Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές διαθέσεις στο χρηματιστήριο

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα των 810 μονάδων. Ανοδος για ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Κέρδη για Μυτιληναίο, ΟΛΠ. Απώλειες καταγράφουν Alpha, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ. Ενισχυμένος ο τζίρος.

Με τις αποφάσεις της 5μερούς να αποκρυπτογραφούνται στο Μαξίμου, με την ελληνική πλευρά να έχει καταθέσει εχθές ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά με τις... παραμέτρους της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εκκρεμείς, στο Χ.Α. βαραίνουν (σχετικά) οι πωλητές.

Μεθοδική απορρόφηση της προσφοράς από τα χαμηλά ημέρας, προσεκτική αντίδραση σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Ανοδικά συνεχίζουν ΔΕΗ, MIG, ΓΕΚ/Τέρνα.

Σε αρνητικό έδαφος η αγορά, μετά τις 11.20, κλίνει έκτοτε σταθερά χαμηλότερα καθώς τις πρώτες εντολές αγοράς τις διαδέχτηκαν σταδιακές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, στον ΟΤΕ αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς του ft25.

Ξεπερνούν ήδη τα 46 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, όταν στις 11.10 είχαν διαμορφωθεί στα περίπου 18 εκατ. ευρώ γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι στη διόρθωση προς τις 810 μονάδες έχουν αλλάξει χέρια περί τα 27 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι πάνω από το 50% πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο εκτιμάται πως με την υποχώρηση θα δοκιμασθούν άμεσα οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τον ΔΤΡ και τον κλάδο.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής απέδιδε το γύρισμα του κλίματος και τη διόρθωση του ΔΤΡ (από τις 701 προς τις 665 μονάδες) στην αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τον χρόνο της συμφωνίας. Παράλληλα αύριο συνέρχεται το τακτικό δ.σ. της ΕΚΤ ενώ ακολουθεί η ημερομηνία-υποχρέωση πληρωμής της πρώτης... μικρής δόσης προς το ΔΝΤ.

Οσο παραμένει η αβεβαιότητα και εντείνεται η νευρικότητα , χωρίς να αποσαφηνίζεται ο χρόνος εξεύρεσης λύσης, τόσο οι αγοραστές θα παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί επιδιώκοντας να βρουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές όσο οι πωλητές θα ρευστοποιούν σε κάθε ανοδική αντίδραση που περιορίζεται έως τις 850-858 μονάδες.

Η συνεχής εναλλαγή, η μεταβλητότητα, η ταχύτατη δημιουργία ευκαιριών και παγίδων ακόμη και ενδοσυνεδριακά επιβάλλουν την επισταμένη παρακολούθηση της αγοράς.

Οι αγορές στην αρχή της συνεδρίασης πολύ εύκολα μετατρέπονται σε ανοδικές παγίδες, όπως έχει συμβεί πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες. Η αδυναμία υπέρβασης των 850-858 μονάδων για τον Γ.Δ. παραμένει μέχρι νεωτέρας επαρκής ένδειξη πως η μόχλευση και οι κινήσεις προεξόφλησης δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

Οπως επίσης η επιβεβαίωση κατ΄αρχάς των 818 και κλιμακωτά χαμηλότερα προς τις 805 μονάδες των στηρίξεων για τον Γενικό Δείκτη.

Εως το 1,11 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Εθνικής από το 1,17 που σημειώθηκε στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. Ανάλογη διόρθωση για τη μετοχή της Alpha Bank στο 0,316 από 0,339 ευρώ, για τη μετοχή της Πειραιώς στο 0,484 από 0,505 ευρώ και για τη Eurobank χαμηλότερα του 0,15 ευρώ και πάλι.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη στην αγορά επικρατεί αβεβαιότητα για την ΕΚΤ, παρά την εκτίμηση πολλών πως ο Μ. Ντράγκι δεν θα προβεί αύριο σε κάποια κίνηση, που θα απειλούσε την ήδη εύθραυστη ισορροπία δανειστών - ελληνικής πλευράς.

Εκτίμηση που ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί αύριο... Σε εκκρεμότητα και η καταβολή των περίπου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, εν μέσω δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών αλλά με τους ψυχραιμότερους να θεωρούν πως τα κεφάλαια έχουν βρεθεί.

Εκκρεμότητες και εμπόδια της... τελευταίας στιγμής είναι φυσιολογικά να βαραίνουν το Χ.Α. με τους πωλητές να υπερισχύουν των αγοραστών, οι οποίοι όπως αναφέρθηκε δεν έχουν λόγο να μην ψάχνουν για χαμηλότερες τιμές.

Αλλωστε και τα περισσότερα πακέτα, προσυμφωνημένες πράξεις γίνονται με μικρό discount. Σε αυτό να προστεθεί πως έχει κοπεί με το μαχαίρι η έκθεση σε Τ+2, ενώ έχει περιορισθεί δραστικά το κόστος μόχλευσης προκειμένου να αποφευχθούν τα δυσάρεστα.

Η αγορά κινείται, ίσως για πρώτη φορά, σε τόσο υψηλό βαθμό με μετρητά και εγγυήσεις και σχεδόν μηδενικό αέρα, υποστήριζε προηγουμένως στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής χρηματιστηριακής.

Ωστόσο παρά την ταλαιπωρία της αγοράς μετοχών, στα παράγωγα δεν καταγράφονται κινήσεις σημαντικής αντασφάλισης, στα ομόλογα συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της απόδοσης (με τον σηματωρό 10Υ να απομακρύνεται αισθητά από το 12%, που θεωρείται ποσοστό κινδύνου).

Θέμα συγκυρίας λοιπόν, αλλά πότε ζήτημα συμφωνίας με τις κινήσεις ειδικά των βραχυπρόθεσμων να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Αυτό εξηγεί τις εντολές αγοράς, που στήνονται από τα χαμηλά ημέρας και με την ολοκλήρωση της απορρόφησης της προσφοράς να ανεβαίνουν προσεκτικά λίγο ψηλότερα. Ενδεικτικό το μάζεμα που γίνεται λ.χ. στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Για τη μετοχή του Οργανισμού σημειώθηκε υψηλή τιμή στα 8,92 ευρώ στη αρχή της συνεδρίασης για να υποχωρήσει στη συνέχεια έως τα 8,64 ευρώ (στις 12.15-12.20) επίπεδα όπου έγιναν αρκετές πράξεις.

Σταδιακά οι συναλλαγές έγιναν σε υψηλότερες τιμές για να φτάσει πριν λίγο στις 13.15 στα 8,84 ευρώ. Ανάλογες κινήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ αλλά και μετοχών όπως ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v