Προς αρνητικό... ρεκόρ συναλλαγών 2015 οδεύει σήμερα το Χ.Α. Με μόλις 43 εκατ. μετοχές και 17 εκατ. ευρώ (στις 13.55) απειλούνται επικίνδυνα οι προηγούμενες δύο αρνητικές συνεδριάσεις της χρονιάς (της 2ας Ιανουαρίου και της 9ης Απριλίου), ενώ επιβεβαιώνεται η γύμνια των εγχώριων επενδυτικών χαρτοφυλακίων και δυνάμεων της αγοράς στο εσωτερικό της χώρας.Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 2ας/1 η συνολική αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει τα 30,6 εκατ. ευρώ, ενώ περιορίστηκε στα 38,8 εκατ. ευρώ στις 9/4 ενώ άλλες 2-3 συνεδριάσεις είχαν τζίρο περίπου 40 εκατ. ευρώ που είναι και τα χαμηλότερα μεγέθη έτους.
Δραματικά μειωμένη η συναλλακτική δραστηριότητα λόγω της αργίας(*) στις αγορές της Φρανκφούρτης και του Παρισιού και της Νέας Υόρκης στη συνέχεια, καθώς (υπο)λειτουργούν μόνο λιγοστά περιφερειακά χρηματιστήρια.
Συνεπώς οι όποιες κινήσεις περιορίζονται κυρίως στους λίγους εγχώριους παράγοντες και παίκτες, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το... βάθος μίας ούτως ή άλλως... ρηχής αγοράς. Γεγονός που εξηγεί την ευκολία με την οποία η αγορά υποχώρησε αρχικά μέχρι τα επίπεδα των 818 μονάδων, αλλά και την ευχέρεια με την οποία απορροφήθηκε η περιορισμένη προσφορά στα χαμηλά ημέρας. Για τον FT 25 εντολές αγοράς ενεργοποιήθηκαν από τις 243 μονάδες, αφού με χαρακτηριστική ευκολία περιορίστηκε η αρχικά μεγαλύτερη πτώση.
Μεταξύ του χαμηλού ημέρας των 636,69 και του υψηλού των 668,23 μονάδων κυμαίνεται μέχρι τώρα ο τραπεζικός δείκτης, επιβεβαιώνοντας δύο φορές (στην αρχή της συνεδρίασης, στις 10.35 και στις 11.15) τις ελάχιστες τιμές συνεδρίασης σχηματίζοντας έναν βραχυπρόθεσμο διπλό πυθμένα. Περιοχή που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη συνέχεια και συγκεκριμένα για τις συνεδριάσεις μέχρι και αυτήν της Παρασκευής 29 Μαΐου.
Στην αγορά επικρατεί η εκτίμηση πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο στα μέσα της επόμενης, θα έχει καταλήξει αυτή η φάση της διαδικασίας. Στάση αναμονής που αποτυπώνεται, εκτός από τις μετοχές, και στα παράγωγα αλλά και στα ομόλογα. Μικρή άνοδος της απόδοσης των ελληνικών τίτλων, μικρή απόκλιση στα συμβόλαια του FT 25 και ελεγχόμενες απώλειες στην αγορά μετοχών.
Σε αυτήν τη συγκυρία έχει ενδιαφέρον η διευκρίνιση - διαβεβαίωση της κυβέρνησης (διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου) πως δεν υπάρχει πιθανότητα για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, θέμα που εγείρεται συνήθως σε περιόδους έντασης των πιέσεων.
Με απώλειες, αλλά περιορισμένη προσφορά (καθώς... υπολειτουργούν οι ξένοι) υποχωρούν και οι 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, ενώ πιέσεις δέχονται και τα 3 warrants των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.
Πάντως η μέχρι πριν από λίγο συναλλακτικότητα ακόμη και των τραπεζικών μετοχών παρέπεμπε στις δύο συνεδριάσεις της 9ης/4 και της 21ης/5, με ελάχιστους τζίρους και κινήσεις περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα.
Χωρίς ιδιαίτερη πίεση η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε αρχικά μέχρι το 1,17 ευρώ, αλλά χωρίς σοβαρή αντίσταση αντέδρασε μέχρι το 1,22 ευρώ. Ανάλογες κινήσεις και σε Πειραιώς (από το 0,425 στο 0,447 ευρώ), Alpha Bank (0,296-0,307 ευρώ) και Eurobank (0,133-0,138 ευρώ).
Από τις 25 μετοχές του δείκτη μόνον σε Viohalco και ΟΠΑΠ υπερισχύουν οι αγοραστές, ενώ στις 10 (από τις 25) η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει καν τις 100.000 ευρώ (στις 13.50).
Από τον FT Mid συναλλακτικά ξεχώριζε μόνον η Frigoglass με προσφορά και απώλειες έως τα 2,32 ευρώ μετά την επιβεβαίωση της είδησης. Με συναλλαγές που δεν είχαν ξεπεράσει καν τις 1.000 μετοχές 5 μετοχές του δείκτη (Ικτίνος, Πλαίσιο, ΟΛΘ, MLS και Intralot με...209 (!) κομμάτια λίγο πριν από τις 14.00).
(*)Να συνεκτιμηθεί πως λόγω της αργίας της επόμενης Δευτέρας 1 Ιουνίου (του Αγίου Πνεύματος) και το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Τρίτη (2/6) με την αλλαγή μηνός να πραγματοποιείται μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής (29/5). Για τριήμερο θα παραμείνουν κλειστές και οι τράπεζες.