Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην αντεπίθεση οι πωλητές

Η αβεβαιότητα για τις διαπραγματεύσεις προκαλεί σημαντικές πιέσεις στο ΧΑ, μετά το χθεσινό ράλι. Πτώση άνω του 5% για Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς. Απώλειες για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, Μυτιληναίο. Καλύτερη «συμπεριφορά» από ΔΕΗ, Motor Oil. Μέτριος ο τζίρος.

Με σημαντικές απώλειες έως τις 810 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη ξεκίνησε νωρίτερα ο... ανελκυστήρας του ΧΑ.

Μετά την χθεσινή έκρηξη αισιοδοξίας (έως τις 843,77 μον. ο ΓΔ) η λίγο ως πολύ φυσιολογική αρχική "βύθιση" καθώς από τις πρώτες κιόλας εντολές φάνηκαν οι διαθέσεις ειδικά των βραχυπρόθεσμων επενδυτών.

Σε άμεσο συχρονισμό με την ειδησεογραφία, τις εξελίξεις (και) η στάση των παικτών, με πωλητές κυρίως όσους είχαν προνοήσει να τοποθετηθούν από τα χαμηλά των τελευταίων συνεδριάσεων.

Η επαναπροσέγγιση της ευρύτερης περιοχής των 850-860 μονάδων σε συνδυασμό με την τροπή που έλαβε η χθεσινή συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα, τα εκατέρωθεν μηνύματα ώθησαν από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης σε μερική ρευστοποίηση θέσεων/κατοχύρωση των όποιων βραχυπρόθεσμων κερδών.

Αμεση, σχεδόν αντανακλαστική η αντίδραση στις αγορές παραγώγων- ομολόγων με "γύρισμα" των θέσεων σε "πώληση"/short και της απόδοσης των σειρών των κρατικών τίτλων να "τσιμπούν" και πάλι ανοδικά.

Οσο συνεχίζεται το θρίλερ για την συμφωνία τόσο (και) στο ΧΑ θα κυριαρχεί η μεταβλητότητα, η ταχύτατη εναλλαγή διάθεσης και τάσης με τους αγοραστές να διαδέχονται τους πωλητές για να δώσουν στη συνέχεια τη σειρά τους οι τελευταίοι σε όσους ποντάρουν ανοδικά.

Πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στα πρώτα 20΄ της συνεδρίασης με 22,2 εκατ. τεμάχια, και 16,9 εκατ. ευρώ (με 34,1 εκατ. τεμάχια) στις 11.20΄ στοιχεία που παραπέμπουν σε ταχεία κυκλοφορία εντολών/συναλλαγών, σε σημαντικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές (πωλητές-αγοραστές) που προς ώρας δεν αποκλίνουν των γνωστών μας ορίων. Των 850-860 μονάδων στην διάρκεια μίας ανοδικής αντίδρασης (όπως εχθές) και των 820-810 μονάδων στην διόρθωση, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Εξουθενωτικό ζικ-ζακ ακόμη και για έναν trader αυτή η αγορά, καθώς με την ταχύτατη εναλλαγή θέσεων αυξάνεται ο ρυθμός κίνησης της. Στα συν αυτών των συνεδριάσεων-ειδικών συνθηκών ο σχεδόν μηδενικός "αέρας", τα αυστηρά χρονικά όρια για το Τ+2, η μεγαλύτερη κάλυψη για margin και η εξειδίκευση όσων συμμετέχουν στο...παιχνίδι.

Συν το ότι με συναλλαγές πάνω από τα 80-90 εκατ. ευρώ αρχίζει να ξαναγίνεται βιώσιμη η κατάσταση για τις χρηματιστηριακές και τους επαγγελματίες του χρηματιστηρίου.

Αμεση, σχεδόν...κάθετη η διόρθωση του ΓΔ μέχρι τις 810 μονάδες, λόγω της "βουτιάς" του ΔΤΡ έως τις 683 μονάδες ενώ πωλητές/πιέσεις δέχονταν η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Από τις 243 μονάδες (ft25) ενεργοποιήθηκαν σταδιακά μετά τις 10.45 οι πρώτες σημαντικές εντολές αγοράς (κυρίως από εγχώρια χαρτοφυλάκια) με τις συναλλαγές να αφορούν κυρίως στις τράπεζες και δευτερευόντως σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των μετοχών του ft25 στη ΔΕΗ ισχυρός αγοραστής κινείται στα 4,79-5,03 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές και σε...βάθος εντολών.

Κοινή εκτίμηση και γνώμονας για τους περισσότερους παραμένει η λογική, όπως εκφράζεται ενδεικτικά από την τελευταία προσέγγιση του Stratfor πως η Δύση δεν μπορεί να "χάσει" την Ελλάδα με ότι αυτό σημαίνει για τα όποια περιθώρια ελιγμών έχει ακόμη η ελληνική κυβέρνηση.

Οπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες η βεβαιότητα πως υπάρχουν λεφτά για τις δύο πρώτες δόσεις προς το ΔΝΤ και η εκτίμηση αμερικανικών πηγών ότι είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης/διεξόδου εως τις 11 Ιουνίου παρατείνει για ακόμη μερικές μέρες την χρηματιστηριακή στόχευση μας.

Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων η επίτευξη του πρώτου (χρονικά ) σεναρίου δηλαδή μίας συμφωνίας μέχρι και αύριο αδυνατίζει σημαντικά. Συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να "δούμε" προς την επόμενη εβδομάδα, προς την δεύτερη Παρασκευή του Ιουνίου και έως την συνεδρίαση της 12 του μήνα. Με κλειδί την αυριανή συνεδρίαση, τελευταία της εβδομάδας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για όσους αποφεύγουν την έκθεση τους τα Σ.Κ.

Στις τράπεζες κυριαρχούν οι πωλητές και στις 4 συστημικές και στα warrants των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μέχρι τις 11.15 επιβεβαιώνονταν οι στηρίξεις για τον ΔΤΡ και μετοχές-σηματωρούς κυρίως για την ΕΤΕ.

Στα 1,20-1,17 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ μετά το χθεσινό "κλείσιμο" στα 1,25 και κρίσιμη στήριξη προς τα 1,15 ευρώ.
Να σημειωθεί πως η Euroxx έχει μειώσει, από εχθές, την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΤΕ στα 1,70 (από 2) και της Alpha Bank στα 0,43 (από 0,45 προηγουμένως) αφήνοντας ωστόσο αμετάβλητη τη σύσταση.

Χαμηλώνει τον πήχη για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ η Eurobank Equities στα 8 από τα 9,1 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση "αγορά" για τον τίτλο. Στα 5,86 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης αλλά με ελάχιστες συναλλαγές και προσεκτική προσφορά μέχρι τα 5,76 ευρώ.

Δεν παρουσιάζουν κινητικότητα οι μετοχές του ομίλου Viohalco με την δεύτερη να δίνει στη δημοσιότητα το σχέδιο σύμβασης για την απορρόφηση της ΣΙΔΕΝΟΡ.

Μία διαδικασία στην διάρκεια της προετοιμασίας της οποίας για τη μεν μετοχή της Viohalco καταγράφηκαν απώλειες 30,5% έναντι κερδών 29,65% για την ΣΙΔΕΝΟΡ. Οι γνώστες εχουν περάσει ήδη από το ταμείο...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v