«Ξεφουσκώνει» η άνοδος στο Χρηματιστήριο

«Μαζεύονται« τα αρχικά κέρδη του Χρηματιστηρίου με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 775 μονάδων. Στο +5% ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Ανοδος υψηλότερη του 2% για Alpha, Mυτιληναίο. Απώλειες καταγράφουν Εθνική Τράπεζα, Coca Cola, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ.

Και το...σκωτσέζικο ντους, καλά κρατεί στο ΧΑ. Διολισθαίνει προς τις 775 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, καθώς η ανταπόκριση των πωλητών σε μη επιβεβαιωμένη φήμη πως κύκλοι της ΕΕ χαρακτηρίζουν μη αξιόπιστη και τη νέα ελληνική συμπληρωματική πρόταση πυροδοτεί σχεδόν αντανακλαστικά ρευστοποιήσεις και μερική κατοχύρωση θέσεων.

Ταχύτατη η εναλλαγή συναισθημάτων, τάσεων (και) στα χρηματιστηριακά γραφεία καθώς την συγκρατημένη αισιοδοξία που υπήρξε σταδιακά μετά τις 11.00-11.15΄ διαδέχθηκε εδώ και λίγη ώρα εκ νέου προβληματισμός.

Δείκτες γιό-γιό, χρηματιστήριο ασανσέρ, σε ακόμη μία εξουθενωτική συνεδρίαση με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να μην γνωρίζουν τι ακριβώς να δεχτούν και σε ποιό ενδεχόμενο να ποντάρουν.

Να συνεκτιμηθεί, πως βραχυπρόθεσμα η εικόνα δεν είναι και η καλύτερη ούτε στα περισσότερα ευρω-χρηματιστήρια, ενώ και μεσοπρόθεσμα συνεχίστηκαν (τον Μάιο) για πέμπτο συνεχόμενο μήνα οι εκροές από τους ξένους.

Στις ευρωπαικές αγορές οι δείκτες υποχωρούν για πέμπτη ή και έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, η εικόνα στα ομόλογα (ειδικά της ευρω-περιφέρειας) δεν είναι τόσο καλή όσο πριν 7-10 ημέρες, ενώ και το ευρώ "τσιμπάει" εκ νέου έναντι του δολαρίου.

Από τα ευρωπαικά χρηματιστήρια το γερμανικό είναι αυτό, που εύλογα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τον DAX να έχει υποχωρήσει 3,65% σε διάστημα εβδομάδας πλησιάζοντας επικίνδυνα τις 10.897 μονάδες. Για όσους παρακολουθούν το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, θεωρώντας σηματωρό τον DAX, η επιβεβαίωση (ή όχι ) των 10.849 μονάδων θεωρείται καθοριστική για τη συνέχεια. Να συνεκτιμηθεί πως κυρίως λόγω της "ελληνικής υπόθεσης" το γερμανικό χρηματιστήριο υποχωρεί και πάλι στα χαμηλά 3,5 μηνών, χάνοντας και τις 11.000 μονάδες.

Στο ΧΑ, βάσει των επίσημων στοιχείων καταγράφεται και νέα μείωση της θέσης των ξένων τον Μάιο, γεγονός που καταδεικνύει αφ΄ενός την αλλαγή συσχετισμών αφ΄ετέρου την αποχώρηση πιο συντηρητικών χαρτοφυλακίων (και την είσοδο πιο...επιθετικών funds).

Από τις 639 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης είχε υποχωρήσει νωρίτερα προς τις 614 μονάδες, με τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη να περιορίζονται στο 1,41% , όταν ο κλάδος έρχεται από νέα μεγάλη υποχώρηση "μετρώντας" απώλειες 7,94% σε διάστημα εβδομάδας. Στα επίπεδα των 615 μονάδων ενεργοποιήθηκαν και πάλι εντολές αγοράς και στους 4 τίτλους του κλάδου, και αυτή τη φορά συντονισμένα με αποτέλεσμα την εκ νέου μικρή ανάκαμψη του δείκτη.

Για τη μετοχή της Εθνικής η διαπραγμάτευση συνεχίζεται στο εύρος των 1,07-1,14 ευρώ με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, ενώ στη μετοχή της Eurobank πραγματοποιούνται- και σήμερα- οι περισσότερες συναλλαγές σε απόλυτο αριθμό μετοχών.

Περισσότερα από 9,6 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της ΕΤΕ, πάνω από 35 εκατ. τεμάχια στη μετοχή της Eurobank.

Στα 0,424 η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,299 η μετοχή της Alpha Bank.

Συνολικά στις 4 συστημικές μετοχές έχει αλλάξει χέρια το 65% της συνολικής αξίας δηλαδή περί τα 18 με 18,5 εκατ. ευρώ.

Μη τραπεζικές μετοχές με αυξημένη κίνηση οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ αλλά και Grivalia, EXAE, Frigoglass, FF Group, CC/HBC, Jumbo, METKA, TITAN, Μυτιληναίο.

Εικόνα αναμονής στην αγορά Παραγώγων με το Συμβόλαιο του ft25 με οριακό premium. Στην αγορά ομολόγων σταθερά σε υψηλά επίπεδα η απόδοση για όλες τις χρονικές σειρές. Στο 11,10% (απόδοση πώλησης)-11,50% (απόδοση αγοράς) το 10Υ, θυμίζοντας πως ποσοστό συναγερμού θεωρείται το 12% plus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v