Μικτές τάσεις επικρατούσαν στην αρχή της συνεδρίασης, με τους αγοραστές να αποκτούν μικρό προβάδισμα σε συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς του ft25. Ωστόσο μετά τις 11.15 οι πωλητές πήραν τα πάνω τους.
Σταδιακά ο πήχης χαμήλωνε για τον Γενικό Δείκτη προς τις 820 μονάδες, με τον ΔΤΡ να παλεύει με τις 700 και τον ft25 στην περιοχή των 245 μονάδων.
Αξιοπρόσεκτη και η συναλλακτική δραστηριότητα, που μετά τα πρώτα μουδιασμένα 5΄ ενισχύθηκε σε μετοχές του δείκτη. Αυξημένη μεν για τις 4 συστημικές του τραπεζικού κλάδου, υψηλή επίσης σε μετοχές των ΔΕΗ, FF Group, ΟΠΑΠ, Trastor, MIG, Κύπρου αλλά και σε warrants των Πειραιώς και Alpha Bank.
Εξαρχής γνωστό πως και η σημερινή όπως άλλωστε κι οι επόμενες συνεδριάσεις θα χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα, αστάθεια και αυξημένη νευρικότητα με τις δύο πλευρές να κινούνται με γνώμονα την προοπτική εύρεσης λύσης-διεξόδου.
Αυτό που αλλάζει είναι ο χρόνος, οι προϋποθέσεις και οι άμεσες συνέπειες εντός-εκτός κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ.
Από τις πρώτες εντολές κιόλας φάνηκε πως η προσοχή των βραχυπρόθεσμων θα στραφεί κατ΄ αρχάς σε μετοχές που και λόγω "αναδιάρθρωσης των δεικτών" βρέθηκαν στο επίκεντρο σημαντικών ρευστοποιήσεων και πιέσεων τις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Η υποχώρηση των τιμών, συνεπεία του...υποβιβασμού ή της διαγραφής των εν λόγω τίτλων, ήταν λογικό και επόμενο να δημιουργήσει αντίστροφη κίνηση από τη στιγμή που ισχύουν τα νέα δεδομένα. Ενδεικτική η περίπτωση για τη μετοχή της ΔΕΗ, που μετά τις πωλήσεις και το άδειασμα που κράτησε μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής ελκύει εισροές κεφαλαίων που τοποθετούνται σε τίτλους της χαμηλότερης κατηγορίας του δείκτη. Σε ένα ριψοκίνδυνο rebalancing αναφερόμασταν στον Εκηβόλο σχετικά με την αντίρροπη τάση, που συνήθως ακολουθεί ανάλογους... υποβιβασμούς ή και διαγραφές.
Ανάλογη κινητικότητα και στις μετοχές των MIG, ΓΕΚ-Τέρνα αλλά και στους τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, FF Group όπως και σε επιλεγμένα χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Για τις τράπεζες και τον ΔΤΡ απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η διατήρηση του δείκτη τουλάχιστον πάνω από τις 680 μονάδες με ζητούμενη την υπέρβαση των 710 στην πρώτη ευκαιρία. Στο 1,14-1,17 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, που όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας έχει ως σημείο αναφοράς το 1,09 (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Παρασκευής). Στο 0,335 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank που ως στόχο έχει το 0,338 ευρώ. Στο 0,57 ευρώ το ΑΛΦΑ τπ.
Στο 0,505 η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,165 το ΠΕΙΡ τπ. Συνεχίζει με αγοραστές στο 0,155 ευρώ η μετοχή της Eurobank.
Η πορεία του ΔΤΡ (κατ΄επέκταση και της αγοράς) είναι συνυφασμένη με τις εξελίξεις και σε άμεσο συγχρονισμό με την τάση που διαμορφώνεται στα ομόλογα. Οσο ανεβαίνει κι επιβαρύνεται η απόδοση των τίτλων (ανεξαρτήτως χρονικής σειράς-έκδοσης) τόσο ενισχύεται το αρνητικό σενάριο για τις μετοχές και το χρηματιστήριο.
Το αντίθετο συμβαίνει με τις μετοχές να ενισχύονται όσο η απόδοση ενός ομολόγου αποκλιμακώνεται. Εχοντας ως σηματωρό των μετοχών την απόδοση των κρατικών τίτλων παραθέτουμε το διάγραμμα του 10Υ (σε επεξεργασία του φίλου the smartgoldfish...) με τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις κι εκτιμήσεις όσον αφορά την οροφή του 12%. Σε πορεία αποκλιμάκωσης η απόδοση (και) του 10ετούς συνάδει με την προσδοκία για την εξεύρεση λύσης, γεγονός που θα ευνοήσει τις μετοχικές αξίες.
Παρ΄ όλα αυτά η απόδοση του τίτλου είναι ένας ευαίσθητος αισθητήρας που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση όπως τα συμβόλαια (στο ΧΠΑ) ή τα ασφάλιστρα κινδύνου. Και από τη μέχρι τώρα εικόνα ναι μεν καταγράφονται οι προσδοκίες για τη μερική συμφωνία όμως υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις και ως προς τον χρόνο και τις συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση, και η σημερινή, όπως όλες αυτές οι συνεδριάσεις, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Ξεπερνούσε τα 18 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (μετά τις 11.10), με την αγορά σε αναμονή, με μικρή κατοχύρωση θέσεων στα επίπεδα των 833 μονάδων που για τη συνέχεια φαίνεται πως θα αποτελέσουν την πρώτη αντίσταση για τον Γ.Δ.
Διάγραμμα 10ετούς ομολόγου