Κέρδη για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Ανοδικά κινείται το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Οι επενδυτές καλούνται να αποτιμήσουν τις δραματικές εξελίξεις. Κρίσιμη συνεδρίαση στον απόηχο και του rebalancing της Παρασκευής. Τα τεχνικά όρια κίνησης των δεικτών και η ανάγκη αύξησης του όγκου συναλλαγών. Τι δείχνουν τα παράγωγα.

Σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο οι εργώδεις διεργασίες σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, προκειμένου να βρεθεί λύση σε συνεργασία με την Αθήνα, με τη χθεσινή 5μερή να εργάζεται με... ένταση προκειμένου να υπάρξει λύση-διέξοδος.

Οπως σημειώνεται σχετικά, "...οι όποιες αποφάσεις ελήφθησαν θα μεταφερθούν πρώτα εμπιστευτικά στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων". Αυτό καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι αγορές τις εξελίξεις, με τη Wall να (υπο)στηρίζεται από τα macro, τις ευρωπαϊκές αγορές διχασμένες και το ευρώ ελαφρώς ενισχυμένο στην περιοχή του 1,10 δολ.

Σε αυτήν τη συγκυρία, εκτός όλων των άλλων, συνεκτιμώνται η κατάσταση στη Μαδρίτη αλλά και οι ανατροπές στη Ρώμη, όπως επίσης κι οι εκτιμήσεις ακόμη και για το ενδεχόμενο πολιτικής συμφωνίας (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου).

Στο Χ.Α. όλες οι ενεργές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη παράταξη, ενώ σημαντικές είναι αυτές που ανάλογα με τη διαφαινόμενη εξέλιξη προετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχήματα για τις αγορές.

Η κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου (σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη) δείχνει την ταχύτατη ροή γρήγορων κεφαλαίων που προσβλέπουν στη μία ή στην άλλη κατάληξη.

Προεξοφλείται δε πως εάν δοθεί το ανάλογο έναυσμα οι εισροές θα μπορούσαν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο ξεπερνώντας τα 100-120 εκατ. ευρώ.

Προς ώρας οι κινήσεις των ενεργών παικτών δείχνουν πολύ προσεκτικές, με συνεχείς κατοχυρώσεις βραχυπρόθεσμων θέσεων (αυτό φάνηκε και στην υποχώρηση της Παρασκευής με τον Γ.Δ. κατά 1,44% χαμηλότερα να κλείνει στις 825,38 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στο κάτω όριο του καναλιού των 818-858).

Στην περιοχή των 680-700 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης (συγκεκριμένα στις 693,27 με μικρή άνοδο για Alpha Bank Eurobank και Πειραιώς και απώλειες για την ΕΤΕ), με ενισχυμένες συναλλαγές και για τα warrants των τριών συστημικών.

Παράλληλα σημαντικά κεφάλαια κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών (MSCI, FTSE) με ενδεικτικά τα 45,4 εκατ. ευρώ που άλλαξαν χέρια στη μετοχή της ΔΕΗ (μόνο στη συνεδρίαση της Παρασκευής). Χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο στο περιθώριο των διεργασιών να γίνουν κάποιες τελευταίες συναλλαγές σε μετοχές που λιγότερο ή περισσότερο επηρεάζονται από τις μεταβολές. Ενδεικτικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής σημαντικές πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (στο 1,71 ευρώ με -7,07%) που διαγράφεται από τον MSCI Small Cap.

Συναλλαγές της τελευταίας στιγμής πραγματοποιήθηκαν και σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια. Ενα τελευταίο υπόλοιπο συναλλαγών (πωλήσεων-αγορών) δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί στη σημερινή συνεδρίαση. Ωστόσο, αρκετά θα εξαρτηθούν και από την όποια πρόοδο (ή όχι) στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τις παθητικές ροές κεφαλαίων να εκτιμώνται αρχικά στα 40 εκατ. ευρώ, εάν και εφόσον διαφανεί εξεύρεση λύσης, ενώ ισόποσες υπολογίζονται οι εν αναμονή εκροές στην αντίθετη περίπτωση.

Συμπληρώνοντας πως πρόκειται για "γρήγορα κεφάλαια" που... παρακολουθούν τις εξελίξεις κατά κανόνα έχουν καλό inside και εδώ και μέρες κινούνται παράλληλα σε χρηματιστήριο και παράγωγα. Είναι προφανές πως η πορεία της αγοράς (κατ΄ αρχάς βραχυπρόθεσμα) εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από την πορεία των διεργασιών εταίρων - Αθήνας με τους ξένους οίκους, αναλυτές και ΜΜΕ να διατηρούν πολύ ψηλά το ελληνικό θέμα.

Ολα ανοιχτά με βασικό σενάριο τη συμφωνία, σημείωνε εχθές η Goldman Sachs απηχώντας την κοινή εκτίμηση (και θέσεις) της πλειονότητας των "αμερικανικών κεφαλαίων" που προσβλέπουν σε λύση και κατά κόρον είναι αυτά που απορροφούν σημαντικό μέρος της χρηματιστηριακής προσφοράς το τελευταίο διάστημα. Συνεχείς άλλωστε οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ, με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου "...να έχει κάνει πολλή δουλειά στο παρασκήνιο".

Οπως σημειωνόταν στο σχόλιο (για τα... στοιχήματα του Ιουνίου) πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει ο τραπεζικός κλάδος στον οποίο έχουν τοποθετηθεί κι έχουν λάβει θέσεις σημαντικά ξένα κεφάλαια που ακολουθούν την τάση. Το γεγονός της επιβεβαίωσης των στηρίξεων των 650-670 μονάδων για τον ΔΤΡ και στη δύσκολη συνεδρίαση της Παρασκευής αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια, καθώς ζητούμενη είναι η πειστική υπέρβαση των 705-710 μονάδων που θα άνοιγε τον δρόμο για ψηλότερα (780-790 μονάδες).

Σε σχετικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου αναλύονται οι εφεδρείες έως 6 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του Δημοσίου στην περίπτωση που υπογραφεί συμφωνία και η ΕΚΤ άρει την απαγόρευση που επέβαλε στις 18 Φεβρουαρίου.
Και σε αυτήν την περίπτωση στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ η υπογραφή συμφωνίας...

Από τεχνική πλευρά, με το Χ.Α. να περιμένει την... ενδιάμεση συμφωνία, η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary εκτιμά πως στο ενδεχόμενο επίτευξης κι υπογραφής της... ο δείκτης θα κινηθεί ανοδικά τουλάχιστον μέχρι τις 891-910 μονάδες, αλλά δύσκολα θα καταφέρει να τις υπερβεί, καθώς η συμφωνία προϋποθέτει την παραβίαση των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό θα φέρει κλυδωνισμούς στη συνοχή της, με αποτέλεσμα να αμαυρωθεί το όποιο θετικό αποτέλεσμα.

Παρά τους αναμενόμενους κλυδωνισμούς της, θεωρείται ότι είναι μάλλον απίθανη η πτώση της σε αυτήν τη φάση, δηλ. της ενδιάμεσης συμφωνίας. Η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει σοβαρά κατά την τελική συμφωνία, που όμως δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο.

Επομένως αν και εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις η μέχρι σήμερα σημαντική α ν τ ί σ τ α σ η των 850 μονάδων, αργά ή γρήγορα, θα μετατραπεί σε σ τ ή ρ ι ξ η που κατά πάσα πιθανότητα και εκτός απροόπτου θα ανακόψει τους πωλητές στη φάση της κατοχύρωσης των κερδών τους.

Εν κατακλείδι, για τη συνέχεια αναμένεται για τον Γ.Δ. να διακυμανθεί μεταξύ των 950 (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και των 850 μονάδων (πάντα υπό την προϋπόθεση της επίτευξης ενδιάμεσης συμφωνίας, που εξακολουθεί και παραμένει το πιθανότερο σενάριο).

Στην αγορά παραγώγων ανάλογη εικόνα αναμονής και συγκρατημένης αισιοδοξίας (αλλά με αρκετές ασφαλιστικές δικλίδες/μέσω ΣΜΕ "πώλησης"/short).

Στα συμβόλαια τρέχοντος μηνός Ιουνίου (τριπλή λήξη στις 19 του μήνα) μειώθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις στα 39.796 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.504, 2.932 για τον Ιούνιο και 572 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 248,75) κινήθηκε μεταξύ 245,5 και 254,25 μονάδων κλείνοντας με υποτίμηση 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης. Μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υπερτίμηση έως και 1,5%. Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.500 ΔΕΗ, 10.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (7.007), Alpha Bank (26.083), Εθνική (26.965), Πειραιώς (23.090), Eurobank (28.494), ΟΤΕ (410), MIG (2.409), ΟΠΑΠ (294), Ελλ. Πετρέλαια (187), ΓΕΚ (593), Ελλάκτωρ (248), Μυτιληναίο (114).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην αγορά των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα αυξήθηκε ελαφρά στο 64%, ενώ ο όγκος ήταν και εδώ χαμηλός, στα 101 δικαιώματα (96 calls και μόλις 5 puts).

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 1,54% και μεταξύ των 245,50 και των 254,25 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v