Συνεδρίαση ειδικών χαρακτηριστικών είχε χαρακτηριστεί η χθεσινή, πριν καν το... άνοιγμά της, και η εικόνα της αγοράς στο τέλος δικαίωσε πλήρως τον χαρακτηρισμό.
Με τον χαμηλότερο τζίρο για φέτος (30 εκατ. ευρώ με συναλλαγές 68,5 εκατ. τεμαχίων) και μία από τις σημαντικότερες διορθώσεις καθώς ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 3,11% υποχώρησε στις 814,06 μον., ο ft25 με 3,28% στις 242,91, με τον ΔΤΡ να χάνει 4,59% στις 637,53 μονάδες.
Συνεδρίαση όπου το 56% άλλαξε χέρια στις τράπεζες, στη μετοχή της Εθνικής έγιναν συναλλαγές 5,4 εκατ. ευρώ με τον τραπεζικό τίτλο να διορθώνει αλλά να μη χάνει το 1,16 ευρώ.
Για διόρθωση εκφοβισμού έκαναν λόγο παράγοντες της αγοράς, σε πονηρή διόρθωση αναφέρθηκαν άλλοι την ώρα που η κυβέρνηση και οι δανειστές φαίνεται να έχουν βρεθεί λίγα βήματα πριν από την εξεύρεση λύσης-διεξόδου.
Μίας υβριδικής συμφωνίας, όπως έχει ειπωθεί, καθότι θα αποτελεί μέρος ευρύτερου σχηματισμού σε βάθος χρόνου.
Την ίδια ώρα, προγραμματίζεται και νέο EWG την Πέμπτη, οι δανειστές στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα να κάνει και τα υπόλοιπα βήματα προς την κατεύθυνσή τους, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυαναμενόμενη λύση-διέξοδος. Και αίφνης στο... παρά ένα, εμφανίζεται στο παιχνίδι και ο ισπανικός... joker, καθώς το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στη χώρα της Ιβηρικής πυροδοτεί νέα σενάρια.
Στα πέντε στοιχήματα του Brussels Group εστιάζει ο Φίλιππος Πανταζής, σε μία συγκυρία όπου το Χ.Α. κινείται στον ρυθμό (και) της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. ΟΠΑΠ, Fourlis, Lamda Development ενδεικτικά σήμερα, Πειραιώς αύριο, Εθνική την Πέμπτη με το ταμπλό να συνεκτιμά το Q1.
Σχετικά με τη χθεσινή... πονηρή κι εκφοβιστική συνεδρίαση, όπως σημείωνε σχετικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, τη μίνι έκπληξη οι πωλητές τη φύλαξαν για το τέλος, καθώς μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο Γενικός Δείκτης είδε το χαμηλό ημέρας και έκλεισε μία τρίχα ψηλότερα, σε αντίθεση με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,28%) που τερμάτισε τη συνεδρίαση ακριβώς στο χαμηλό ημέρας (βλ. διάγραμμα). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών (-4,59%), είχε προλάβει να δει το χαμηλό ημέρας των 636,69 μονάδων (-4,72%), σχετικά νωρίτερα, για να κλείσει λίγο ψηλότερα.
Τεχνικά δεν αλλάζει η βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, με γνώμονα τη χθεσινή προσυνεδριακή αναφορά μας,
σύμφωνα με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη, καθώς και το εβδομαδιαίο κλείσιμο της Παρασκευής προϊδέαζε ότι το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας δεν θα ήταν ευχάριστο για τους ταύρους. Για τον FT 25 το μεγάλο ζητούμενο για να διατηρηθεί το ανοδικό momentum είναι στο τέλος της να μην κλείσει χαμηλότερα από τη στήριξη του συστήματος που διέρχεται από τις 230 μονάδες.
Πρακτικά, εισερχόμενοι στην πλέον κρίσιμη φάση των συζητήσεων, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα χαρακτηριστεί από την τεράστια μεταβλητότητα στον τραπεζικό δείκτη. Ως βαρόμετρο θα δέχεται καθημερινά τα χτυπήματα των traders όταν καταφθάνουν αρνητικές ειδήσεις από το δυτικό μέτωπο και θα εκτινάσσεται σαν πιεσμένο ελατήριο όταν αυτές θα εναλλάσσονται με θετικές.
Για τον ΔΤΡ το μεγάλο ζητούμενο τις επόμενες 1-2 εβδομάδες είναι να μην κλείσει χαμηλότερα της στήριξης του συστήματος που διέρχεται πέριξ των 575-570 μονάδων.
Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται κρίσιμη η γνωστή ζώνη που οριοθετείται από τη στήριξη του συστήματός (647-648 μονάδες) και τον εκθ. ΜΚΟ 30 ημερών 633-634 μονάδων.
Για την Εθνική-σηματωρό όχι μόνο του τραπεζικού κλάδου να συνεκτιμηθεί η ανακοίνωση των μεγεθών τριμήνου (την Πέμπτη). Η τράπεζα θα καταγράψει ζημίες ύψους 75 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, προβλέπει η JP Morgan σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight".
Ο οίκος αναμένει μικρή βελτίωση (+4%) στα καθαρά έσοδα από τόκους, στα 779 εκατ. Τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 377 εκατ. ευρώ, από 435 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 339 εκατ. στο Q4 του 2014. Η τράπεζα αναμένεται να εγγράψει προβλέψεις 434 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 28 Μαΐου.
Στα παράγωγα αυξήθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 39.766 συμβόλαια.
Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.423, 4.254 για τον Ιούνιο και 169 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 243,75) κινήθηκε μεταξύ 241,25 και 251 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε με υπερτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (777), Alpha Bank (6.425), Εθνική (10.095), Πειραιώς (9.401), Eurobank (12.492), ΟΤΕ (483), MIG (1.084), Frigoglass (193), ΟΠΑΠ (129), ΕΥΔΑΠ (141), Viohalco (172).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 64%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 244 δικαιώματα (231 calls και 13 puts).