Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική επανεμφάνιση αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Ανοδική κίνηση στην αγορά με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά προς τις 830 μονάδες με οδηγό τους τραπεζικούς τίτλους. Στο «πράσινο» το σύνολο των blue chips. Υπεραποδίδει η Εθνική με άνοδο 7%. Ισχυρά κέρδη και για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ.

Φουριόζικο ξεκίνημα στο Χ.Α., με ταυτόχρονη ενεργοποίηση εντολών αγοράς στο σύνολο των μετοχών του FT 25. Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης, με τους αγοραστές να ανεβάζουν τον πήχη σταδιακά προς τις 820-825 μονάδες.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να επανέρχεται άνω των 700 επιχειρώντας έτσι να κατοχυρωθούν οι 680 μονάδες, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια, βραχυπρόθεσμα.

Στον ρυθμό των νεότερων από το μέτωπο της εθνικής διαπραγμάτευσης και το Χ.Α. και κόντρα στο μουδιασμένο ξεκίνημα νωρίτερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στον απόηχο της ανταλλαγής «τελεσιγράφων» στο παρά πέντε, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, στο χρηματιστήριο επιχειρείται να καλλιεργηθούν προσδοκίες προεξόφλησης όποιες ευκαιρίες (αλλά και κινδύνους) μπορεί να προοιωνίζεται ένα τέτοιο εγχείρημα.

Το γύρισμα της αγοράς και τα πάνω-κάτω, με αρκετούς εγκλωβισμούς στη χθεσινή συνεδρίαση, εύλογα καθιστούν ιδιαίτερα προσεκτικούς στην πλειονότητά τους τους ενεργούς επενδυτές.

Ωστόσο, όσο η αγορά διατηρείται πάνω από το (ψυχολογικής σημασίας) όριο των 800 μονάδων, προσφέρει κάποια εχέγγυα στο ενδεχόμενο νέων διορθώσεων. Με σημείο αναφοράς τις 818 μονάδες για τον Γ.Δ. και σημαντική στήριξη στις 790 έχουν επιχειρηθεί αρκετές κινήσεις τις τελευταίες εβδομάδες προδικάζοντας την εξεύρεση λύσης-διεξόδου. Ενδεχομένου που, με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία, φαίνεται πως έχει πλησιάσει πολύ κοντά. Μένει να φανεί πόσο και με ποιες προϋποθέσεις..., πάντως στην αγορά έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια που προσβλέπουν σε ένα θετικό σενάριο, με τους τολμηρότερους παίκτες να κινούνται στη διάρκεια των τελευταίων διορθώσεων (από τα επίπεδα των 850-858 μονάδων).

Εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο οι πρώτες εντολές ώθησαν (με ανοδικό χάσμα) από υψηλότερες τιμές και τις 4 συστημικές μετοχές, καλύπτοντας έτσι κενά/gaps που δημιουργήθηκαν στην τελευταία υποχώρηση της αγοράς, την προηγούμενη εβδομάδα.

Πάνω από το 70% των μέχρι τώρα(*) συναλλαγών σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank αλλά και στα warrants κυρίως στα ΑΛΦΑτπ και ΠΕΙΡτπ, με τη διαγραμματική απεικόνιση του ΔΤΡ να βελτιώνεται σταθερά και πέριξ των 700 μονάδων να αποτελεί σημείο αναφοράς και πιθανής προσέλκυσης νέων κεφαλαίων.

Μετοχή-σηματωρός η ΕΤΕ για τον κλάδο και όχι μόνο, προϊδέασε για την τάση κυρίως μέσω της αντίδρασης του ADR της εχθές στο NYSE. Εκτενής η αναφορά μας στο προσυνεδριακό σχόλιό μας για το δικαίωμα προπομπό και της μετοχής (στο Χ.Α.), καθώς κατά γενική εκτίμηση αποτελεί ένα από τα εργαλεία αντασφάλισης/hedging για κάποιον που έχει τη δυνατότητα να κινείται και στα παράγωγα και στις αγορές μετοχών, ADR, στη Νέα Υόρκη.

Από το 1,17 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, όταν στις προηγούμενες συνεδριάσεις γίνονταν πωλήσεις μέχρι το 1,09 ευρώ, επίπεδα όπου φέρεται να ενίσχυσαν θέσεις τους κυρίως αμερικανικά κεφάλαια. Έως το 1,20 ευρώ οι αγοραστές, θυμίζοντας τη σημασία του 1,26, του 1,28 και υψηλότερα στο 1,31 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Στο 0,51 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,335 της Alpha Bank και στο 0,153 ευρώ της Eurobank.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής αποτιμώντας τα πρώτα 40΄-45΄ της συνεδρίασης σημείωνε πως το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα φέρνει την αγορά σε λίγο ανώτερα επίπεδα, όπου στη συνέχεια -και ανάλογα με τη ροή των ειδήσεων- είτε θα τοποθετηθούν και άλλα κεφάλαια είτε θα ρευστοποιηθούν θέσεις. Ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει η εικόνα της αγοράς σταδιακά μετά τις 13.00-13.30 οπότε και ενεργοποιούνται λίγο-λίγο αρκετά «ξένα κεφάλαια».

Μέχρι τώρα η εικόνα είναι ενθαρρυντική, ωστόσο πάντα εύθραυστη και ανά πάσα στιγμή ευάλωτη στην όποια αρνητική εξέλιξη. Ωστόσο, και σήμερα πραγματοποιούνται συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και σε μετοχές-σηματωρούς σε επίπεδα τιμών πάνω από τις 800 μονάδες (και πέριξ των 690-700 μονάδων για τον ΔΤΡ).

Κίνηση με σημασία θεωρείται από αρκετούς ανθρώπους της αγοράς η συμφωνία BCP - Pharmathen, καθώς δεν αποκλείεται να αποτελεί προπομπό κι άλλων σημαντικών ενεργειών, και ενδεχομένως έναυσμα για αφύπνιση του ευρύτερου χώρου.

Άλλωστε, μετοχές/εισηγμένες με δεδομένη ήδη την ενεργή παρουσία ξένων κεφαλαίων (Μυτιληναίος, Grivalia, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.ά.) παρουσιάζουν τις τελευταίες συνεδριάσεις αξιοπρόσεκτη κινητικότητα και συναλλαγές σε σχετικά στενό εύρος διακύμανσης.

Σταθερή η εικόνα και στην αγορά των ομολόγων, με την απόδοση του 10Υ μετά τη χθεσινή μικρή άνοδο/επιβάρυνση να εμφανίζει και πάλι κλίση προς χαμηλότερα.

(*)Ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, λίγο πριν από τις 11.15. Για 51 μετοχές σημειώνεται άνοδος, ενώ για μόλις 4 απώλειες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v