Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες

Θετικό ξεκίνημα και άνοδος του ΓΔ πάνω από τις 820 μονάδες με κέρδη 2,6%, με τη συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα αλλά και τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ στο επίκεντρο. Κλειδί της τάσης οι τράπεζες. Οι κινήσεις των ξένων στο ταμπλό. Η εικόνα στα παράγωγα.

H εκτός προγράμματος συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα μετά από πρόσκληση του πρώτου καταδεικνύει τον χρόνο μηδέν όπου βρίσκεται η ελληνική υπόθεση.

Είναι προφανές πως η αιφνίδια αυτή κίνηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται σε μία πολύ λεπτή συγκυρία για τις διαπραγματεύσεις, προοιωνίζεται δε επίσπευση των εξελίξεων. Εύγλωττα η Μαρίνα Μάνη σημειώνει πως η Παρασκευή λόγω της δόσης στο ΔΝΤ προσλαμβάνει χαρακτήρα ορόσημου. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενημέρωσε η γενική του διευθύντρια, με συγκρατημένη αισιοδοξία (από το Ταμείο) και πλήρη συσκότιση από την ίδια, που φαίνεται να υπαναχωρεί στο θέμα του χρέους.

Στην ελληνική πλευρά (και) το Χ.Α. κινείται στον ρυθμό των εντεινόμενων διεργασιών, με τους πωλητές να πετυχαίνουν ακόμη μία... νίκη στη χθεσινή συνεδρίαση με διόρθωση προς τις 805 μονάδες.

Ωστόσο, με γνώμονα (και) την κοινή λογική, όπως αποτυπώνεται και στο άρθρο-τοποθέτηση των Financial Times/Wolf πως είναι μοιραίο λάθος η αποτυχία στη διαπραγμάτευση, χρήζουν αναφοράς (και συνεκτίμησης) κινήσεις που εκ πρώτης όψεως δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Κατ' αρχάς η επίσπευση κατά μία μέρα (σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα... συνηθιζόμενα) της απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA (κατά 500 εκατ. ευρώ), να μην επιβαρύνει περισσότερο το «κούρεμα» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών προς το ευρωσύστημα, η θεαματική αντίδραση αργά εχθές το βράδυ στη Wall Street καθώς στο ADR της ΕΤΕ στο NYSE ενεργοποιήθηκαν εντολές έως 7,63% στο 1,41 δολάρια (και σε υψηλότερες τιμές στο 1,42 δολάριο, μετά το κλείσιμο), κι η εικόνα των ομολόγων/ασφαλίστρων κινδύνου παρά τη φαινομενική επιδείνωση του κλίματος στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Και έμμεσα η επανεμφάνιση, ηχηρή και ουσιώδης, του Νίκου Σταθόπουλου με την BC Partners να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της φιλόδοξης Pharmathen. Στην κίνηση Σταθόπουλου/BCP αναφερόμαστε στον Εκηβόλο, όμως σε αυτήν τη συγκυρία όλες οι ενέργειες ακόμη και αυτές που δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα έχουν τη σημασία τους.

Πιο άμεση η συσχέτιση της διακύμανσης του δικαιώματος της Εθνικής στο αμερικανικό χρηματιστήριο, την ώρα που η μετοχή της ΕΤΕ ταλαιπωρείταισ τις τελευταίες συνεδριάσεις και με αυξημένες συναλλαγές, μάλιστα. Την ίδια ώρα που γνώστες-παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως «αμερικανικά κεφάλαια» μαζεύουν ό,τι προσφέρεται σε ελληνικές αξίες. Με πολλά ευρωπαϊκά (όχι όμως αγγλικά) χαρτοφυλάκια να φέρονται πως ρευστοποιούν θέσεις τους, με 2-3 από αυτά ξεκάθαρα πωλητές και εχθές σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Αυτά μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Prem Watsa στην Αθήνα και τις υψηλού επιπέδου συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό (παρόντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης), με τον διοικητή της ΤτΕ αλλά και με συγκεκριμένους επιχειρηματικούς παράγοντες.

Εδώ και καιρό παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως η... εκκρεμότητα (και) για το Χ.Α. δεν είναι το αν (θα εξευρεθεί λύση/διέξοδος), αλλά το πότε, με τα βασικά σενάρια (για αυτήν την Παρασκευή, την επόμενη 12 ή την... έσχατη της 19ης Ιουνίου) να παρουσιάζονται από το Euro2day.gr στο σχόλιο του Σαββατοκύριακου.

Εδώ και λίγες συνεδριάσεις παρατηρείται μία πονηρή (ας μου επιτραπεί η έκφραση) κίνηση στην αγορά από «ισχυρά χέρια» τα οποία αρχικά δεν συνέβαλαν στην υπέρβαση των 850-858 μονάδων (για τον Γ.Δ.) και τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις πιέζουν από τα πάνω (ανώτερες τιμές) προς τα κάτω (χαμηλότερες) με παράλληλο στήσιμό τους προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Μία τέτοιας τακτικής κίνηση θεωρείται πως έγινε και εχθές με τη μετοχή του ΟΠΑΠ ακριβώς στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Κάτι που εντόπισε ο Θανάσης Σταυρόπουλος συμπεριλαμβάνοντάς το στο σχόλιό του.

Κλειδί των εξελίξεων και κλάδος βαρόμετρο παραμένει ο τραπεζικός, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 3,58% στις 668,43 μονάδες. Με σημαντικές ρευστοποιήσεις και ισχυρές πιέσεις και στις 4 συστημικές του κλάδου. Με την ΕΤΕ στο 1,12 ευρώ (χαμηλό ημέρας στο 1,11 ευρώ) με συναλλαγές 17 εκατ. ευρώ (14,8 εκατ. μετοχές) και εξίσου σημαντικές απώλειες για Πειραιώς (στο 0,493 ευρώ), Alpha Bank (στο 0,32 ευρώ) και Eurobank (στο 0,146 ευρώ).

Αυξημένες συναλλαγές και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Grivalia, Jumbo, FF Group, Μυτιληναίο, Τιτάν. Κινητικότητα όμως και σε ΑΛΦΑτπ και ΠΕΙΡτπ.

Η ΕΚΤ έπραξε και εχθές το... χρέος της προχωρώντας σε μία ουδέτερη -μάλλον φιλική- κίνηση προς την Αθήνα, αυξάνοντας τον ELA κατά 500 εκατ. ευρώ στο συνολικό όριο των 80,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το «μαξιλάρι ρευστότητας» για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, άλλοι τραπεζίτες υπογραμμίζουν ότι δεδομένων των υψηλών εκροών καταθέσεων που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, το «μαξιλάρι» διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στα... άξια προσοχής της χθεσινής συνεδρίασης η περίπτωση του ΟΠΑΠ, καθώς ο τίτλος όχι μόνο έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, με δυσβάσταχτες απώλειες, αλλά και μετά τις τελικές δημοπρασίες έμεινε «κρεμασμένη» εντολή πώλησης 630.000 τεμαχίων, η οποία απορροφήθηκε από τους αγοραστές αργότερα.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, το επίπεδο των 800 μονάδων είναι εκείνο που πρέπει να διατηρηθεί για να παραμείνει σε ανοδικό εβδομαδιαίο momentum η αγορά.

Πρακτικά μετά την υποχώρηση του Γ.Δ. χαμηλότερα των 818 μονάδων κοντινότερη, πολύ σημαντική περιοχή στήριξης θεωρούνται οι 790 μονάδες όπου -πρόσφατα- ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές αγοράς.

Στα παράγωγα εικόνα... νευρικής αναμονής όπου αυξήθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 39.840 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του FT 25 (συνολικά 5.535, 5.181 για τον Ιούνιο και 354 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 242,25) κινήθηκε μεταξύ 237,75 και 251,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο και από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε με υπερτίμηση 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης. Μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υποτίμηση έως και 0,5%.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 ΔΕΗ, 10.000 ΟΤΕ, 9.600 ΕΛΛΑΚΤΩΡ, 10.900.400 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (2.269), Alpha Bank (9.616), Εθνική (8.060), Πειραιώς (13.039), Eurobank (13.036), ΟΤΕ (821), MIG (745), ΟΠΑΠ (564), Ελλ. Πετρέλαια (172), ΓΕΚ (298), Μυτιληναίο (112), Jumbo (113), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (166).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην αγορά των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 63%, ενώ ο όγκος ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, στα 49 δικαιώματα (43 calls και 6 puts).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v