Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αγοραστικό κρεσέντο σε τράπεζες και blue chip

Με άνοδο έως 8% για τον τραπεζικό κλάδο και όλα τα blue chip να καταγράφουν κέρδη κινείται η αγορά λίγες ώρες πριν από το καυτό ραντεβού στις Βρυξέλλες. Διψήφια κέρδη για Πειραιώς, υπεραποδίδουν ΟΤΕ, Ελλάκτωρ. Παραφωνία η Coca Cola. Εως τη ζώνη των 840 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης.

Εντείνονται οι διεργασίες για την εξεύρεση λύσης-διεξόδου, στη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα προβλέπουν (και) στο Χ.Α. προκειμένου να έχουν σαφέστερες ενδείξεις για τον χρόνο της ενδιάμεσης-μερικής συμφωνίας.

Εύλογα στις Βρυξέλλες η προσοχή (και) των ενεργών επενδυτών, την ώρα που στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει αντιστραφεί (προς το θετικότερο) το κλίμα και στο ελληνικό δημιουργούνται προϋποθέσεις για ανοδική αντίδραση προεξόφλησης.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις προσεκτικές και μεθοδικές έχουν συγχρονιστεί με τις εξελίξεις, τη ροή των πληροφοριών γεγονός που αποτυπώνεται όχι μόνο στην αγορά μετοχών αλλά και στα παράγωγα, στα ομόλογα και στα ασφάλιστρα κινδύνου.

Πάνω από τις 835 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τις τράπεζες και το σύνολο των μετοχών του FT25 να ακολουθεί άμεσα.

Σταδιακή και η αύξηση των συναλλαγών, της ταχύτητας κυκλοφορίας και από τις δύο πλευρές (αγοραστές-πωλητές) καθώς μετά τις 13.30 παρατηρείται ενεργότερη συμμετοχή ξένων (και...ξένων) επενδυτών.

Είθισται, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, μετά τις 13.00-13.30 να καταγράφεται ενίσχυση των συναλλαγών για λογαριασμό ξένων (στην προκειμένη περίπτωση αμερικανικών) κεφαλαίων, δημιουργώντας την ανάλογη τάση. Ανοδική σήμερα, καθώς με τον ΔΤΡ πάνω από τις 725 μονάδες (8,91%) η μεγάλη κεφαλαιοποίηση ισχυροποιείται με ενδεικτικό προ ολίγου το 4,63% του FT25 προς τις 255 μονάδες.

Να συνεκτιμηθεί πως μετά τις 13.30 σημειώνεται αποκλιμάκωση για την απόδοση των ελληνικών ομολόγων (όλων των χρονικών σειρών - λήξεων) με σημείο αναφοράς το 10Υ που υποχωρεί στο 10,86% (απόδοση πώλησης) με 11,23% (απόδοση αγοράς).

Να υπενθυμίσουμε την τελευταία αναφορά κι επισήμανσή μας στη διορατική μέτρηση του φίλου (thesmartgoldfish) - σχετικό διάγραμμα και ανάλυση συμπεριλαμβάνονται στο χθεσινό σχόλιό μας "Αναμονή στις 825 μονάδες" (11.38) όπου η τάση αποκλιμάκωσης ήταν ξεκάθαρη.

Ανάλογη εικόνα και στο ΧΠΑ, καθώς τα τελευταία 30-45΄ έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων πώλησης/short με ταυτόχρονη μετακύληση άλλων σε Συμβόλαια αγοράς/long. Και στα ΣΜΕ του δείκτη ft25 αλλά και στα ΣΜΕ επί κύριων μετοχών διαμορφώνεται ανοδική απόκλιση/premium για την σειρά τρέχοντος μηνός Ιουνίου (θυμίζοντας το triple witching της Παρασκευής 19 Ιουνίου).

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η υπέρβαση για τον ΔΤΡ διαδοχικά των 705 και των 710 έχει ανοίξει τον δρόμο προς τα επίπεδα των 740 - 745 μονάδων ό,τι αυτό συνεπάγεται για το υπόλοιπο της αγοράς.

Βέβαια ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που είχε υπερπιεστεί και το τελευταίο διάστημα με εύλογη την άμεση και επιθετικότερη αντίδρασή του. Ισχυρή τάση με σταθερούς αγοραστές μέχρι το 1,22 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ, που στην προηγηθείσα 2ήμερη διόρθωση μαζεύτηκε από ισχυρά (κυρίως αμερικανικά) χέρια.

Με υπεραπόδοση και οι άλλες 3 του κλάδου, ενώ υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρείται και για τα warrants των Πειραιώς, Alpha Bank.

Στο 0,496-0,552 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, κατά 19,70% στο 0,158 ευρώ το ΠΕΙΡ τπ, με αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Ισχυρή τάση και για τη μετοχή της Alpha Bank στο 0,341 ευρώ (6,56%) και στο ΑΛΦΑ τπ που αντιδρά 9,43% στο 0,58 ευρώ.

Στο 0,158 ευρώ η μετοχή της Eurobank, ενώ συνολικά στις τράπεζες είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 95 εκατ. μετοχές αξίας 52 και πλέον εκατ. ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ μετά μάλιστα το χθεσινό άδειασμα των δύο πρώτων με τα ισχυρά χέρια να απορροφούν την προσφορά από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης.

Η εξόφθαλμη περίπτωση της εντολής των 630.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης (που απορροφήθηκε από ισχυρά χέρια) θεωρείται ενδεικτική της τακτικής πωλητών - αγοραστών τις τελευταίες ημέρες.

Εμφανείς οι διεργασίες αναδιάρθρωσης θέσεων από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης, από τα επίπεδα των 805 μονάδων εκτιμάται πως θα ενταθούν στην περίπτωση που ο Γ.Δ. υπερβεί πειστικά το οχυρό των 850-858/860 μονάδων.

Αυξημένες συναλλαγές στις μετοχές-σηματωρούς όπως είναι ο Μυτιληναίος (6,24 ευρώ), η Τέρνα Ενεργειακή (3,14 ευρώ), τα Ελληνικά Πετρέλαια (4,65 ευρώ), η ΓΕΚ/Τέρνα (1,85 ευρώ), η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,79 ευρώ), η ΕΥΔΑΠ (6,02 ευρώ), η ΕΧΑΕ (5,51 ευρώ), η ΤΙΤΑΝ (21,19 ευρώ ευρώ).

Οριακές απώλειες καταγράφει η μετοχή της Coca Cola που κινείται στα επίπεδα των 19,5 ευρώ.

Κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με τη MIG να ξεχωρίζει (στο 0,148 με 7,51%), τον Φουρλή στα 2,96 ευρώ (6,47%), τη Frigoglass στα 2,38 (3,35%), τα Σωληνουργεία Κορίνθου στο 1,17 (4,46%) κ.ά.

Λίγο μετά τις 14.30 αξία των συναλλαγών έφθανε περίπου τα 52 εκατ. ευρώ με τη... μερίδα του λέοντος στις τράπεζες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v