Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι εκατέρωθεν προτάσεις «ζάλισαν» τους επενδυτές

Ισχυρές απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση με ορισμένους αναλυτές να καταγράφουν ενδείξεις αποχώρησης ξένων επενδυτών. Ισχυρές πιέσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και ρευστοποιήσεις στις τράπεζες. Ανοδος για ΔΕΗ, ΟΛΠ και Μυτιληναίο.

Βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 833,12 μονάδες (+0,94%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μέχρι τις 701,72 μονάδες (+1,22%). Όμως η σχετικά υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα της πρώτης ώρας (ξεπέρασε τα 24 εκατ.) "πρόδωσε" τις διαθέσεις όσων εκμεταλλευόμενοι το αρχικά ανοδικό ξεκίνημα προχωρούσαν σε "εύκολες" ρευστοποιήσεις θέσεων.

Το αποτέλεσμα ήταν στις 11.17 ο Τραπεζικός δείκτης και στις 11.19 ο Γενικός Δείκτης, να γυρίσουν σε αρνητικό πρόσημο και αυτό "πορεύτηκαν" κατά το υπόλοιπο κομμάτι της συνεδρίασης, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να υποχωρεί μέχρι τις 665,27 μονάδες (-4,04%) και να κλείνει οριακά ψηλότερα.

"Wait and see" συστήνουν και οι περισσότεροι εγχώριοι και ξένοι διαχειριστές, όμως όλα δείχνουν ότι η "κλεψύδρα του χρόνου" αδειάζει επικίνδυνα και νομοτελειακά οι όποιες διαπραγματεύσεις θα μπουν στο τελικό τους στάδιο.

Από εκεί και πέρα, στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσε να αναφερθεί το επιλεκτικό αγοραστικό για τους "χαμένους" από το rebalancing της Παρασκευής (MIG, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Frigoglass), αλλά και για λίγους τίτλους εταιρειών που διακρίθηκαν κατά το α΄ τρίμηνο και σε δεύτερη ανάγνωση, ή που άφησαν "ψήγματα" αισιοδοξίας οι τηλεδιασκέψεις των διοικήσεων που ακολούθησαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της MIG ερχόταν από το -5,67% της συνεδρίασης της Παρασκευής. Σήμερα αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,1440 ευρώ (+8,27%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,1380 ευρώ (+3,76%).
Τις άσχημες εντυπώσεις από το -7,07% από την προηγούμενη συνεδρίαση προσπάθησε να "διασκεδάσει" η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Σκαρφάλωσε μέχρι τα 1,84 ευρώ (+7,6%) και τερμάτισε την συνεδρίαση στα 1,78 ευρώ, με κέρδη 4,08%.

Οι "γρήγοροι" που πήραν θέσεις στο -8,06% της Παρασκευής, σήμερα και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έδωσαν "πολλή" ΔΕΗ ο τίτλος της οποίας αναρριχήθηκε μέχρι τα 4,88 ευρώ (+7,02%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 4,68 ευρώ (+2,63%) και στο χαμηλό ημέρας!

Το ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ

Κινητικότητα αγοραστών και στην μετοχή της Frigoglass, όχι μόνο λόγω του -3,48% από το rebalancing της Παρασκευής, αλλά και λόγω του ότι ο τίτλος είχε διορθώσει αρκετά από τα πρόσφατα υψηλά, μετά την ανακοίνωση της πώλησης του κλάδου Υαλουργίας. Η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,32 ευρώ (+4,5%), για να κλείσει πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό και πιο συγκεκριμένα στα 2,31 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 4,05%.

Ίσως αξίζει υποσημείωσης, για τους παραπάνω τίτλους, ότι παρά τις αξιοσημείωτες απώλειες της Παρασκευής, η προσφορά και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, μόνο ευκαταφρόνητη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Μένοντας στους επιμέρους τίτλους, δεν ήταν και το πλέον θετικό το "ντεμπούτο" της Lamda Development (-5,73%) στο ταμπλό του FTSE25, με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Επίσης "αλγεινές" εντυπώσεις δημιούργησαν το -7,02% των Ελ. Πετρελαίων, το -6,74% του ΟΠΑΠ, το -7,6% της Τέρνα Ενεργειακή, το -5,32% του ΟΤΕ και το -6,16% της Jumbo.

Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται η περίπτωση του ΟΠΑΠ, καθώς ο τίτλος όχι μόνο έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, με δυσβάσταχτες απώλειες, αλλά μετά τις τελικές δημοπρασίες έμεινε "κρεμασμένη" εντολή πώλησης 630000 τεμ., η οποία απορροφήθηκε από τους αγοραστές αργότερα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΠΑΠ

Από εκεί και πέρα δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η Αγορά ψάχνει να βρει "πού είναι η μπάλα", καθώς οι εμπλεκόμενες, στις συζητήσεις του Ελληνικού ζητήματος, Πλευρές "πετάνε οι μεν την μπάλα στους δε" και η Αγορά απλά ελπίζει ότι τελικά η "μπάλα δεν θα καταλήξει στην εξέδρα"!

"Αν υπάρξει συμφωνία η Χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών, ενώ λίγες είναι οι πιθανότητες να περιλαμβάνεται σε αυτή μια συμφωνία για ελάφρυνση χρέους. Άρα η Χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με 'βαριές' πληρωμές τα επόμενα χρόνια. Αν από την άλλη δεν υπάρξει συμφωνία έως την 30η Ιουνίου, τότε η Χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών και την έξοδο από το ευρώ, Ένα 'Grexit' θα είχε πλεονεκτήματα λόγω της υποτίμησης του νομίσματος, δεδομένο που θα προκαλούσε 'ορδές' τουριστών. Ωστόσο θα προκαλούσε κεφαλαιακούς ελέγχους, χρηματοοικονομικό χάος και αυξανόμενο πληθωρισμό" αναφέρει ο Guardian.

"Εκτιμάμε ότι θα είναι δύσκολο η Ελλάδα να ανταποκριθεί στην πληρωμή 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ έως το τέλος Ιουνίου. Ακόμα πιο απίθανη δείχνει η καταβολή έως την 20η Ιουλίου των 3,5 δισ. ευρώ για τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ", σημειώνει η Barclays.

"Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε κάποιους Δανειστές ότι έχουν παράλογες απαιτήσεις και σχεδόν προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει μια Πανευρωπαϊκή πολιτική και στρατηγική κρίση αν πιεστεί περισσότερο", γράφει η Telegraph.

Από την άλλη και ενώ δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση από την τριμερή συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ (είχε προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ), ακολούθησε η πενταμερής "μάζωξη" μεταξύ Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ - Λαγκάρντ και Ντράγκι στο Βερολίνο.

"Oι Δανειστές της Ελλάδας έφτασαν σε μια κοινή θέση για τους όρους που θα προτείνουν στην Ελληνική Κυβέρνηση", υποστηρίζει η "WSJ" επικαλούμενη δυο πηγές. Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και ΔΝΤ συμφώνησαν να πιέσουν την Αθήνα για σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το ΔΝΤ "μαλάκωσε" τη θέση του για την απαίτηση η Ευρώπη να προσφέρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανακούφιση του χρέους της Χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τη "WSJ", αναμένεται να αντιμετωπίσει πολιτικά "εκρηκτικές" απαιτήσεις για σκληρές μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, Αγορά Εργασίας και άλλα θέματα καθώς και την απαίτηση των Δανειστών για επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα.

"Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των Θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού, ή κάποιου άλλου Αξιωματούχου της Κυβέρνησης, με αντίστοιχους Αξιωματούχους των Θεσμών", υποστηρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

"Μετά την κατάθεση από την Ελληνική Πλευρά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, χθες στο Brussels Group, είναι σαφές ότι αν επιθυμούν την εύρεση λύσης, η απόφαση ανήκει στους πολιτικούς Ηγέτες της Ευρώπης, αυτούς που εκλέγονται από τους πολίτες. Το δίλημμα είναι μια ρεαλιστική επιλογή εξόδου, ή η επιλογή του διαίρει και βασίλευε που ίσως πρεσβεύουν ορισμένοι" ήταν η απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη αρνητική διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών, από τους ενεργούς traders στο Χ.Α.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που δεν χωρά την παραμικρή αμφιβολία είναι ότι ξεκίνησε μία κρίσιμη εβδομάδα, με κύρια σημεία αναφοράς την συνεδρίαση της ΕΚΤ αλλά και την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ την Παρασκευή, ύψους 300, περίπου, εκατομμυρίων ευρώ. Και μπορεί οι Δανειστές να μην επιθυμούν το τελικό σχέδιο που συμφώνησαν να εμφανιστεί σαν "τελεσίγραφο", αλλά στην ουσία το "τελεσίγραφο που τρέχει από μόνο του" είναι οι ιδιαίτερα υψηλές δανειακές υποχρεώσεις που πρέπει να εξυπηρετήσει η Χώρα μέσα στο Καλοκαίρι, ξεκινώντας από τον τρέχοντα μήνα.

"Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας – Πιστωτών φαίνεται να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει νέες εκλογές, δημοψήφισμα, κεφαλαιακούς ελέγχους ή ακόμα και πτώχευση" προειδοποιεί η Goldman Sachs, που εκτιμά σαν βασικό σενάριο ότι θα υπάρξει εν τέλει ένας συμβιβασμός πριν κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη. Σύμφωνα με τον οίκο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει τις θέσεις του χωρίς νέα πολιτική εντολή, ενώ η πιθανότητα "Grexit" ξεκάθαρα δεν είναι μηδενική και έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Ηγέτες των τριών Θεσμών που παρέχουν πιστώσεις στην Ελλάδα γεφύρωσαν κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας τις διαφορές τους ως προς το τι η Αθήνα θα πρέπει να επιτύχει, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα 7,2 δισ. ευρώ της βοήθειας που χρειάζεται άμεσα. Οι ηγέτες ανέθεσαν στους τεχνοκράτες να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ως βάση για μία πολιτική συμφωνία που ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας" αναφέρουν οι Financial Times.

Από την άλλη, Αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας.

Σχετικά χαμηλές συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να επιλέγουν την απόλυτη επιφύλαξη, ακολουθώντας την κίνηση της spot Αγοράς.

Αντίθετα, μικρή επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την "διακριτική" αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 10ετες (11%), 5ετες (15,91%) και 3ετες (22,56%).

"Ακόμη και αν υπάρξει μια συμφωνία της Αθήνας με τους Θεσμούς, θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup. Οπότε, ακόμη και θεωρητικά, δεν είναι δυνατή η συμφωνία εντός της εβδομάδας", υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Ολλανδικό ραδιόφωνο και στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να σημειώσει νεότερα ημερήσια χαμηλά για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση ακόμα χαμηλότερα, μέσω των τελικών δημοπρασιών. Μάλιστα το γεγονός ότι μαζί με τον Γενικό Δείκτη, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και 13 από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, αρκετοί από αυτούς με διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες, δείχνει να ενισχύει τα σενάρια που έκαναν, προς το τέλος, τον γύρο της Αγοράς, για σημαντικές ρευστοποιήσεις θέσεων από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων, που δεν θέλουν να περιμένουν τις εξελίξεις (!)

Τεχνικά, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη έδωσε ένα πρώτο σήμα εξόδου, ενώ σε περίπτωση καταστρατήγησης και των 790 μονάδων ενεργοποιείται και το εβδομαδιαίο "stop loss" για τους "long".

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

"Πλέον η τετράμηνη παράταση φτάνει στο τέλος της και μαζί με αυτή και οι οικονομικές ανοχές του Κράτους, κάτι που επιβάλλει την εξεύρεση λύσης που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Οικονομία και η Χώρα" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε λογικά θα έχει εξελίξεις, μιας και μπροστά μας έχουμε μέχρι τις 19 Ιουνίου πληρωμές ύψους 1,5 δισ μόνο προς το ΔΝΤ.

Το πιο πιθανό είναι να έχουμε μία συμφωνία που σε πρώτη φάση θα δίνει ανάσα ρευστότητας με μέτρα περισσότερο φορολογικής φύσης για να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί, αλλά και να περάσουμε την Καλοκαιρινή Τουριστική περίοδο που τόσο ανάγκη έχει η Οικονομία και σε μία δεύτερη φάση θα έχουμε μία συνολική συμφωνία που θα εμπεριέχει τα πιο δύσκολα κομμάτια μεταρρυθμίσεων και ένα νέο πακέτο δανεισμού που θα καλύπτει τόσο το κενό των επόμενων δύο ετών αλλά και πιθανό νέο δανεισμό για την ανάκαμψη της Χώρας.

Το σκηνικό μπορεί να φέρει πολιτικές αναταραχές, μιας και δεν ξέρουμε τις αντιδράσεις από το εσωτερικό, με την διαφορά ότι πλέον η Αντιπολίτευση μπορεί να στηρίξει μιας και δεν υπάρχει "αντιμνημονιακό μπλόκ" που μπορεί να δημιουργήσει θέμα ακυβερνησίας. Φυσικά θα υπάρξουν αναταράξεις που μπορεί να δημιουργήσουν ανασφάλεια, παρόλα αυτά η λύση είναι μονόδρομος και αυτό είναι και το μόνο σίγουρο.

Τεχνικά, το επίπεδο των 800 μονάδων είναι εκείνο που πρέπει να συντηρηθεί για να παραμείνει σε ανοδικό εβδομαδιαίο Momentum η Αγορά.

Ακόμα και μία εσωτερική ρήξη να υπάρξει, τα περισσότερα κόμματα είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε στήριξη για να μπορέσει επιτέλους να βρεθεί μία μεσοπρόθεσμη λύση στην Οικονομία της Χώρας. Η Αγορά βλέπει αυτό σαν ενδεχόεμνο για αυτό και έχει αυτή την θετική συμπεριφορά σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα.

Το Καλοκαίρι αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα θα υπάρξει μία μόνιμη λύση στο θέμα Ελλάδα που ταλαιπωρείται τα πέντε τελευταία χρόνια, εκτιμά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Δημήτρης Τζάνας

Συνεχίζεται το καθεστώς ομηρείας για την Ελληνική Οικονομία, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις έχουν διαμορφώσει σκηνικό κορύφωσης της αβεβαιότητας σε σχέση με την πιθανότητα κατάληξης σε συμφωνία με τους Δανειστές, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι Δανειστές διαβουλεύτηκαν σε κορυφαίο επίπεδο (Γιούνκερ – Μέρκελ- Ολάντ από κοινού με Λαγκάρντ και Ντράγκι) και αναμένεται να θέσουν την πρότασή τους υπ όψιν της Ελληνικής Κυβέρνησης που ωστόσο έχει ήδη στείλει τη δική της, εκείνη που θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει στο πνεύμα της συνέντευξης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Γαλλική "Monde" !

Είναι πάντως πλέον δεδομένο ότι το αδιέξοδο των συνομιλιών των τεχνοκρατών είναι αναγκαίο να γεφυρωθεί με τις κατάλληλες πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να προκύψει μια συμφωνία, η οποία θα προβλέπει χορήγηση ρευστότητας στην Ελληνική Οικονομία με αντάλλαγμα δημοσιονομικές διαρρυθμίσεις και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Σε μια στιγμή που οι δανειακές υποχρεώσεις για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου ξεπερνούν τα 9 δισ ευρώ ξεκινώντας από τις 5/6 (300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ), ενώ υπάρχουν πάντα και οι υπόλοιπες ανελαστικές ανάγκες του Κρατικού προϋπολογισμού (μισθοί –συντάξεις κοκ).

Στο καλό σενάριο, μια επερχόμενη συμφωνία επιτρέπει στην ΕΚΤ να αναπροσαρμόσει άμεσα το όριο των εντόκων για την καταβολή των υποχρεώσεων, μέχρις ότου η συμφωνία εγκριθεί από τα Εθνικά Κοινοβούλια ώστε να εκταμιευθούν τα ποσά.

Θα ακολουθήσει μια επόμενη συμφωνία με χαρακτηριστικά "νέου μνημονίου" που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανεκκίνησης της Οικονομίας (μετά το Σεπτέμβριο) με πρόσθετες δαπάνες αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το εναλλακτικό σενάριο οδηγεί σε απολύτως "αχαρτογράφητα ύδατα" και είναι ανεπιθύμητο από όλες τις Πλευρές (συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ), που φαίνεται να συνειδητοποιούν τις πολλαπλές δυσμενείς παρενέργειες.

Άρα, το πιθανότερο ενδεχόμενο εξακολουθεί να είναι να προκύψει ένας οδικός χάρτης συνέχισης της λειτουργίας της Ελληνικής Οικονομίας εντός της Ευρωζώνης, εξέλιξη που στην παρούσα φάση δεν προεξοφλεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω της υπολογίσιμης πιθανότητα ενός "Grexit" εξαιτίας "ατυχήματος". Έτσι, συνεχίζει να κινείται σε στενά τεχνικά όρια, αδυνατώντας να ξεπεράσει τις 850 μονάδες αλλά και αρνούμενο να υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες μέσω ενός ακόμη "sell-off".

Οι τεχνικές κινήσεις καθορίστηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις από το rebalancing των δεικτών που οδήγησαν σε νέο μείγμα θέσεων με αυξημένες τοποθετήσεις σε Τραπεζικούς τίτλους. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου από τα οποία προέκυψε αξιοσημείωτη κερδοφορία και βελτίωση κύκλου εργασιών για σημαντικό αριθμό, εξωστρεφών κυρίως, εταιρειών που ευνοήθηκαν από το συνδυασμό "ισχυρότερο δολάριο-χαμηλότερο ενεργειακό κόστος", χωρίς ωστόσο να ευεργετούνται ιδιαίτερα και χρηματιστηριακά λόγω της παντελούς απουσίας επενδυτικών κεφαλαίων.

"Από την άλλη πλευρά, η συρρίκνωση της καταθετικής βάσης και η περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων του Τραπεζικού κλάδου, μεταθέτοντας τη διαδικασία επανέναρξης θετικής πιστωτικής επέκτασης σε άλλο χρόνο" σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "πράσινη" εξαίρεση τον δείκτη Shanghai (+1,69%), ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Sensex 30 (-2,37%).

Γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ επιφυλακτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για τον χρυσό, μεγαλύτερα για το πετρέλαιο και ακόμα μεγαλύτερα για το ευρώ, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι τιμές καταναλωτή στις 19 Χώρες τις Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 0,3% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, μετά την σταθεροποίηση του Απριλίου. Η Αγορά προέβλεπε πως οι τιμές καταναλωτή θα αυξάνονταν κατά 0,2%.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, "η επιστροφή του πληθωρισμού είναι καλή είδηση για την ΕΚΤ. Κατά τους επόμενους μήνες, ενώ θα μπορούσε να πάρει μια οπισθοδρόμηση, η τάση είναι ανοδική".

Περνώντας στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", οι παραγγελίες για αγαθά που παράγονται σε εργοστάσια των ΗΠΑ υποχώρησαν 0,4% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για την όγδοη πτώση σε εννιά μήνες και την έκτη διαδοχική. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες θα μειωθούν κατά 0,1%, μετά από μια αύξηση 2,2% τον προηγούμενο μήνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώθηκε εκ νέου τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις 91,4 (από 92,7) μονάδες, στη χαμηλότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2013. 

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 8,8 από 8,6 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, αναμένονται σήμερα αποφάσεις από την Φρανκφούρτη καθώς το βράδυ θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα την αύξηση του ορίου ρευστότητας προς τις Ελληνικές Τράπεζες. Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση γίνεται στην έδρα της ΕΚΤ και αύριο ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου όπως συμβαίνει κάθε φόρα στην επίσημη συνεδρίαση της Τράπεζας την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης στις 17.00 βρέθηκε στις 807,68 μονάδες (-2,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το χαμηλό ημέρας των 804,3 (-2,55%) για να κλείσει στις 804,96 μονάδες με απώλειες 2,47%.

Ο τζίρος έφθασε τα 105,9 εκατ. από τα οποία τα 10,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΓΡΙΒ, ΟΤΕ, ΚΥΠΡ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΦΡΛΚ). Εννέα τίτλοι (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΡΙΒ, ΦΦΓΚΡΠ) "απασχόλησαν" το 82% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ διακινήθηκαν 132946329 τίτλοι, από τους οποίους οι 107526685 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Μένοντας στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Grivalia, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Μάλλον ανησυχητική η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές έναντι 66 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Λίγα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπως η έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Κύπρου και η προσπάθεια του Κυριακίδη (+14,15%), με ελάχιστες συναλλαγές, να καλύψει το -10,87% της Παρασκευής. Τέλος η ΕΒΖ (-18,18%), δείχνει, ολοταχώς να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά "ever".

Από την άλλη και κατόπιν σημερινής απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Χ.Α. έθεσε σε αναστολή διαπραγμάτευσης τις μετοχές της εταιρείας "ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ". Παράλληλα, με ξεχωριστή ανακοίνωσή του, το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε από 02/06/2015 την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας "ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.".

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και κατέληξε κοντά στα χαμηλά ημέρας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές σχετικά αυξημένες στο συμβόλαιο του δείκτη και εντυπωσιακά μειωμένες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (46.659 συμβόλαια).

Αυξήθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 39.840 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.535, 5.181 για τον Ιούνιο και 354 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 242,25) κινήθηκε μεταξύ 237,75 και 251,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο και από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε με υπερτίμηση 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης. Μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υποτίμηση έως και 0,5%.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 ΔΕΗ, 10.000 ΟΤΕ, 9.600 Ελλάκτωρ, 10.900.400 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (2.269), Alpha Bank (9.616), Εθνική (8.060), Πειραιώς (13.039), Eurobank (13.036), ΟΤΕ (821), MIG (745), ΟΠΑΠ (564), Ελ. Πετρέλαια (172), ΓΕΚ (298), Μυτιληναίο (112), Jumbo (113), Τέρνα Ενεργειακή (166).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στα επίπεδα του 63%, ενώ ο όγκος ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, στα 49 δικαιώματα (43 calls και 6 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (70.227.435 τεμ.), Eurobank (38.079.805 τεμ.), Πειραιώς (18.045.068 τεμ.), Εθνική (7.837.938 τεμ.), Folli Follie Group (1.202.460 τεμ.), ΔΕΗ (1.311.404 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v