες πράξεις στο ADR της ΕΤΕ στο NYSE έχουν δοθεί σε τιμές 0,75% υψηλότερα στα 1,34$.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v