Xρηματιστήριο: Είδος προς εξαφάνιση ο... τζίρος

Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 820 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Eurobank, ΟΠΑΠ, Jumbo. Με θετικό πρόσημο ΟΤΕ, Πειραιώς, Coca Cola, Εθνική. Πτώση καταγράφουν ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ. Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

Με συναλλαγές μόλις 5,6 εκατ. την πρώτη ώρα, η συνεδρίαση ανταγωνίζεται τη χθεσινή των μόλις 30 εκατ. ευρώ που αποτέλεσε και το χειρότερο ρεκόρ του Χ.Α. για το πρώτο πεντάμηνο του 2015.

Με ελάχιστες συναλλαγές και αγορές σε δεικτοβαρείς μετοχές ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 820,94 μονάδες, για να ξαναδιολισθήσει προς τις 818, όπου και το σημαντικό βραχυπρόθεσμο σημείο αναφοράς.

Την ίδια ώρα στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια επικρατούν πτωτικές τάσεις (επίσης με χαμηλές συναλλαγές): ενδεικτικά ο DAX υποχωρεί 1,05% προς τις 11.705 μονάδες και ο CAC 40 κατά 0,68% προς τις 5.084 μονάδες. Επίσης και το ευρώ χάνει έδαφος προς το 1,09-1,08 δολάριο.

Προφανώς και στις ευρωπαϊκές αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις από την ατέρμονη διαδικασία των δανειστών με την Αθήνα, την ώρα που τα νεότερα από τη Μαδρίτη δεν θα πρέπει να χαροποίησαν ιδιαίτερα το Βερολίνο ούτε τις Βρυξέλλες.

Στο Χ.Α. οι συνεδριάσεις συνεχίζουν να είναι κρίσιμες, όπως άλλωστε κι οι εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ενώ το ενδιαφέρον τραπεζικών και χρηματιστηριακών παραγόντων στρέφεται και προς την ΕΚΤ. Σε σχετικό θέμα της, η Αναστασία Παπαϊωάννου εξετάζει τα πιθανότερα ενδεχόμενα εν όψει του αυριανού Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας και στην αγορά οι εκτιμήσεις και οι απόψεις για τη στάση του Μ. Ντράγκι διίστανται.

Προς ώρας, η εικόνα του τραπεζικού κλάδου, των συμβολαίων επί τραπεζικών μετοχών αλλά και των ομολόγων δεν διαφοροποιείται σημαντικά από το κλίμα αναμονής, νευρικότητας και συγκρατημένης προσδοκίας για την εξεύρεση λύσης-διεξόδου, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι κινήσεις αντασφάλισης για κάθε απρόοπτο.

Στο εύρος των 635,49 - 649,51 μονάδων ο ΔΤΡ, που από τη μέχρι τώρα διακύμανσή του δεν προσανατολίζεται ούτε για υψηλότερα των 705-710 αλλά ούτε και για χαμηλότερα προς τις 590 μονάδες.

Προφανώς η πορεία του κλάδου είναι σε μέγιστο βαθμό εξαρτώμενη από την εξέλιξη των συζητήσεων αλλά και των ενδιάμεσων κινήσεων που θα επηρεάσουν είτε έτσι είτε αλλιώς τη φορά του. Η στάση της ΕΚΤ εκτιμάται πως θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τη διακύμανση του δείκτη και των μετοχών του κλάδου μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ούτως ή άλλως, οι συναλλαγές που γίνονται στις μετοχές του κλάδου και στα 3 warrants περιορίζονται σε εύρος λίγων... λεπτών, αφού αγοραστές-πωλητές δεν διακινδυνεύουν να εκτεθούν ούτε σε πολύ ανώτερες αλλά ούτε και σε αισθητά χαμηλότερες τιμές. Ανάλογη εικόνα και στο ΧΠΑ, όπου οι θέσεις σε συμβόλαια των τραπεζικών μετοχών αλλά και σε ΣΜΕ του FT 25 καταγράφουν ακριβώς αυτήν την κατάσταση.

Στο 1,16-1,19 ευρώ η μετοχή της Εθνικής έχοντας πραγματοποιήσει τον... μεγαλύτερο τζίρο, καθώς λίγο πριν από τις 11.25 ήταν η μόνη μετοχή με συναλλαγές πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να είναι από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών μηνών (για τον τζίρο της πρώτης ώρας), με ενδεικτικό το γεγονός πως σε 4 μετοχές της μεγάλης κατηγορίας οι συναλλαγές δεν είχαν ξεπεράσει καν τα 1.000 τεμάχια. Αναλυτικότερα μόλις 294 στη μετοχή της Grivalia, μετά βίας 150 στον ΟΛΠ, άλλα 492 στην ΕΥΔΑΠ και 625 στη CC HBC. Εάν δεν υπολογιστεί η αξία των συναλλαγών στη CC/HBC (12.726 ευρώ) η συνολική αξία στις άλλες 3 δεν ξεπερνά τις 6.500 ευρώ. Και ο λόγος για μετοχές του μεγάλου δείκτη του χρηματιστηρίου.

Συγκριτικά κινητικότητα σημειώνεται στη μετοχή της ΕΧΑΕ (και λόγω αποκοπής μερίσματος), στον ΟΤΕ, ενώ ικανοποιητικές θεωρούνται οι συναλλαγές στις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, Τιτάν, FF Group.

Από τον FT Mid ξεχώριζαν Attica Bank, Frigoglass και MLS, στην τελευταία με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές (12.165 τεμάχια αξίας 49.416 ευρώ στα 4,06-4,09 ευρώ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v