Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Υψηλότερα από τις 800 μονάδες εκτοξεύτηκε και πάλι το ΧΑ, με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Διψήφια άνοδος για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha. Kέρδη άνω του 4% για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Μυτιληναίο. Μόλις 10 οι μετοχές που καταγράφουν πτώση.

Με μικρό ολιγόλεπτο... πρόβλημα ξεκίνησε η συνεδρίαση. Εκρηκτικό το άνοιγμα και, όπως μας εξηγούσαν στελέχη του Χ.Α., η μαζική εισροή εντολών αγοράς στο σύστημα συναλλαγών προκάλεσε κάποια τεχνικά προβληματάκια για να «χτυπηθεί» η πρώτη εντολή στις 10.33.

Είχαν προηγηθεί ελάχιστες εντολές σε μετοχές του FT 25, για να «πέσει» το σύστημα για 2-3 λεπτά προτού ακολουθήσει η συντονισμένη εισροή εντολών από αγοραστές/long παίκτες στο σύνολο των μετοχών του FT 25.

Αρχική τιμή οι 763,18 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, που μέσα σε 4΄-6΄ ξεπέρασε το όριο των 800 μονάδων πληρώνοντας τον πρώτο βραχυπρόθεσμο στόχο που είχε τεθεί.

Με διψήφιο ποσοστό, πάνω από 12%, για τον ΔΤΡ, με τον δείκτη να ξεπερνά χωρίς αντίσταση τις 650 μονάδες καθώς το 72% των πρώτων συναλλαγών εύλογα επικεντρώθηκε στις τράπεζες.

Στο 1,15 από το 1,11 ευρώ η μετοχή-βαρόμετρο της Εθνικής, που εχθές υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως το... χείλος του 1 ευρώ.

Στο 0,461 ευρώ (15%) η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,319 ευρώ (12,28%) της Alpha Bank, στο 0,139 ευρώ (13,57%) της Eurobank.

Ενδεικτικό του κλίματος ότι στα πρώτα 15΄ της συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 3 εκατ. ευρώ στη ΕΤΕ, περισσότερο από 1,8 εκατ. στη Eurobank, ενώ ακολουθούσαν Πειραιώς, Alpha Bank. Κινητικότητα από τις πρώτες κιόλας εντολές και στα 3 warrants.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών διενεργείται στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου χωρίς αυτό να σημαίνει πως η προσπάθεια μόχλευσης περιορίζεται μόνο σε αυτές. Απεναντίας οι εντολές αγοράς αφορούν στο σύνολο των 25 μετοχών του δείκτη και στην πλειονότητα των 20 μετοχών του FT Mid Cap.

Σε εξέλιξη λοιπόν η λίγο ως πολύ αναμενόμενη αντίδραση μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τους παράγοντες της αγοράς σε σαφώς καλύτερη διάθεση από εχθές να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Κοινή είναι η εκτίμηση πως μέχρι τις 18/6 (όπως μας...προανήγγειλε και ο επικεφαλής του Eurogroup) θα έχει υπάρξει συμφωνία (μένει βέβαια να αποσαφηνιστούν οι όροι, οι προυποθέσεις, τα επέκεινα της εξεύρεσης της συγκεκριμένης λύσης/διεξόδου).

Προσώρας αυτό, που μετρά για την αγορά είναι η εμφανής πρόοδος στην διαδικασία με το κλίμα σαφώς ευδιάθετο στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία.

Σαφής η αίσθηση ανακούφισης που επικρατεί όπως και τα σχόλια που κυκλοφορούν από το πρωί (...το πιο ωραίο το άκουσα από φίλο...«Ο Juncker φιλούσε υπέροχα»...ασχολίαστο) ενώ ανάλογη είναι η διάθεση και μεταξύ ορισμένων επιχειρηματιών, μεγαλομετόχων.

Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ η επάνοδος των αγοραστών είναι εντυπωσιακή με οδηγό και τα τελευταία "χαμηλά" για τις μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επίπεδα όπου έγιναν σημαντικές τοποθετήσεις ισχυρών χεριών.

Να διευκρινισθεί όμως πως μέχρι πριν λίγο το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών- τοποθετήσεων πραγματοποιείται από έλληνες διαχειριστές, επενδυτές με τη μέχρι τώρα συμμετοχή των ξένων να περιορίζεται κυρίως στις τράπεζες.

Στα 8,15 από τα 7,91 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ και πρώτη αντίσταση στα (περίπου ) 8,10 ευρώ. Στα 8,14 από τα 7,95 η μετοχή του ΟΠΑΠ με σχεδόν την ίδια τεχνική εικόνα με του Οργανισμού. Εως τα 5 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της ΔΕΗ που θα πρέπει να επιβεβαιώσει σε κλείσιμο την συγκεκριμένη τιμή σήμερα-αύριο.

Με αγοραστές και συνεχή ροή συναλλαγών στις μετοχές των Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακής, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ/Τέρνα ενώ από τις...χαμηλότερες κατηγορίες ξεχωρίζει η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή του Πετρόπουλου.

Κινητικότητα στα Παράγωγα, λίγο ως πολύ αναμενόμενη μετά την τελευταία επικράτηση των πωλητών/short με αρκετούς να "γυρίζουν" τα Συμβόλαια τους σε αγορά/long. Νωρίτερα η ανοδική απόκλιση/premium για το ΣΜΕ του ft25 είχε διαμορφωθεί στις 242,85 μονάδες (5,25%).

Ανάλογη η εικόνα και στη "ρηχή" αγορά των ομολόγων, καθώς η απόδοση σε όλες τις χρονικές σειρές αποκλιμακώνεται αισθητά.

Περισσότερα τεχνικά στοιχεία και...εύγλωττο διάγραμμα του ΓΔ και των "βλέψεων" στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v