Σταθερά στο... κόκκινο παραμένει το ΧΑ, αλλά με τους αγοραστές να έχουν αναθαρρήσει λίγο τα τελευταία 15-20΄της συνεδρίασης.
Την ώρα που ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει (στο Bloomberg) πως η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της απέχουν ακόμα από μία συμφωνία και είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να επισπεύσουν στο Χ.Α. επικρατούν σταδιακά ψυχραιμότερες κινήσεις δεδομένης της φειδωλής προσφοράς στα χαμηλά ημέρας .
Από τη Δρέσδη οι δηλώσεις του επιτρόπου, όπου συμμετέχει στη συνάντηση του G7 στην οποία φαίνεται πως προσβλέπει και η ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική πλευρά μπορεί να δηλώνει (διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, εχθές) αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας ακόμη και μέχρι την προσεχή Κυριακή ωστόσο στην αγορά οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες/προθεσμίες που έχουν στοχοθετηθεί είναι στις 5 και 12 Ιουνίου.
Προς ώρας αυτός παραμένει και ο κύριος προσανατολισμός της πλειονότητας των ενεργών επενδυτών και όσων έχουν προστρέξει τις τελευταίες 2-3 ημέρες.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις σήμερα, μέχρι τώρα, η συναλλακτική δραστηριότητα κι ο τζίρος είναι περιορισμένοι και πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου (Τετάρτης - Πέμπτης). Σημειώνεται πως στο διήμερο 27-28/5 ο τζίρος ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, όπου επικεντρώνεται το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα ξένων και Ελλήνων.
Το άξιον αναφοράς είναι πως περιορισμένη κινητικότητα σημειώνεται και στις μετοχές, που είτε άμεσα είτε έμμεσα, επηρεάζονται από την αναδιάρθρωση των δεικτών (MSCI/FTSE) εξαιρουμένης της ΔΕΗ.
Με απώλειες που σταδιακά περιορίζονται στην περιοχή των 835 μονάδων ο Γενικός Δείκτης , κατά 1,60% χαμηλότερα στις 248 ο ft25, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 670-675 μονάδες (-2,25%). Στην πλειονότητά τους στο...κόκκινο οι βασικοί δείκτες με τον ΔΤΡ παρά τις απώλειες να διατηρείται στο εύρος των 650/660- 680 μονάδων.
Για τον ΔΤΡ η τεχνική μέτρηση παρότι πτωτική δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε ακύρωση της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης (αυτής, που έφτασε έως τις 722 μονάδες) ωστόσο θα χρειαστεί πειστική επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων σήμερα σε κλείσιμο.
Δεδομένων του 3ήμερου που μεσολαβεί και των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί από μέρος της αγοράς για τη συνάντηση των Μέρκελ-Ολάντ με Γιούνκερ (τη Δευτέρα) για τον κλάδο η τάση θα αποσαφηνισθεί από τη συνεδρίαση της Τρίτης (με ορίζοντα την πρώτη ημερομηνία/προθεσμία της Παρασκευής 5/6).
Εύλογες οι μέχρι τώρα προσεκτικές κινήσεις και των πωλητών (χωρίς υπερβάλλουσα προσφορά) και των αγοραστών (επιλεκτικές αγορές στα χαμηλά ημέρας) παραμένουν επικεντρωμένες στις τράπεζες και τις μετοχές σηματωρούς του ft25.
Με πωλητές η δεικτοβαρής CC/HBC στο εύρος των 20,14-20,50 ευρώ και κρίσιμες στηρίξεις στα 20,10 και 20,05 ευρώ.
Με πωλητές η μετοχή της ΔΕΗ 4,80-4,92 ευρώ και στηρίξεις μέχρι τα 4,70 ευρώ. Με πωλητές σε ΓΕΚ/Τέρνα (1,77 ευρώ) με αγοραστές στην Τέρνα Ενεργειακή (3,19 ευρώ) και τη δεύτερη (θυγατρική) σε σαφώς επιθετικότερη κίνηση από τη συντηρητική μητρική.
Σταθερές οι ρευστοποιήσεις σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ (6,10 και 8 ευρώ αντίστοιχα) με τα 8 ευρώ να θεωρούνται σημαντική τεχνική περιοχή για τη δεύτερη.
Τελευταία συνεδρίαση στον FTSE Mid Cap για τη μετοχή της Lamda Development με τις εισροές κεφαλαίων και νέα άνοδο της τιμής να συνεχίζονται εν όψει της ένταξης της στον FTSE Large Cap από τη συνεδρίαση της Τρίτης (2/6).
Λόγω των μεταβολών στην στάθμιση επί των δεικτών χρήζει προσοχής η βαρύτητα των Eurobank, ΤΕΝΕΡΓ (στον ft25) αλλά και η διακύμανση των μετοχών Trastor, Κυριακίδης και Kleemann που αναβαθμίζονται στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με την MIG να είναι η τέταρτη του δείκτη (από τη συνεδρίαση της 2ας/6).
Εν τω μεταξύ αλλαγές στις σταθμίσεις των ελληνικών μετοχών που συνθέτουν το δείκτη MSCI Greece Standard προκαλεί η αποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ και η ένταξή της στο μικρότερο δείκτη MSCI Small Cap.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της HSBC, ο Γ.Δ. θα εμφανίσει αθροιστικά μικρές εκροές κεφαλαίων από τις αλλαγές του Μαΐου στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International.
Πέραν των σημαντικών εκροών που έχουν λάβει χώρα έως τις 29 Μαΐου που είναι η τελική ημέρα του rebalancing στον τίτλο της ΔΕΗ, μικρές εκροές αναμένεται να εμφανίσουν και οι τίτλοι της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής.
Οι μεγάλες κερδισμένες των αλλαγών της MSCI προβλέπεται να είναι οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank με εισροές που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε περίπου 28 εκατ. μετοχές (βλέπε πίνακα παρακάτω με τις εισροές σύμφωνα με την HSBC).
Για τις άλλες μετοχές που αποτελούν μέρος του δείκτη MSCI Greece Standard, οι πιθανές εκροές είναι πολύ μικρές.
Για τους τίτλους του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, οι αντίστοιχες εκροές έχουν υπολογιστεί από την HSBC σε λίγο περισσότερες από 200 χιλιάδες μετοχές.