Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Απώλειες άνω του 2,5% καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η κίνηση της Αθήνας να μην πληρώσει τη δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά. Η εικόνα από τα παράγωγα και η σημασία της απουσίας «αέρα».

Μεταξύ... Σκύλλας και... Χάρυβδης και το ΧΑ, με τις μεταμεσονύχτιες εξελίξεις να προσδίδουν δραματικό τόνο για τις αγορές.

Εκπληκτη εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο αίτημα της Αθήνας για "ενιαιοποίηση" των δόσεων προς το Ταμείο και τη μη καταβολή σήμερα της "μικρής δόσης" των 298 εκατ. ευρώ.

"Χοντραίνει" το παιχνίδι της Αθήνας με τους δανειστές, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη αναφερόμενη και στις κρίσιμες επαφές στο G7.

Ανατροπές, που εάν δεχθούμε ως ακριβή όσα διαδραματίζονται τότε όχι μόνο στο "ρηχό" και περιφερειακό ελληνικό χρηματιστήριο αλλά διεθνώς στις λεγόμενες "αγορές" έχει εγκλωβιστεί και αιφνιδιάζεται τεράστιο κεφάλαιο "μόχλευσης" με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (θα το επαναλάβουμε) όχι μόνο για την ελληνική αλλά για το σύνολο των ευρωπαικών, διεθνών αγορών.

Από νωρίς στα χρηματιστηριακά γραφεία επικρατούσε έντονος προβληματισμός, ορισμένοι μάλιστα είχαν...διανυκτερεύσει παρακολουθώντας τη επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο και τον πρόεδρο της Γαλλίας. Και στην...  άκρη η έκπληκτη, αιφνιδιασμένη Λαγκάρντ (σύμφωνα με όσα δήλωνε νωρίτερα στο MEGA ο έγκυρος Μιχάλης Ιγνατίου...).

Οι αγορές βρίσκονται στη...ζώνη του λυκόφωτος, σημείωνε χαρακτηριστικά ψύχραιμος αναλυτής, ο οποίος ωστόσο έκανε λόγο για αιφνιδιαστικές ανατροπές στο...και ένα.

Συνεκτιμώντας την χθεσινή "βουτιά" στην Wall, την υποχώρηση (νωρίτερα το απόγευμα) του DAX μέχρι τις 11.187 μονάδες η σπουδή του Βερολίνου να προλάβει το σημερινό "άνοιγμα" της Φρανκφούρτης ήταν απόλυτα δικαιολογημένο.

Ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρηση του DAX χαμηλότερα και από τις 11.000 ( διορθώνει σταδιακά από το ιστορικό υψηλό των 12.390,75 μον.) θα σήμαινε συναγερμό όχι μόνο στο γερμανικό χρηματιστήριο αλλά υπό προυποθέσεις και στις αγορές του Παρισιού, κρατικών ομολόγων, ευρώ κ.λ.π.

Το χθεσινό "κλείσιμο" στο ΧΑ με μάζεμα των αρχικά σημαντικότερων απωλειών ελάχιστα προιδεάζει για την αρχή της σημερινής καθώς έχουν διαδραματισθεί εξελίξεις που ΔΕΝ είχαν προεξοφληθεί/αποτυπωθεί στο...ταμπλώ.

Θυμίζω, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έως τις 810,31 για να κλείσει τελικά στις 827,12 μονάδες. Στηρίξεις μέχρι νεοτέρας παραμένουν οι 818/810 και 790 μονάδες με κλειδί τον τραπεζικό κλάδο που παραμένει ο πλέον ευπαθής (στα θετικά και στα αρνητικά) όλη αυτή την περίοδο.

Περισσότερο ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το χθεσινοβραδυνό - 8,90% στα 1,33 $ για το ADR της ΕΤΕ στο NYSE και η τάση στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Ενα στοιχείο παράδοξο, που μένει να αποσαφηνισθεί άμεσα σχετίζεται με την απόδοση των ελληνικών τίτλων, που παρά τις τελευταίες εξελίξεις παραμένουν σε απόσταση ασφαλείας από τις αντιστάσεις τους. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόγνωσης κινδύνου, το 10Υ θα πρέπει να ξεπεράσει το 12% σημαίνοντας συναγερμό εντός και εκτός συνόρων.

Μέχρι νωρίτερα η εικόνα της αγοράς ομολόγων ήταν...παράδοξα ήρεμη. Ηρεμία πριν την... καταιγίδα ή μήπως κάτι άλλο με τα σενάρια και τις θεωρίες συνωμοσίας να πλέκονται από εχθές το βράδυ με την οικονομική και τεχνική ανάλυση, την γεωπολιτική κ.λ.π.

Για σκηνικό ρήξης και μεγάλο παιχνίδι, κάνει λόγο από το πρωί ο ημερήσιος τύπος, με τις ευαίσθητες αγορές να είναι οι πρώτες που αντιδρούν ήδη, με τις ευρωπαικές να συνεχίζουν στον πτωτικό ρυθμό της αμερικανικής.
Βραχυπρόθεσμα καθώς σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας - και ακολουθεί μεστό 2ήμερο- προεξοφλείται πως θα δοκιμασθούν γερά σημαντικές στηρίξεις και ισχυροί λογαριασμοί σημαντικών πελατών. Σημαντικό πλεονέκτημα της αγοράς ο μηδενικός "αέρας", τα "σφικτά" και καλυμμένα margins, το αυστηρότατο Τ+2.

Παρ΄όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμώνται οι δραματικές διεργασίες που ακολουθούν το Σ.Κ, η νέα συνεδρίαση των Μέρκελ-Ολάντ- Γιούνκερ και Ντράγκι την Δευτέρα (8/6), το κρίσιμο δ.σ της ΕΚΤ (Τρίτη 9 ή Τετάρτη 10 του μήνα), η απάντηση των δανειστών, τα περιθώρια ελιγμών του Αλέξη Τσίπρα (και στο εσωτερικό της κυβέρνησης/κόμματος του).

Οπως προεξοφλούσε νωρίτερα έμπειρος παράγων η σημερινή συνεδρίαση προφανώς είναι...δώρο προς τους "πωλητές"/short καθώς τα περιθώρια διόρθωσης θα δοκιμασθούν έως τις 790 μον. για τον ΓΔ και τις 227 για τον ft25 ΑΛΛΑ ενδέχεται η συνέχεια να αποζημιώσει τους "αγοραστές"/long στην περίπτωση που ο ύστατος ελιγμός της κυβέρνησης αποφέρει έστω κάτι καλύτερο απ΄ όσα επιεικώς απαράδεκτα (και έξω από κάθε λογική) παρουσίασαν οι δανειστές.

Χωρίς να είναι ενδεικτική η χθεσινή εικόνα της αγοράς Παραγώγων, καθώς από το πρωί καταγράφονται κινήσεις "αντασφάλισης" στα Συμβόλαια του ft25 σημειώνεται πως αυξήθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 40.893 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του ft25 (συνολικά 2.409, 2.102 για τον Ιούνιο και 307 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 248,5) κινήθηκε μεταξύ 243,5 και 249,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,26%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.501 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (2.194), Alpha Bank (7.923), Εθνική (8.524), Πειραιώς (12.751), Eurobank (18.881), ΟΤΕ (404), MIG (643), ΟΠΑΠ (158), Μυτιληναίο. (125), Ελληνικά . Πετρέλαια (108).

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,25% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 243,50 και των 249,50 μονάδων.

Oι συναλλαγές μειώθηκαν στα 2409 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25 ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 42.683 συμβολαίων.

Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συνολικές συναλλαγές μειώθηκαν στα 52284 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισε η ΤΕΝΕΡΓ με κέρδη της τάξεως του 5,81%.

Επαναλαμβάνοντας , πως πολλά έχουν αλλάξει από το χθεσινό "κλείσιμο" μέχρι πριν λίγο με το premium να γυρνά σε discount.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v