Με καθαρότερο μυαλό και ψυχραιμότερη αποτίμηση της κατάστασης το Σαββατοκύριακο, θα επιχειρηθεί το ξεκίνημα της δεύτερης εβδομάδας του Ιουνίου.
Η πρώτη επιφύλαξε έντονες συγκινήσεις, εναλλαγή εξελίξεων που αποτυπώθηκε χρηματιστηριακά στην αυξημένη μεταβλητότητα δεικτών/μετοχών, στον επηρεασμό των αγορών ομολόγων και σε ένα μίνι.... sell off την συνεδρίαση της Παρασκευής συνέπεια (και) της απόφασης της Αθήνας να "πακετάρει" τις δόσεις προς το ΔΝΤ (μη πληρώνοντας κατ' αρχήν την δόση της 5ης Ιουνίου).
Η, για πολλούς, απρόβλεπτη κίνηση της κυβέρνησης να μην καταβάλει την πρώτη δόση Ιουνίου ήταν περισσότερο μία καλή αφορμή για να πιέσουν οι πωλητές/short δείκτες και μετοχές σημαντικά χαμηλότερα.
Η αλήθεια είναι, πως το κλίμα μετά την αισιοδοξία της Τετάρτης (συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα) βάρυνε όταν οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις θέσεις τους. Ακραιφνώς υφεσιακές, με φορό-καταιγίδα και έκτακτα χαράτσια σε υγιείς επιχειρήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ακραίες προτάσεις που δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί καμία ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά των δανειστών.
Ομως η επιβάρυνση του κλίματος στην ελληνική αγορά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως επηρέασε σταδιακά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ δεν άφησε αλώβητες τις αγορές ομολόγων και τις ισοτιμές.
Η πορεία του FT 25
Η άνοδος του ευρώ, η επιδείνωση στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης και ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την ΕΚΤ είναι παράμετροι που θα προσμετρηθούν από τους δανειστές, καθώς θα συνεχίζουν από Δευτέρα την πίεση προς την Αθήνα.
Η ελληνική πλευρά, συμπεριλαμβανόμενης της αγοράς δεν έχει παρά ελάχιστα χρονικά και χρηματοδοτικά περιθώρια που δεν φτάνουν καν μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου. Μία "ενδιάμεση συμφωνία" (ή όπως θα ονομαστεί, τέλος πάντων) υπολογίζεται πως χρειάζεται περί τη μία με δυο εβδομάδες για να ψηφισθεί από τα κοινοβούλια έξι χωρών-μελών.
Οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για να υπάρξει εκταμίευση δεν είναι λίγες, EWG, Eurogroup έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο (;), έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Γολγοθάς, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς οι οποίοι όμως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατροπές και επίσπευση της διαδικασίας. Αλλωστε με το "κλείσιμο" της Παρασκευής δεν επιτεύχθηκε το πρώτο (και θετικότερο) σενάριο που εξ' αρχής είχε τεθεί για τις 5 Ιουνίου.
H εικόνα του τραπεζικού δείκτη
Το δεύτερο, που είχε εξετασθεί θέλει την "ενδιάμεση συμφωνία" να επιτυγχάνεται έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου (το θετικό σενάριο) και το τρίτο να φτάνει μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουνίου, που θεωρείται και το λιγότερο καλό από τα τρία.
Το πρόβλημα με το τρίτο σχετίζεται με την λήξη "τριπλής σειράς" στα Παράγωγα, διεθνώς, με το δεύτερο triple witching του 2015 να προοιωνίζεται «καυτό».
Προς ώρας είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με το δεύτερο και το τρίτο σενάριο, προσβλέποντας σε κάποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις μέσα στο σαβατοκύριακο ή την Δευτέρα- Τρίτη οπότε και η συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη αλλά και ενδεχομένως μια νέα επαφή Γιούνκερ-Τσίπρα. Εάν η δεύτερη βγάλει είδηση ή το G7 νωρίτερα τότε (και) το ΧΑ θα πάρει μία ανάσα και θα αποφευχθούν τα χειρότερα.
Το "κλείσιμο" της 5ης δεν ήταν το χειρότερο που φοβόταν ορισμένοι, δεν ήταν προφανώς και καλό με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 786,11, τον FT25 στις 235,42 και τον ΔΤΡ στις 625,76 μονάδες. Χαμηλότερα των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και οι τρεις δείκτες φαίνεται πως έχουν περιθώριο περαιτέρω δοκιμασίας/διόρθωσης με τον ΓΔ προς τις 760/750, τον FT25 διαδοχικά στις 234, τις 231,24 και χαμηλότερα στις 224,96 και 217,19 μονάδες και τον ΔΤΡ προς τις 600, τις 580 και 550/560 μονάδες.
Με την εικόνα της Παρασκευής (σύνθεση διόρθωσης, συναλλαγές, τζίρος) θα διακινδυνεύαμε να πούμε πως στις δεύτερες στηρίξεις θα δοθεί "μάχη" πωλητών-αγοραστών και ίσως εκδηλωθεί αντίδραση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι πρώτες αντιστάσεις για τον ΓΔ είναι στις 805/808 μονάδες.
Η διόρθωση της Παρασκευής παρότι από τις "βαθύτερες" για φέτος δεν είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός sell off, τροπή που δεν μπορεί να αποκλεισθεί εάν επιβαρυνθεί περισσότερο η κατάσταση.
Ωστόσο οι συναλλαγές των 111,5 εκατ. ευρώ δεν παρέπεμπαν σε "ξεπούλημα" όταν μάλιστα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε ένα μεγάλο πακέτο στη Lamda Development (6.374.507 μετοχές στα 3,44 ευρώ) με τον καθαρό τζίρο στα 89,5 εκατ. ευρώ.
Κρίσιμη όμως η εβδομάδα και για τον επιπλέον λόγο, καθώς ΕΚΤ/Ντράγκι θα κληθούν να λύσουν τον... γρίφο του ELA αλλά και της αξίας των collaterals με τη όποια απόφαση να επηρεάζει άμεσα την ελληνική αγορά, τις τράπεζες, συνακόλουθα τα ελληνικά ομόλογα και έμμεσα τα ομόλογα χωρών του ευρώνότου. Ενδεικτικά το γερμανικό 10Υ επιβαρύνθηκε στο 0,83% από 0,08%, το πορτογαλικό στο 2,89% από 1,50%, το ιρλανδικό στο 1,54%, το ισπανικό στο 2,12% κ.ο.κ.
Οι συνέπειες από τη μη επίτευξη μίας συμφωνίας για την Ελλάδα είναι προφανείς, αρχίζουν όμως να γίνονται ορατές και για το κόστος δανεισμού της ίδιας της Ευρώπης (όπως εύστοχα προειδοποιούν και γερμανικά ΜΜΕ).
Από τον σχετικό πίνακα (των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που έχει επεξεργαστεί η ΒΕΤΑ ΧΑΕΠΕΥ) φαίνονται οι αποκλίσεις των μετοχών μεταξύ τους, το "βάρος" που εξακολουθεί να πιέζει τις τραπεζικές, την καλύτερη πορεία άλλων (ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Μυτιληναίος, Μotor Oil, CC/HBC, ΤΙΤΑΝ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ αλλά και ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Frigoglass, ΕΥΑΘ, Σαράντης κ.α. - από τον δείκτη FT Mid Cap οι τελευταίες- και οι οικονομικοί δείκτες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη συνέχεια.
Οι απώλειες για τον ΓΔ διαμορφώνονται πλέον σε 4,85% από την αρχή του έτους με -34,95% για τον ΔΤΡ αλλά με θετική μεταβολή για τους κλαδικούς δείκτες των Βιομηχανικών Προιόντων (6,41%), Πετρελαιοειδών (20,99%), Τροφίμων- Ποτών (23,53%), Πρώτων Υλών (29,96%), Κατασκευών (0,20%) και Ακίνητης Περιουσίας (6,44%).
Από τους βασικούς δείκτες FTSE, ο μεν FT25 μετρά απώλειες 11,12% από την αρχή του έτους με θετική... έκπληξη το 15,67% του FT Mid Cap.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (4 συνεδριάσεων) στα 99,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 7,5% σε σχέση με την προηγούμενη.
Η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων στο ΧΑ διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα 46,4 δισ. ευρώ.
Για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η έκδοση εντόκων (13 εβδομάδων) για την Τετάρτη, ενώ για την Παρασκευή η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ.
Οι αποτιμήσεις των blue chips
Τα στατιστικά της εβδομάδας
Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 786,11 μονάδες με πτώση 4,76%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 5,7% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 4,94%.
Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσε μόνο ο κλάδος των Χημικών (+7,13%).
Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση μεταξύ άλλων σημείωσαν οι κλάδοι: Ταξίδια- Αναψυχή (-10,98%), Τράπεζες (-9,74%) και Πετρέλαιο- Αέριο (-4,82%).
Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ανδρομέδα (36,84%), Μπουτάρης (ΚΑ)(32,22%), Εβροφάρμα (26,09%), Χατζηκρανιώτη (24,07%), Altec (21,05%), Νάκας Μουσική (20,80%), Βιοτέρ (19,40%), ΑΕΓΕΚ (18,03%), Compucon (16,67%) και Κυριακούλης (15,63%).
Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Inform Λύκος (-43,89%), Βαράγκης (-42,31%), Δούρος (-20%), Τηλέτυπος (-19,63%), Eurobank (-15,13%), Ιντερτέκ (-13,64%), Δρομέας (-13,39%), ΟΠΑΠ (-12,92%), Νηρέας (-12,90%) και Attica Bank (-11,43%).