«Ρετούς» χαμηλού κόστους στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 820 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με μικρή άνοδο μετά τη χθεσινή βουτιά. Ο ισχνός τζίρος και οι διακριτικές κινήσεις των ξένων. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, κέρδη για ΟΠΑΠ. Υπεραπόδοση για Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ. Πιέσεις για ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, τόσο οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όσο και 13 τίτλοι του FTSE25, έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας, ενώ το "κόκκινο" έκανε το 25Χ25 στο ταμπλώ του 25αρη.

Σήμερα τι άλλαξε και σημειώθηκε προσπάθεια "επισκευής" των αποτιμήσεων, αποκλειστικά σε θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, μόνο ο Θεός των Αγορών ξέρει.

Εκτός και αν σημαντικό ρόλο έπαιξε η επαναδραστηριοποίηση των ξένων funds που θέλησαν να στηρίξουν τις θέσεις τους, μετά την χθεσινή αργία στις περισσότερες από τις μεγάλες διεθνείς Αγορές και ευελπιστώντας μήπως και "τσιμπήσει" κανείς "θαρραλέος" και προχωρήσουν σε μικρή, έστω, "διανομή χαρτιών".

Από την άλλη, μπορεί η σημερινή προσπάθεια να βοήθησε να τηρηθούν τα προσχήματα και να μην μπει σε δοκιμασία η αποφασιστική στήριξη των 800 - 780 μονάδων, όμως ο ελάχιστος, αλλά σαφώς υψηλότερος από χθες, τζίρος (52,6 εκατ.) από τον οποίο πρέπει να αφαιρεθούν και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές (7,8 εκατ.), δεν άφηνε περιθώρια για μεγαλεπήβολες βλέψεις. Να σημειωθεί ότι τα πρώτα 10 εκατ. μικτής αξίας συναλλαγών συμπληρώθηκαν στις 12.05 και τα πρώτα 20 εκατ. τζίρου στις 13.57.

Μάλιστα, η ελάχιστη κινητικότητα των εν δυνάμει πωλητών, μετά τις 16.00, έφερε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας, ενώ πλήθυνε τα "κόκκινα σημάδια" στο ταμπλώ του FTSE25.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 828,38 μονάδες (+1,76%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μέχρι τις 667,85 μονάδες (+4,76%). Τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη για Eurobank (αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,1440 ευρώ, +8,27%), ΕΥΔΑΠ (ανηφόρισε μέχρι τα 5,78 ευρώ, +8,04%) και Πειραιώς (έφθασε μέχρι τα 0,4570 ευρώ, +6,53%).

Ευδιάκριτες και σήμερα οι προειδοποιητικές κινήσεις "rebalancing", κυρίως όσον αφορά τις εκροές, σε τίτλους όπως των ΔΕΗ (-2,66%) και MIG (-2,7%).

Λίγα πράγματα από τις αναμενόμενες εισροές, όπου ξεχώρισαν Ελ. Πετρέλαια (+3,56%), Τρ. Πειραιώς (+2,56%) και λιγότερο Lamda Development (+1,42%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, ξεχώρισε το +5,61% της ΕΥΔΑΠ και το -4,6% της ΕΧΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, η μετοχή της εταιρείας ήταν διαπραγματεύσιμη στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2014, € 0,21 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : € 0,1890 ανά μετοχή).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Δεν φάνηκε να "συμπορεύονται" με την επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας στην υποκείμενη Αγορά, ούτε οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων και πολύ περισσότερο αυτοί που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Αγορά ομολόγων.

Στην πρώτη περίπτωση το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, αλλά με κατακρήμνιση των συναλλαγών, ενώ στην Αγορά ομολόγων σημειώθηκε εμφανής κυριαρχία των πωλητών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα και την νεότερη αναρρίχηση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, κυρίως στις κοντινές λήξεις: 10ετες (11,55%), 5ετες (17,16%) και 3ετες (24,7%).

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες της Αγοράς, όπως και οι ξένοι διαχειριστές, που περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι ο χρόνος είναι εναντίον της αίσιας εξέλιξης των διαπραγματεύσεων, με τις πιθανότητες χρεοκοπίας να αυξάνονται καθημερινά. Το σενάριο που φαίνεται να εμφανίζει τις περισσότερες πιθανότητες είναι εκείνο της μερικής συμφωνίας με αντίστοιχα μερική χρηματοδότηση της Χώρας προκειμένου να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της μέχρι το Φθινόπωρο οπότε και θα επανεξεταστούν τα ανοιχτά μέτωπα. Ένα τέτοιο σενάριο περιορίζει τα ανοδικά περιθώρια της Αγοράς και μετά την πρώτη κίνηση εκτόνωσης θα επαναφέρει την έντονη μεταβλητότητα και τις διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών. Σε κάθε περίπτωση, από το Φθινόπωρο θα πρέπει να υπάρξει και νέος γύρος διαπραγματεύσεων και τότε ίσως τεθούν πιο σκληρά διλήμματα από τους Δανειστές.

Από εκεί και πέρα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις που ακολούθησαν το χθεσινό κλείσιμο της συνεδρίασης στο Χ.Α., αναβάλλεται για αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group. Η πληροφορία έγινε γνωστή από πηγές της Κυβέρνησης χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί για ποιο λόγο.

"To EuroWorking Group θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη για να εξετάζει την πρόοδο της Ελλάδας", μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο δυο Αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διεξάγει την εβδομαδιαία συνεδρίασή του για τον ELA.

"Δεν γνωρίζω κανένα σχέδιο που να περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup στις αρχές Ιουνίου", δήλωσε Γερμανός Αξιωματούχος, μεταδίδει το Reuters. Ο ίδιος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό σημάδι ότι η Ελλάδα θέλει να πληρώσει την επικείμενη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να επιταχυνθεί η διαδικασία προς την επίτευξη μιας συμφωνίας, μεταξύ Ελληνικών Αρχών και Εκπροσώπων των Θεσμών", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

"Ο χρόνος για την Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους Πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις τελειώνει και δεν θα δοθούν περαιτέρω πόροι στην Αθήνα αν δεν υπάρξει συμφωνία", δήλωσε στη Γερμανική εφημερίδα "Bild" ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

"H πιθανότητα να συμβεί ένα 'ατύχημα' με την Ελλάδα έχει αυξηθεί στο 55% με 60%" δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El -Erian. "Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να βρίσκουμε συνέχεια ημίμετρα για την Ελλάδα" ανέφερε στο CNBC ο πρώην διευθυντής της Pimco. Ο ίδιος υποστήριξε πως ενώ ένα "Graccident" δεν αποτελεί απειλή για την Οικονομία της Ευρωζώνης, όμως θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο την νομισματική πολιτική.

Εννοείται ότι ο χαμηλός τζίρος, τόσο στην χθεσινή, όσο και στην σημερινή συνεδρίαση, δεν βοήθησε για την εξαγωγή "ασφαλών" συμπερασμάτων, όσον αφορά την διάθεση ακόμα και της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει η πρώτη στήριξη στις 241 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 250 μονάδες. Θυμίζουμε πως η περιοχή του 800 - 780 μονάδων, στον Γενικό Δείκτη είναι το ημερήσιο επίπεδο στήριξης και κατοχύρωσή του δίνει ημερήσιο και όχι μόνο, σήμα εξόδου. Αντίθετα μία ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 858 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 870 μονάδων, σε μηνιαίο κλείσιμο, αλλάζει την μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση, σε πλαγιοανοδική.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Πρωθυπουργική μετάβαση στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγα με στρατιωτικό αεροσκάφος αλλά και η αναφορά των N.Y.T. στις δραματικές αδυναμίες και ελλείψεις που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία, τα Πανεπιστήμια και τους Δήμους, αποκαλύπτουν και στο εξωτερικό τη δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Χώρα, εξαιτίας της δραματικής έλλειψης ρευστότητας στην Οικονομία, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την προσδοκία επίτευξης κάποιας συμφωνίας που θα επιτρέψει την εκταμίευση των αναγκαίων ποσών ώστε να καταβληθούν οι προς το ΔΝΤ υποχρεώσεις του Ιουνίου (1448 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι ύψους 9,5 δισ ευρώ προς ΕΚΤ και λοιπές Κεντρικές Τράπεζες για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Ευλόγως, η συζήτηση για ενδεχόμενη μετάβαση σε χρεοκοπία, εντός ή εκτός ευρώ, αναζωπυρώθηκε, καθώς αυξήθηκε η πιθανότητα μη καταβολής κάποιας δανειακής υποχρέωσης με παρεπόμενη την επισημοποίηση πιστωτικού γεγονότος από τον ISDA (Ειδικός Διεθνής Οργανισμός επί δανειακών συμβάσεων), διαμορφώνοντας στη συνέχεια προϋποθέσεις να υπάρξει αφερεγγυότητα της Ελληνικής Οικονομίας για το σύνολο του χρέους της.

Ενόσω λοιπόν η κλεψύδρα απομειώνει το ζωτικό για την Ελληνική Οικονομία χρόνο της, είναι αναγκαίο τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μια συμφωνία με τους απαραίτητους συμβιβασμούς (στα φορολογικά ζητήματα κυρίως), ώστε να συνεχίσει η ΕΚΤ να παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα στις Ελληνικές Τράπεζες αποτρέποντας ανεπιθύμητες εξελίξεις γι' αυτές.

Είναι πάντως σαφές, ότι ακόμη και η παροχή μιας ακόμη ολιγόμηνης παράτασης για την ισχύ της προηγούμενης συμφωνίας, ώστε να εκταμιευθούν τα 7,2 δισ ευρώ, είναι ανεπαρκής σε σχέση με το ύψος των δανειακών και λοιπών Κρατικών υποχρεώσεων του επομένου διμήνου, πολλώ δε μάλλον για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Θα απαιτηθεί δηλαδή μια νέα συμφωνία, για τη διαμόρφωση των όρων της οποίας θα χρειαστεί πρόσθετος χρόνος.

Με αυτά τα δεδομένα το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από την παρούσα παλινδρόμησή του σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης. Παρά τις θετικές δηλώσεις του επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa για επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδος με τους Εταίρους της, η πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης με τις αυξημένες τοποθετήσεις νέων κεφαλαίων δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά την υπογραφή της.

Από την άλλη πλευρά, οι έχοντες θέσεις σε Ελληνικούς τίτλους διατηρούν μια αξιοθαύμαστη ψυχραιμία αποφεύγοντας κινήσεις με "άρωμα sell-off", παρά τον καταιγισμό της ατμόσφαιρας με σενάρια για "Grexit" καθώς "βαριά" ονόματα όπως εκείνα των Alan Greenspan, Warren Buffett και Joseph Stiglitz είναι μερικά από εκείνα που πιθανολόγησαν το ενδεχόμενο να συμβεί.

Πάντως, οι οδηγίες του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τους διαπραγματευτές αλλά και η στάση των ΗΠΑ που βλέπουν και τη γεωπολιτική βαρύτητα της Ελλάδος και προσέρχονται στο G7 με στόχο τη δρομολόγηση μιας ιστορικής συμφωνίας για κοινή αγορά μεταξύ Β. Αμερικής και Ε.Ε., συνιστούν ενδείξεις ότι ουδείς επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη.

"Λογικά λοιπόν, αλλά κάθε άλλο παρά σίγουρα, έρχεται κάποια συμφωνία" εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις 

Με μοναδική "κόκκινη" εξαίρεση τον δείκτη Sensex 30 (-0,41%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Τα μεγαλύτερα κέρδη για Shanghai (+2,02%) και Hang Seng (+0,92%, μετά την τριήμερη αργία).

Αξιοπρόσεκτες απώλειες στην Ευρώπη, με τα βλέμματα επικεντρωμένα σε Ελλάδα και Ισπανία, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γερμανικό δείκτη DAX, καθοδική διαφυγή χαμηλότερα της στήριξης των 11645 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 11450 μονάδες. Το 11780 είναι κοντινή μας αντίσταση, που πρέπει να κατοχυρώσει αν θέλει να ανακόψει την πτωτική του ορμή.

Σημαντικές πιέσεις για χρυσό, ακόμα σημαντικότερες για το πετρέλαιο, ενώ χαμηλότερα των $1,09 υποχωρεί το ευρώ.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν κατά 0,5% τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, οι παραγγελίες εξαιρουμένου του Τομέα των Μεταφορών αυξήθηκαν κατά 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου.

Οι τιμές των κατοικιών σε είκοσι Πόλεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2014.Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί κατά 4,6%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Μάιο. Ειδικότερα, ο δείκτης που καταρτίζει το CBO αυξήθηκε στις 95,4 μονάδες τον Μάιο από 94,3 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 95 μονάδες.
Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,8% το Απρίλιο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 517.000, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικάνικης Κυβέρνησης. Οι οικονομολόγοι του Marketwatch προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στις 490.000.

Στα Επιχειρηματικά νέα, η Charter Communications ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά της Time Warner Cable, την κορυφαία εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης. Το deal ανέρχεται στα 55 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει ρευστό και μετοχές. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κορυφαία εταιρεία ευρυζωνικών επικοινωνιών, θα καταβάλλει 195,71 δολάρια ανά μετοχή. Η Bright House Networks, μια μικρότερη εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης που είχε συμφωνήσει η Charter να αγοράσει, θα συγχωνευτεί και αυτή στην νέα οντότητα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Οικονομίας στις αναπτυγμένες Χώρες επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στις αρχές του 2015, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο οποίος ανέφερε πως η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση παραμένει αδύναμη και άνιση.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το συνδυασμένο ΑΕΠ των 34 Μελών του –τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αναπτυγμένες Χώρες- αυξήθηκε κατά μόλις 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που εμφανίζουν επιβράδυνση, καθώς στη Γερμανία και στη Βρετανία ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο μισός απ' όσο το προηγούμενο τρίμηνο. Αντιθέτως, Ιταλία και Γαλλία βγήκαν από την στασιμότητα, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το Ιαπωνικό ΑΕΠ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 42,5 εκατ. θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Folli Follie το α΄ τρίμηνο του 2015 καταγράφοντας αύξηση 10,9% εκτιμά η IBG σε σχετική έκθεση. Τα έσοδα της εταιρείας προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 268 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,5%. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 28,2 ευρώ και τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή της εισηγμένης. Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου στις 28 Μαΐου.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 825,24 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 822,61 με κέρδη 1,05%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 52,6 εκατ. από τα οποία τα 7,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΠΙΚ "πακέτο" 1.350.000 μετοχών, ή του 4,9% της Ευρωπαϊκής Πίστης πέρασε μέσω του Χ.Α. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στο 1,55 ευρώ, με τη συνολική της αξία να διαμορφώνεται στα 2,09 εκατ. ευρώ).

Περίπου ισοπαλία έδειξε η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών, παρά ταύτα για 18 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος της ΕΧΑΕ. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Eurobank, EEE, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, MIG, Grivalia, Folli Follie Group.

Χαμηλότερα του 25αρη, έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η ΕΛΒΑΛ, ενώ συνεχίστηκε και σήμερα το "τρενάκι του τρόμου" στην Centric. Ο τίτλος ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και με "ανοιχτές" εντολές αγορών αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,2750 ευρώ (+15,06%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 0,2140 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 10,46%.

Ημερήσιο διάγραμμα της Centric

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας "Μοχλός" στο Χ.Α., λόγω συγχώνευσης με απορρόφησή της από την εταιρεία "Τεχνική Ολυμπιακή", σύμφωνα με τις αποφάσεις των πρόσφατων Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων των ανωτέρω εταιρειών και την υπ’ αριθ. 55925/25.05.2015 σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας & Τουρισμού, περί διαγραφής της από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Από 26/05/2015, οι μετοχές της εταιρείας "Τεχν . Ολυμπιακή" (+15,63%) είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της "Μοχλός", με βάση τις εξής σχέσεις ανταλλαγής:

i) Κάθε μέτοχος της απορροφώμενης εταιρείας "Μοχλός" (πλην της απορροφώσας, η οποία κατέχει 2.213.050 μετοχές που θα ακυρωθούν λόγω σύγχυσης και με εξαίρεση τις 9.978 ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία "Μοχλός") θα ανταλλάξει κάθε 1 μετοχή που κατέχει με 0,8774902129 νέες μετοχές της εταιρείας "Τεχν. Ολυμπιακή", ii) Κάθε μέτοχος της απορροφώσας εταιρείας "Τεχν. Ολυμπιακή" θα ανταλλάξει κάθε 1 μετοχή που κατέχει με 1,1658261132 νέες μετοχές που θα εκδοθούν από αυτήν. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: € 0,934.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που συνδυάστηκε με προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων και χαρακτηρίστηκε από την καταβύθιση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη. Μικρή αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.507 συμβόλαια).

Σταθερές οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 39.715 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.847, 1.677 για τον Ιούνιο και 170 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 247,75) κινήθηκε μεταξύ 242 και 248,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υπερτίμηση στο 0,78%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Εθνική. 6.700 ΕΥΔΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.191), Alpha Bank (5.684), Εθνική (13.643), Πειραιώς (11.661), Eurobank (10.555), ΟΤΕ (365), MIG (200), Frigoglass (202), ΟΠΑΠ (117), ΕΥΔΑΠ (119), Viohalco (147), Ελ. Πετρέλαια (146).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απογοητευτικό όγκο σημείωσε η Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού καταγράφηκαν μόλις 7 δικαιώματα (4 calls και 3 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 63%.

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Πειραιώς, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 0,50 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (67.532.435 τεμ.), Eurobank (36.915.805 τεμ.), Πειραιώς (17.387.186 τεμ.), Εθνική (6.902.174 τεμ.), Folli Follie Group (1.202.460 τεμ.), ΔΕΗ (1.550.266 τεμ.).


Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v