Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαρκές σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο

Σε βαθύ κόκκινο και κάτω από τις 790 μονάδες παραμένει το ΧΑ, με το κλίμα αβεβαιότητας για τις διαπραγματεύσεις να κυριαρχεί. Διψήφια πτώση για Πειραιώς, Eurobank. Aπώλειες άνω του 6% για Alpha, Εθνική, Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Μέτριος ο τζίρος.

Βαθαίνει η διόρθωση αλλά με μέτριο τζίρο, μέχρι πριν λίγο. Σταθερά χαμηλότερα πλέον των 800 ο Γενικός Δείκτης "μετρώντας" απώλειες μεγαλύτερες του 4,55% διορθώνει προς τις 789 μονάδες.

Με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο, αλλά σταθερούς πωλητές στο σύνολο των μετοχών του ft25. Εν όψει ΣαββατοΚύριακου και δεδομένης της ρευστότητας στο "μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές" όλο και πληθαίνουν οι επενδυτές που επιδιώκουν να μειώσουν την έκθεση τους στον κίνδυνο. Σε συνδυασμό με την υποχώρηση των εν δυνάμει αγοραστών ακόμη χαμηλότερα συμπληρώνεται το πτωτικό σκηνικό που εδώ και ώρα έχει διαχυθεί σε παράγωγα και ελληνικά ομόλογα.

Οσο "χοντραίνει" το παιχνίδι με τους δανειστές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, τόσο ενισχύεται η αβεβαιότητα και εντείνονται οι πωλήσεις. Ελλείψει ουσιαστικής ζήτησης/απορρόφησης στα επίπεδα των 800 μονάδων το "γκρέμισμα" της αγοράς στα επίπεδα της 6 ης Μαίου έρχεται αναπόφευκτα.

Για συμφωνία τώρα, πολιτικές εξελίξεις τον Σεπτέμβριο κάνει λόγο ο Χρήστος Κίτσιος καταγράφοντας τις αντιδράσεις και την ατμόσφαιρα της αγοράς καταδεικνύοντας την ανησυχία της για το ενδεχόμενο παράτασης της αβεβαιότητας και των συνθηκών χρηματοδοτικής δυσπραγίας μέχρι το φθινόπωρο.

Σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία η αγορά προσπαθεί να ανιχνεύσει/εξηγήσει όλες τις κινήσεις που γίνονται από την ελληνική πλευρά και την πλευρά των δανειστών με το αίτημα του Αλ. Τσίπρα για τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλ. Πούτιν να συνεκτιμάται ανάλογα.

Είναι προφανές, σημείωναν έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, πως μέχρι την Δευτέρα θα έχουν διαδραματισθεί σημαντικές εξελίξεις που κατά πάσα πιθανότητα θα καθορίσουν στη συνέχεια από τη στάση της ΕΚΤ μέχρι τις αντιδράσεις των "τριών θεσμών". Ωστόσο η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς όπως διαμορφώνεται σταδιακά μετά τις 11.30-12.00 αποτυπώνει ακριβώς αυτή την αβεβαιότητα και νευρικότητα που κυριαρχεί από εχθές το βράδυ.

Για παράδειγμα σταδιακά ενισχύθηκαν οι θέσεις "αντασφάλισης" στο ΧΠΑ, με πολλά Συμβόλαια του ft25 να "γυρίζουν" από αγορά/long σε πώληση/short. Η σχέση short/long ΣΜΕ εδώ και μία ώρα είναι εντελώς αντίθετη από την χθεσινή παρά το ότι περίπου την ίδια ώρα σημειώνονταν επίσης σημαντικές απώλειες για τους βασικούς δείκτες, μετοχές σηματωρούς.

Επιβαρύνεται και η εικόνα στην "ρηχή" αγορά ελληνικών τίτλων με το 10Υ να "φλερτάρει" επικίνδυνα με το 12%, που όπως έχει σημειωθεί επανειλημμένα αποτελεί σημείο αναφοράς και προειδοποίησης για την αγορά μετοχών.

Σε σχετικό διάγραμμα (του φίλου thesmartgoldfish) αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η τελευταία εξέλιξη/επιβάρυνση για τον συγκεκριμένο τίτλο. Ανάλογη επιβάρυνση/άνοδος της απόδοσης καταγράφεται για όλες τις χρονικές σειρές.
"Βουτιά" σχεδόν 8,50% για τον ΔΤΡ που χάνοντας τη στήριξη στις 680 κλίνει επικίνδυνα προς τις 640 μονάδες. Παρασύροντας έως 4,45% χαμηλότερα τον ft25, που έχει ως σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις στις 236 και 234 μονάδες.

Ο δείκτης έχει πιεστεί ακριβώς στα όρια την στηρίξεων και εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση (την Δευτέρα) θα κινδυνεύσει με περαιτέρω υποχώρηση προς το χαμηλό των 204,64 μονάδων (από τη συνεδρίαση της 22 ας Απριλίου, θυμίζοντας πως 21-22/4 σημειώθηκαν το πολυετή χαμηλά για το σύνολο της αγοράς).

Σημαντικές οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής (από τα 1,18 έως τα 1,12 ευρώ), για τη μετοχή της Πειραιώς (από τα 0,496 έως τα 0,452), για τη μετοχή της Alpha Bank (0,32-0,31) και από τα 0,141 στα 0,131 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank. Ισχυρή η πίεση και στα warrants των Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνικής με αυξημένους τζίρους στα δύο πρώτα.

Να σημειωθεί, πως στην αγορά εντάθηκαν οι πωλήσεις (κυρίως στις τράπεζες) όταν έγινε γνωστό, πως η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ αντί για αύριο Σάββατο μετατίθεται πιθανόν για Τρίτη-Τετάρτη σε ένα κρίσιμο 2ήμερο όπου θα πραγματοποιηθεί το εβδομαδιαίο δ.σ. της ΕΚΤ .

Προς ώρας η στάση των ξένων (ειδικά των αμερικανικών χαρτοφυλακίων) δεν παραπέμπει σε...ξεπούλημα ή σε...αποδοκιμασία ή πανικό, καθώς οι ρευστοποιήσεις που έχουν ενεργοποιηθεί (σταδιακά μετά τις 13.00-13.15) γίνονται με σχετικό έλεγχο και διαχείριση. Το ερώτημα βέβαια μένει για τη συνέχεια και δη προς το κλείσιμο...

Πωλητές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έλληνες και ξένοι διαχειριστές, με τη μετοχή του Οργανισμού έως τα 7,82 και για τον ΟΠΑΠ έως τα 7,93 ευρώ. Η διαγραμματική απεικόνιση και των δύο μετοχών επιδεινώνεται αισθητά χαμηλότερα των 7,85-7,80 ευρώ.

Στα 4,82-4,62 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ την ώρα που οι δανειστές ζητούν...γενικό πωλητήριο, με τον Φώτη Κόλλια να αναφέρεται λεπτομερώς στις απαιτήσεις των "τριών θεσμών".

Ρευστοποιήσεις σε "νερά" και "λιμάνια" με συγκριτικά μέτριο τζίρο στην ΕΥΔΑΠ (5,85-5,62), ΟΛΠ (14,20-13,95) αλλά και σε ΕΥΑΘ (2,77-2,69) και ΟΛΘ (18,10-18,00).

Στα ευρωπαικά χρηματιστήρια κυριαρχούν πτωτικές τάσεις από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο. Στην Φρανκφούρτη ο DAX με 1,35% υποχωρούσε στις 11.188 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με 1,59% στις 4.906 ενώ απώλειες έως 1,75% καταγράφονταν για τους δείκτες ΙΒΕΧ, ΜΙΒ.

Στις 13.45 η αξία των συναλλαγών είχε φθάσει τα 43,8 εκατ. ευρώ (με 96,8 εκατ. μετοχές), το 61% στις τράπεζες και συναλλακτική δραστηριότητα (πλην τραπεζών ) και σε ΟΤΕ,ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, FF Group, Jumbo, EXAE, CC/HBC, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΟΗ, ΜΕΤΚΑ.

Στο μείον και οι 25 του ft25, διασώζονταν Κυριακίδης, Πλαστικά Θράκης, Intralot, Trastor, ΥΓΕΙΑ, Ελληνικά Καλώδια από τις 20 του FT Mid Cp.

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v