Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Σημαντικές απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης, μετά την χθεσινή ισχυρή άνοδο. Ποιες είναι οι στηρίξεις και ποιες οι αντιστάσεις για τους δείκτες. Οι ημερομηνίες ορόσημο και ο... «σταθμός» της Παρασκευής.

Επιδείνωση του καιρού προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, συνεχίζεται το θρίλερ στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Ομολογουμένως παράλογα αρκετά από τις απαιτήσεις και τους όρους των δανειστών κάτι που εύλογα ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεχτεί.

Ωστόσο καθησυχάζει για τη δόση προς το ΔΝΤ, τα χαμηλά πλεονάσματα αφήνουν χαραμάδα αισιοδοξίας.

Και όπως εκτιμούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής η τακτική μεθόδευση της εξοικείωσης της κοινής γνώμης με τα ακραία ενδεχόμενα που στη συνέχεια αμβλύνονται κάπως προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από τον κόσμο (...μέχρι τα εσωτερικά της κυβέρνησης/ΣΥΡΙΖΑ) συνεχίζεται αδιάλειπτα καιρό τώρα.

Χρηματιστηριακά μας αφορά το διαφαινόμενο πισωγύρισμα της αγοράς, η στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών και οι αντοχές των ισχυρών χεριών, σε μία συγκυρία όπου συνεχίζεται η εισροή γρήγορων κεφαλαίων.

Μερική επαναφορά στη χθεσινή συνεδρίαση, με το Χ.Α. να υπεραποδίδει, τον Γενικό Δείκτη με... άλμα 4,13% στις 838,22 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες και τον ΔΤΡ να ενισχύεται έως τις 728,23 μονάδες (8,95%).

Αυξημένη η συναλλακτική δραστηριότητα (στα 194,1 εκατ. μετοχές), ο τζίρος (στα 112,3 εκατ. ευρώ), από όπου το 59% στις τράπεζες (και στα warrants) αλλά και σε τίτλους των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και FF Group, CC/HBC, Motor Oil, Jumbo, Grivalia, TITAN κ.ά.

Σε έκρηξη αισιοδοξίας αναφερόταν ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο χθεσινό σχόλιό του με τη συνολικότερη εικόνα των αγορών να προϊδεάζει για εξεύρεση λύσης-διεξόδου σύντομα.

Στη συνέχεια της ημέρας οι δύο πλευρές (Γιούνκερ-Τσίπρας) συμφώνησαν σε αρκετά ουσιώδη (το Μαξίμου αναφέρεται σε συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα, αδιαμφισβήτητα ενθαρρυντική εξέλιξη) αλλά και δεν συμφώνησαν σε άλλα εξίσου ουσιώδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ρεαλιστική συμφωνία.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κάνει βήματα σε άλλους καίριους τομείς - η Ρούλα Σαλούρου κάνει λόγο για μίνι ασφαλιστικό που κατεβάζει η ελληνική πλευρά, η δε Ελενα Λάσκαρη αναλύει ποιους καίει η έκτακτη εισφορά.

Συνεπώς, μετά και την προχθεσινή κίνηση της ΕΚΤ και εν όψει της αυριανής πληρωμής της πρώτης από τις δόσεις προς το ΔΝΤ για αυτόν τον μήνα (και) το Χ.Α. βρίσκεται σε μεταίχμιο.

Μετά την έκρηξη αισιοδοξίας στη λογική της προεξόφλησης μίας μερικής συμφωνίας σήμερα-αύριο, επιστροφή στον προβληματισμό και προς νέα παράταση...Εάν είναι ακριβείς οι πληροφορίες, πως τα περίπου 300 εκατ. ευρώ της αυριανής δόσης προς το Ταμείο έχουν κλειδώσει θα μπορούσε να σημαίνει (και) για την αγορά πως ενδεχομένως η εξεύρεση λύσης-διεξόδου να δοθεί την επόμενη εβδομάδα(;) με ορίζοντα τη δεύτερη Παρασκευή του Ιουνίου, στις 12/6.

Πιθανό ενδεχόμενο, που μένει να φανεί σήμερα εάν θα πρέπει να θεωρηθεί το επικρατέστερο ή αν ακόμη υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία άμεσα, σήμερα-αύριο.

Εκ των πραγμάτων (και) το Χ.Α. είναι υποχρεωμένο να προσαρμόζεται στις εξελίξεις και εξαρχής τα 2-3 εναλλακτικά (χρονικά) σενάρια της 5ης ή 12ης ή καταληκτικά της 19ης Ιουνίου είχαν εξεταστεί επισταμένα (κυρίως στο σχόλιο του Σαββατοκύριακου).

Συνεπώς στο Χ.Α. επιχειρήθηκε μία απολύτως φυσιολογική κίνηση προεξόφλησης για ένα αποτέλεσμα που- προς ώρας- δεν φαίνεται σήμερα-αύριο. Ούτως ή άλλως η υπεραντίδραση του Γ.Δ. τον ώθησε υψηλότερα αλλά όχι τόσο (στις 858 μονάδες) και καν πειστικά υψηλότερα μίας πολύ σημαντικής ζώνης τιμών που επανειλημμένα έχει αναφερθεί (850-858 μονάδες). Σημειώνεται πως για την αποσαφήνιση της ανοδικής φοράς απαιτείται (κατ΄αρχάς) η πειστική υπέρβαση αυτής της πολύ σημαντικής αντίστασης.

Στην περίπτωση που σήμερα επιχειρηθεί η μερική κατοχύρωση θέσεων εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη μη ακύρωση της τάσης είναι η επιβεβαίωση των 818 μονάδων ως κρίσιμης στήριξης.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων που πόνταραν στην προεξόφληση μίας λύσης/διεξόδου αμέσως μετά τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα.

Πλεονέκτημα της αγοράς η ενισχυόμενη πεποίθηση πως οι δύο πλευρές εν τέλει θα καταλήξουν σε αυτή την ενδιάμεση συμφωνία (ωστόσο το πότε και η συγκυρία επηρεάζουν την βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς), η μη έκθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών σε συναλλαγές 'αέρα" με το "σφικτό" Τ+2 και το αυστηρότατο/φειδωλό margin να λειτουργούν σαν ασφαλιστικές δικλείδες αυτές τις ημέρες.

Εμφανώς υψηλότερα των πρώτων αντιστάσεων (στηρίξεων, πλέον) ο ΔΤΡ έχοντας υπερβεί τις 705 και 710 αλλά και τις 720 μονάδες θα κριθεί από το περιθώριο διόρθωσης και την επιβεβαίωση των τεχνικών περιοχών, που αναφέρθηκαν.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη κάθε αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης των 858 μονάδων (για τον ΓΔ) με ταυτόχρονη επιβεβαίωση των σημαντικών στηρίξεων ενισχύει το σενάριο μίας έντονα ανοδικής επαναφοράς της αγοράς. Δεδομένου ότι σε αυτές τις διακυμάνσεις της αγοράς, τα συνεχή πάνω- κάτω, τοποθετείται όλο και περισσότερη ρευστότητα, δημιουργείται εντονότερη μόχλευση (σε τιμές πάνω από τις 800-805 μον. για τον ΓΔ) θα πρέπει να αναμένεται ισχυρή κίνηση.

Ζητούμενος παραμένει ο χρονισμός της μετά και τις τελευταίες χθεσινοβραδυνές εξελίξεις, την καταγραφή των αποκλίσεων-διαφορών των δύο πλευρών.

Και αν στο ΧΑ μπορεί μία μικρή παράταση να μην ακυρώνει συνολικότερα το ανοδικό σενάριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεκτιμά τις αντοχές της πραγματικής οικονομίας, των ΜμΕ όπως εύγλωττα σημειώνουν η Αναστασία Παπαιωάννου και ο Χρήστος Κίτσιος.

Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες με τον ΔΤΡ να έχει κοντυνές στηρίξεις μέχρι τις 710/705 (και χαμηλότερα προς τις 680 μονάδες) στο ενδεχόμενο μερικής κατοχύρωσης θέσεων από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Ενδεχόμενο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και θα δοκιμασθεί από τις πρώτες κιόλας εντολές, που θα περάσουν στο σύστημα.

Ειδικότερα για την ΕΤΕ-σηματωρό μετά το χθεσινό 11,61% στα 1,25 ευρώ (με 18,9 εκατ. τεμάχια/αξίας 22,9 εκατ. ευρώ) να συνεκτιμηθεί η περαιτέρω ενίσχυση του ADR στο NYSE. Στα 1,46$ με 3,93% και ζήτηση προς το "κλείσιμο".

Στο ΧΠΑ αυξήθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 40.643 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του ft25 (συνολικά 7.361, 6.316 για τον Ιούνιο και 1.045 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 252,75) κινήθηκε μεταξύ 244 και 254,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.006 ΕΥΔΑΠ, 5.900 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (3.273), Alpha Bank (11.316), Εθνική (29.641), Πειραιώς (28.535), Eurobank (21.059), ΟΤΕ (841), MIG (970), ΟΠΑΠ (517), ΓΕΚ (648), Μυτιληναίο (123), Frigoglass (107), Ελλάκτωρα (125).

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,70% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 244 και των 254,50 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v