Ανοδος της τάξεως του 3,5% καταγράφει το Χρηματιστήριο μετά την ανακοίνωση από πηγές του Μαξίμου ότι έχει ξεκινήσει να γράφεται η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 853 μονάδες με Eurobank και Πειραιώς να σημειώνουν διψήφια κέρδη.
Κέρδη υψηλότερα του 5% σημειώνουν επίσης οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Alpha Bank, Εθνική.
Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδιδε πως η απόφαση της ΕΚΤ ενισχύει τις τράπεζες, στο Χ.Α. Ενισχύεται η αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο από την ώρα που έγινε γνωστή η κίνηση του Μ. Ντράγκι να μην αυξήσει περαιτέρω το περιθώριο του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Αυξημένη κινητικότητα σταδιακά μετά τις 12.10-12.15 με κινήσεις (κυρίως) βραχυπρόθεσμων στις μετοχές του κλάδου, με αποτέλεσμα μετά τις 12.30 να ενισχυθεί η φορά προς τις 670 μονάδες. Σημείο-κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΔΤΡ θεωρούνται οι 680 μονάδες, καθώς ενδεχόμενη πειστική υπέρβασή τους θα σήμαινε πως «ισχυρά χέρια» προσβλέπουν σε υψηλότερα επίπεδα-τιμές.
Η απόφαση της ΕΚΤ, όπως αναλύει η Αναστασία Παπαϊωάννου, βάζει χρονόμετρο στη διαπραγμάτευση, ό,τι μπορεί να σημαίνει η κίνηση του κεντρικού τραπεζίτη. Δεδομένου ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ELA αυξήθηκε οριακά κατά 200 εκατ. ευρώ (από το 1,1-1,2 δισ. ευρώ που είχε ζητηθεί) και πως τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί οι εκροές, μπορεί να υποτεθεί πως η Φρανκφούρτη βλέπει φως στην άκρη της... σήραγγας και μάλιστα μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.
Εάν αυτή η εξήγηση που δίνεται από ορισμένα χρηματιστηριακά στελέχη επιβεβαιωθεί, τότε ο συντονισμός του Χ.Α. γίνεται με ορίζοντα μέχρι (το αργότερο) την επόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου.
Υποθέσεις και εκτιμήσεις, θα πείτε, ωστόσο (και) η αγορά εδώ και εβδομάδες κινείται στον ρυθμό προσδοκιών και διαψεύσεων, σεναρίων και υποθέσεων. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα χρηματοδοτικά περιθώρια για την Αθήνα εξαντλούνται μέχρι τις 5 (το πολύ στις 12-16/6), ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για το χρηματιστήριο.
Στον τραπεζικό κλάδο επικεντρώνεται το 65% των συνολικών συναλλαγών, με την ΕΤΕ να έχει μακράν τις περισσότερες συναλλαγές, τις Eurobank και Alpha Bank να ακολουθούν με μικρή διαφορά μεταξύ τους και ενώ στην Πειραιώς έχουν γίνει οριακά περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ.
Με γνώμονα τον ΔΤΡ ως δείκτη-σηματωρό και την αντίδραση της αγοράς μετά την απόφαση της ΕΚΤ, θα διακινδυνεύαμε να εκτιμήσουμε πως σταδιακά επιχειρείται «χαμηλών τόνων» προεξόφληση. Αυτό αρχίζει να αποτυπώνεται σταδιακά (μετά τις 13.00-13.15) όχι μόνο στην αγορά μετοχών και στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στα παράγωγα με τα ΣΜΕ, στα ομόλογα (μικρή αποκλιμάκωση της απόδοσης), στα ασφάλιστρα κινδύνου.
Αναφερόμαστε σε ενδείξεις που μέχρι πριν από λίγο δημιουργούσαν την αίσθηση πως μέσω των τραπεζών θα επιχειρηθεί ανοδική λύση βραχυπρόθεσμα.
Με σημείο αναφοράς τις 680 μονάδες για τον ΔΤΡ παρακολουθούμε με προσοχή τις κινήσεις που γίνονται σταθερά σε ανώτερες τιμές και στις 4 συστημικές μετοχές, ενώ και στην Alpha Bank, που με αφορμή τη διαγραφή της (Stoxx Europe 600) αναμένονταν ρευστοποιήσεις-πιέσεις, οι αγοραστές είναι αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο, εδώ και μία ώρα.
Ειδικότερα στη ρηχή αγορά ομολόγων ΔΕΝ θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η εδώ και 30΄-45΄ αποκλιμάκωση της απόδοσης σε όλες τις χρονικές σειρές-εκδόσεις.
Ειδικότερα για το 10Υ, μετά την ενίσχυση έως την αντίσταση του 12%, έχει ξεκινήσει η υποχώρηση της απόδοσης κοντά στο 11,50%. Ενδεχόμενη περαιτέρω αποκλιμάκωση χαμηλότερα και του 11,50% θα προοιωνίζεται αλλαγή τάσης στα ομόλογα (διορθωτική) και ανοδική στην αγορά μετοχών, και δη των τραπεζικών.