Χρηματιστήριο: Απόρθητο φρούριο οι 858 μονάδες

Κάτω από τις 840 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, με κλείσιμο κοντά στο χαμηλό ημέρας, μετά την τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης των 858 μονάδων. Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν ΔΕΗ, Εθνική, Ελλάκτωρ. Ανοδος 4,6% για Πειραιώς. Κέρδη για Τέρνα Ενεργειακή, Μέτκα, Eurobank.

Δεν φαίνεται να γλυτώνουν τον ψυχίατρο, όσοι επιμένουν να ασχολούνται με το ημερήσιο trading στο Χ.Α., ή έστω όσοι έχουν την "διαστροφή" να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εγχώριων Κυβερνητικών Στελεχών και να τις αντιπαραβάλλουν με τις δηλώσεις Εκπροσώπων των Δανειστών.

Χθες το "Σκωτσέζικο ντους" ξεκίνησε μία ώρα πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και μετά από το "non paper" που διέρρευσε από του Μαξίμου, σύμφωνα με το οποίο "στο Brussels Group ξεκίνησαν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement)".

Η είδηση εκτίναξε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να κλείνει με κέρδη 9,12% και τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει την συνεδρίαση με κέρδη 3,55%.

Όμως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο "αισιόδοξη", καθώς η δηλώσεις από "την άλλη πλευρά" δεν άφησαν και μεγάλα περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προσθέτοντας πως έχει εκπλαγεί από τον αισιόδοξο τόνο ορισμένων Ελλήνων Αξιωματούχων.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στο Reuters πως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να κάνει αυτό το τελευταίο βήμα προς μια συμφωνία με τους διεθνείς Δανειστές.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τηρήσει ξεκάθαρους κανόνες σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας", δήλωσε στο CNBC το μέλος της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι, περιορίζοντας τις ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να χαλαρώσει τη στάση της για να βοηθήσει τη Χώρα να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς Πιστωτές.

"Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει προτού η Ελλάδα και οι Πιστωτές της καταλήξουν σε μια συμφωνία για παροχή ρευστού με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων", δήλωσε σε συνέντευξή της στον Γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό "ARD" η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ τονίζει πως τα ρίσκα που πηγάζουν από τη Χώρα μας έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο Τραπεζικός Τομέας έχει υποστεί σημαντικές εκροές καταθέσεων, απώλεια πρόσβασης στην Αγορά χονδρικής χρηματοδότησης και επιδείνωση στην ποιότητα των assets του. Οι αντιδράσεις των αγορών ως προς τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες, όμως απουσία ταχείας συμφωνίας για τις ανάγκες εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενδέχεται να υλοποιηθεί ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των risk premia που απαιτούνται από τις ευάλωτες Χώρες της Ευρωζώνης, σημειώνει η Τράπεζα.

Έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος από χθες, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς. Αυτό σημείωσε, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, αναφερόμενος στην κατάσταση των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Πλευράς με τους Θεσμούς.

Την ίδια ώρα όλες οι ενδείξεις συμφωνούν ότι το θέμα της Ελλάδας είναι πιθανό να συζητηθεί κατά τη σύνοδο της Ομάδας G7, αν και δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Συμπερασματικά, άγνωστο γιατί, η Ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη και σχεδόν έτοιμη να συμφωνήσει, ενώ οι πιστωτές επιμένουν με κάθε ευκαιρία, να υπογραμμίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις απέχουν πολύ από το να πλησιάσουν την αίσια κατάληξη, κάτι που σημαίνει ότι οι μετοχές, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ θα συνεχίσουν να κινούνται ανάμεσα στις "συμπληγάδες" της μεταβλητότητας, αλλά και του αυριανού, αναμενόμενου, rebalancing.

Μόνη θετική είδηση ήταν αυτή που αφορούσε τον αναβαλλόμενο φόρο και ήταν αυτή που έδωσε τα "ανοδικά καύσιμα" στην αρχή της συνεδρίασης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, για την επόμενη διετία το καθεστώς αναγνώρισης στα εποπτικά κεφάλαια των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, που έχουν οι Τράπεζες έναντι του Δημοσίου.

Η πρόθεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) να επανεξετασθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα στις Τράπεζες να συμψηφίζουν με κέρδη μελλοντικών χρήσεων ζημιές από προβλέψεις, διαγραφές και από οικειοθελή συμμετοχή σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης Δημόσιου χρέους (PSI- Ελλάδα) φαίνεται να εγκαταλείπεται, υπό το βάρος άλλων προτεραιοτήτων.

Με αυτά τα δεδομένα "πορεύτηκε" η σημερινή συνεδρίαση, αφήνοντας εκτεθειμένους τους χθεσινούς αγοραστές που δεν πρόλαβαν να ρευστοποιήσουν στο σημερινό ανοδικό ξεκίνημα και πολύ περισσότερο αυτούς που αποφάσισαν, έστω και καθυστερημένα να "δοκιμάσουν την τύχη τους" και προχώρησαν σε τοποθετήσεις, στα σημερινά υψηλά ημέρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα πρώτα πέντε λεπτά της συνεδρίασης ο τζίρος ξεπερνούσε το εκατομμύριο το λεπτό, για να κατεβάσει σχετικά στροφές στην συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 857,92 μονάδες (+0,72%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μέχρι τις 722,92 μονάδες (+3,23%). Τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη σημείωσαν οι Eurobank (μέχρι τα 0,16 ευρώ, +6,67%), Τέρνα Ενεργειακή (στην αρχή της συνεδρίασης με "ανοιχτή" εντολή αγοράς έφθασε μέχρι τα 3,24 ευρώ, +6,58%) και Πειραιώς (μέχρι τα 0,50 ευρώ, +4,82%).

Ερχόμενοι στον Γενικό Δείκτη και η σημερινή κίνηση επιβεβαίωσε την "σκληρότητα" της αντίστασης στην περιοχή των 858 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι για τέταρτη φορά οι παρυφές των 858 μονάδων αποδείχθηκαν ανυπέρβλητο φρούριο. Πιο συγκεκριμένα, στις 7/5 ο Δείκτης ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τις 857,51 μονάδες για να υποχωρήσει και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 841,54 μονάδες με κέρδη 3,01%. Στις 19/5 ο Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 857,26 μονάδες, αλλά ανέκρουσε πρύμναν και έκλεισε στις 846,43 μονάδες (+2,59%). Τρίτη ανεπιτυχής προσπάθεια στις 22/5, όταν ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε απειλητικά μέχρι τις 857,14 μονάδες, όμως η συνέχεια είχε ολοκληρωτική απώλεια των αρχικών κερδών και κλείσιμο στις 840,22 μονάδες (-0,65%).

Το "καρέ" των ανεπιτυχών προσπαθειών ανοδική διαφυγής υψηλότερα των 858 μονάδων συμπληρώθηκε σήμερα, με το τελικό αποτέλεσμα να δείχνει κλείσιμο του Δείκτη κοντά στο χαμηλό ημέρας και με αξιοσημείωτες απώλειες (βλ. διάγραμμα).

H εικόνα του Γενικού Δείκτη

Συμπερασματικά, οι 858 μονάδες δεν απλά μία ισχυροποιημένη τεχνική αντίσταση, αλλά το μεσοπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης μας και είναι πολύ σημαντικό ειδικά αύριο Παρασκευή, στο κλείσιμο του μήνα, να υπάρξει ανοδική διαφυγή που θα επιτρέψει στον Δείκτη, βοηθούσης και της ειδησεογραφίας, να κινηθεί προς τις 900 - 920 και 970 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση άφησε πικρή επίγευση, ιδιαίτερα σε όσους έμειναν "με χαρτιά" και με σημαντικά ψηλότερες τιμές κτήσης, ενώ η αυριανή συνεδρίαση δεν χωρά αμφιβολία ότι είναι "ειδικών συνθηκών", καθώς θα συνοδευτεί από το αναμενόμενο rebalancing και από τις "καθυστερημένες" αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν "κραδασμούς", αλλά και βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες.

Αφενός θα λάβει χώρα η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, αφετέρου θα γίνουν οι αλλαγές στον "δικό μας" δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Από τις αλλαγές αυτές υποτίθεται ότι θα βγουν "κερδισμένες" οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (-1,43%), της Alpha Bank (-0,60%), της Eurobank (+0,67%), της Τράπεζας Πειραιώς (+4,61%) (MSCI) και της Lamda Development (-0,9%) (FTSE25) ενώ εκροές αναμένεται ότι θα έχουν οι ΔΕΗ (-6,21%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,66%), Frigoglass (-2,54%) (MSCI) και MIG (-6%) (FTSE25 & MSCI). Η τελική εικόνα μπορεί να έδωσε μία πρώτη "γεύση" εκροών, όμως οι εισροές δεν φάνηκαν ιδιαίτερα, λόγω του γενικότερου αρνητικού κλίματος.

Αξίζει υπενθύμισης ότι "το έργο θα έχει και συνέχεια" στην περίπτωση της Alpha Bank, καθώς αναμένεται η διαγραφή της μετοχής από τον δείκτη Stoxx Europe 600 και η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την έναρξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις 22 Ιουνίου.

Μένοντας στο ταμπλό του FTSE25, ιδιαίτερα άσχημες εντυπώσεις δημιούργησε το -5,6% για την Εθνική, με τον τίτλο να κλείνει και στο χαμηλό ημέρας (!)

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυτός ολοκλήρωσε την συνεδρίαση οριακά υψηλότερα από την πρώτη στήριξη που εντοπίζεται στις 252 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να βρίσκεται στις 246 μονάδες, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα. Οι 257 μονάδες παραμένουν σαν "make or brake".

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των εγχώριων παραγόντων της Αγοράς, που έχουν κουραστεί να προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ημερήσια κίνηση των δεικτών του Χ.Α.

Εν πάση περιπτώσει, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως έστω και στο "παρά πέντε" θα βρεθεί μία κοινή συνισταμένη μεταξύ Δανειστών και Ελληνικής Κυβέρνησης και αυτό θα δώσει ένα βραχύβιο ράλι αποσυμπίεσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

"Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει χαθεί τουλάχιστον το πρώτο 5μηνο για την εγχώρια Οικονομία" είναι η απάντηση των περισσότερο επιφυλακτικών, που δεν αποκλείουν πολιτικές εξελίξεις και "βιωματικές εμπειρίες" πριν την κατάληξη σε μία συμφωνία και ενός τελεσιγράφου από πλευράς Δανειστών, στην λογική του "take it, or leave it".
Διιστάμενα τα συμπεράσματα και για όσους παρακολουθούν ταυτόχρονα την Αγορά Παραγώγων και την Αγορά ομολόγων. Στην περίπτωση της πρώτης, οι εκεί εμπλεκόμενοι απλά ακολούθησαν την κίνηση της spot Αγοράς, με εμφανώς μειωμένες συναλλαγές και χωρίς διαθέσεις ανάληψης κάποιων "πρωτοβουλιών". Αντίθετα επανεμφάνιση αγοραστών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την διακριτή μείωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 10ετες (10,63%), 5ετες (15,55%) και 3ετες (21,9%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το πλήρωμα του χρόνου, για την επίτευξη κάποιου συμβιβασμού φαίνεται ότι έχει έρθει, καθώς οι πληγές της διαπραγμάτευσης γίνονται πλέον έντονα αισθητές στην Οικονομία" επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς.

Αντίστοιχα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. συσσωρεύει σε ένα στενό εύρος τιμών πέριξ των 820 μονάδων εδώ και ένα ολόκληρο μήνα, οδηγούμενος από προσδοκίες και διαψεύσεις.

Αρκετές φορές έχουμε αναφέρει ότι το κρίσιμο επίπεδο σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα είναι η ζώνη των 950-1050 μονάδων, ενώ είναι και το πιθανότερο επίπεδο προσέγγισης εφόσον υπάρξει σύγκλιση με τους Εταίρους μας. Στο μεσοδιάστημα, οι όποιες κινήσεις αποφασίζονται θα πρέπει να στοχεύουν στην επόμενη ημέρα, καθώς η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί, ή και θα αυξηθεί μέχρι τότε, ενδεχομένως δοκιμάζοντας και κρίσιμες στηρίξεις στην περιοχή των 740-780 μονάδων.

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι η υποστήριξη μιας συμφωνίας με την Ευρώπη από την υπάρχουσα Κυβέρνηση θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει το ρίσκο ενός ''Grexit'' στα μάτια των επενδυτών, καθώς δεν υπάρχει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Χώρα με δηλωμένα αντιευρωπαϊκά αισθήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με την δίψα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για αποδόσεις, η προσέλκυση κεφαλαίων είναι σχεδόν δεδομένη.

"Εκείνη την χρονική περίοδο μάλλον θα αναζητούμε την τιμή στόχο του Γενικού Δείκτη, μετά την ανοδική διαφυγή από τις 1050 μονάδες....ελπίζω" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γιεν επέτρεψε στον Nikkei (+0,39%) να είναι ο μοναδικός διασωθείς δείκτης από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Οι μεγαλύτερες απώλειες για Shanghai (-6,5%).

Υποχωρούν οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ με έκδηλη την νευρικότητα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Μένοντας στις ΗΠΑ, αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαϊου.

Ειδικότερα, αυξήθηκαν στις 282.000 από 275.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Οι αναλυτές περίμεναν οι αιτήσεις να υποχωρήσουν στις 270.000.

Αυξήθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα, τον Απρίλιο, ο δείκτης της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό εννέα ετών. Ειδικότερα, ο δείκτης αυξήθηκε 3,4%, από τον προηγούμενο μήνα, στις 112,4 μονάδες από 108,7 μονάδες το Μάρτιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 1%.

Στα επιχειρηματικά νέα, η κατασκευάστρια εταιρεία επεξεργαστών Avago Technologies συμφώνησε να αγοράσει την ανταγωνιστική Broadcom Corp έναντι 37 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Η συμφωνία ήρθε να "δικαιολογήσει" το χθεσινό νέο ιστορικά υψηλά για τον δείκτη Nasdaq Composite.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δεν θα πυροδοτήσει επιστροφή στην κατάσταση που είχαμε βρεθεί το 2012, αλλά υπάρχουν ρίσκα μετάδοσης και θα άλλαζε τη φύση της νομισματικής ένωσης η οποία υποτίθεται ότι ήταν για πάντα", σύμφωνα με την Moody’s.

Στα 40 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Folli Follie το α΄ τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 4,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκτιμά η Alpha Finance σε σχετικό report. 

Στα 34,5 ευρώ από 32,3 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Folli Follie η BETA Sec. σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight".

H Μοοdy’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Caa3" για τις καταθέσεις, το μη εξασφαλισμένο χρέος και την βασική πιστοληπτική αποτίμηση της Τρ. Κύπρου. Το outlook της αξιολόγησης παραμένει σταθερό.

Καλύτερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα μεγέθη της Πειραιώς- σε ότι αφορά το τελικό αποτέλεσμα η Eurobank Equities σε σχετικό report. Η χρηματιστηριακή αποδίδει (κυρίως) τις χαμηλότερες ζημιές στις προβλέψεις (provisions) "που κατέγραψε" η Πειραιώς το α΄ τρίμηνο, οι οποίες κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις. 

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 857,92 (+0,72%) και 836,98 μονάδων (-1,74%) και μετά τις 11.47 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 838,66 (-1,54%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 837,41 μονάδες με απώλειες 1,69%.

Ο τζίρος διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα φθάνοντας τα 93 εκατ. από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΚΥΠΡ). Διακινήθηκαν, συνολικά, 191944858 τίτλοι, από τους οποίους οι 176245834 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ για 20 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Από το ταμπλώ του 25αρη, δεν "κοκκίνισαν" οι Grivalia και Μέτκα. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Jumbo.

Τέλος, από σήμερα και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της εταιρείας "VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ." για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας "HOL" έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της "HOL" στο Χ.Α.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, εξελίχθηκε σε εναλλαγή προσήμων και κατέληξε σε σημαντική πτώση και κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας και στην Αγορά Παραγώγων.

Παρά την αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα, υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αυξημένος ήταν ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (110.691 συμβόλαια).

Μειώθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 40.188 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.597, 5.454 για τον Ιούνιο και 143 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 252,5) κινήθηκε μεταξύ 250,75 και 263 μονάδων κλείνοντας με υποτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (70.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.651), Alpha Bank (18.522), Εθνική (29.279), Πειραιώς (30.860), Eurobank (26.154), ΟΤΕ (345), MIG (1.936), ΟΠΑΠ (261), Ελ. Πετρέλαια (146), ΓΕΚ (350), ΕΧΑΕ (179), Ελλάκτωρα (272).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 63%, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 204 δικαιώματα (128 calls και 76 puts).

Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα πώλησης για την Πειραιώς, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 0,40 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (70.727.435 τεμ.), Eurobank (38.967.805 τεμ.), Πειραιώς (17.972.318 τεμ.), Εθνική (7.070.052 τεμ.), Folli Follie Group (1.202.460 τεμ.), ΔΕΗ (1.418.066 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v