Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο

Κέρδη 9% για τον τραπεζικό δείκτη σε μια συνεδρίαση που οι επενδυτές επέλεξαν να δουν το ποτήρι μισογεμάτο. Ποιες μετοχές πρωταγωνίστησαν και πώς διαμορφώνονται τώρα τα τεχνικά δεδομένα για τις τραπεζικές μετοχές και τους βασικούς δείκτες.

Μετά το χθεσινό ξαφνικό "ξύλο" της τελευταίας ώρας συνεδρίασης και τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη, με αθροιστικές απώλειες 5,5%, σήμερα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά "αποφάσισε" να δώσει ανοδική αντίδραση, με "αφορμές" την μάλλον "φιλική" κίνηση Ντράγκι, όσον αφορά τον ELA των Ελληνικών Τραπεζών, τα χθεσινοβραδινά σημαντικά κέρδη του ADR της Εθνικής στην Wall Street και την επικείμενη συνάντηση σήμερα το βράδυ (21.30) Τσίπρα - Γιούνκερ, που αναζωπύρωσε τις ελπίδες για πιθανή επίτευξη συμφωνίας.

Άλλωστε έπρεπε κατεπειγόντως να ξεπεραστούν οι χθεσινές ιδιαίτερα αλγεινές εντυπώσεις, καθώς οι "ποιοτικές" πωλήσεις στον μη Τραπεζικό 25αρη, είχαν κλείσει τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αλλά και 13 από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους στα χαμηλά ημέρας.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, την αύξηση του ορίου χρήσης του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) από τις Ελληνικές Τράπεζες κατά 500 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ χωρίς να προχωρήσει σε κούρεμα της αξίας των collateral.

Εν τω μεταξύ, ανώτερος Αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου έκανε ενημέρωση χθες για τα θέματα που απασχολούν τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι "η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι ύψιστη Αμερικανική προτεραιότητα" και δίνοντας σημαντικά ανοδικά "καύσιμα" στο ADR της Εθνικής, που ενδοσυνεδριακά έφθασε να καταγράφει κέρδη κοντά στο 10%.

Από την άλλη, στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Εννοείται ότι συνεχίστηκε η "νηοπομπή" των δηλώσεων - εκτιμήσεων, όσον αφορά το Ελληνικό ζήτημα.
"Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας". Αυτό δήλωσε από τη Χάγη, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "RTL", ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέιζεμπλουμ. "Εξακολουθώ να έχω μερικά προβλήματα να λύσω σε σχέση με αυτό που έχει συμφωνηθεί να αποκαλείται η Ελληνική περίπτωση, κάτι που με υποχρεώνει να έχω διάφορες συναντήσεις σήμερα, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας", ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

"Η ΕΚΤ θέλει να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. "Η συμφωνία πρέπει να είναι βιώσιμη και πρέπει να αντιμετωπίζει τις εναπομείναντες πηγές αστάθειας στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα", πρόσθεσε ο ίδιος. Υπογράμμισε ακόμα πως πρέπει να ληφθεί υπόψη η υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα, ο κ. Ντράγκι απάντησε "δεν είμαστε ακόμα εκεί".

Τις εντατικές προσπάθειες των Ηγετών της Ευρωζώνης αλλά και των τριών Θεσμών για να υπάρξει μια έγκαιρη συμφωνία με την Ελλάδα, υπογράμμισε σε δηλώσεις της και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. "Είμαστε μέρες ή ώρες μακριά από τη συμφωνία. Δεν πρέπει να ζητάς πάρα πολλά από την Ελλάδα ώστε να μην πνιγεί η ανάπτυξη, αλλά δεν γίνεται να ζητά και πολύ λίγα" δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ αλλά ο Σόιμπλε παρέμεινε εριστικός: υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος. 

Ευνόητο είναι ότι οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ανέβασαν στροφές στην ενδοσυνεδριακή "εξαέρωση" η οποία είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 15.34 και αφού ο Γενικός Δείκτης είχε "δει" τα ενδοσυνεδριακά του υψηλά. Όμως η ενδοσυνεδριακή διόρθωση αποδείχθηκε βραχύβια και στις 16.19 οι αγοραστές ανέλαβαν νέες πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα ο Δείκτης να επαναπροσεγγίσει, σχετικά, τα υψηλά ημέρας.

Να σημειωθεί ότι, ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 843,77 μονάδες (+4,82%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μέχρι τις 737,51 μονάδες (+10,33%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Το τελικό +8,95% του Τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αμφιβολιών για τους πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ το +8,5% του ΟΤΕ έσβησε και με το παραπάνω τις χθεσινές απώλειες. Αξίζει υπενθύμισης ότι χθες ο ΟΤΕ έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 5,32%, ενώ σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Επίσης αξίζει αναφοράς ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, επιβεβαιώνοντας τις "προτιμήσεις" των ενεργών traders.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και για τους "γρήγορους παίκτες" οι επόμενες αντιστάσεις στις Τραπεζικές μετοχές εντοπίζονται στα 1,30, 1,36 και 1,43 - 1,45 ευρώ, για την Εθνική, στα 0,5450 - 0,55 και 0,60 ευρώ για την Πειραιώς, στα 0,3720 - 03750 και 0,40 ευρώ, για την Alpha Bank και στα 0,1570 και 0,1730 ευρώ για την Eurobank. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής έκλεισε στο υψηλό ημέρας, ενώ οι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank, ενδοσυνεδριακά, δοκίμασαν και τιμές υψηλότερα από τις πρώτες τεχνικές αντιστάσεις, αλλά γύρισαν και έκλεισαν χαμηλότερα από αυτές.

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΤΕ

Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., σαν θετική ένδειξη κρίνεται το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 834 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 251 μονάδων (έστω και οριακά), όμως όλα θα συνεχίσουν να κινούνται στην "ζώνη της αδιαφορίας", όσο ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 858 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 257 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Παραμένει η διαφορά μεταξύ Αγοράς ομολόγων (περισσότερο επαγγελματική) και Αγοράς μετοχών, με την πρώτη να αποφεύγει τις ακρότητες και την δεύτερη "εθισμένη" στην μεταβλητότητα να προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις εκατέρωθεν δηλώσεις, όσον αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης και να βρει κατεύθυνση ξεφεύγοντας από το γνωστό εύρος 780 - 860 μονάδες, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Σαφώς πιο "ευαίσθητες" σε κάθε είδηση οι Τραπεζικές μετοχές, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι Τράπεζες θα γίνουν περισσότερο "ευάλωτες" σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Αντίθετα στην Αγορά ομολόγων όπου δραστηριοποιούνται καλύτερα ενημερωμένοι επαγγελματίες, παρατηρείται πλάγια κίνηση, με μικρές εξάρσεις και πλαγιοκαθοδική κίνηση των αποδόσεων, σαν να θεωρείται μονόδρομος η επίτευξη συμφωνίας που θα επικυρωθεί και από την Ελληνική Βουλή.

Ενδιαφέρον προκαλεί και η σταδιακή ανοδική αντίδραση του ευρώ, αγνοώντας τυχόν αρνητικές εκτιμήσεις - σενάρια, για το Ελληνικό ζήτημα.

"Με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την σημερινή ανοδική αντίδραση του Χ.Α., όπου ο Δείκτης προσπάθησε να καλύψει τις απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων, κρίνεται απόλυτα φυσιολογική η σχετική επαναδραστηριοποίηση εγχώριων ιδιωτικών χαρτοφυλακίων, που παρέμεναν επί μακρόν εκτός Αγοράς" τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Hang Seng (+0,69%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης Sensex 30 (-1,29%).

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Μικρές απώλειες για τον χρυσό (παραμένει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των $1200), μεγαλύτερες για το πετρέλαιο, ενώ σε υψηλότερα επίπεδα, από τα $1,255, κινείται το ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit για τον κλάδο των Υπηρεσιών και τη Μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 53,6 μονάδες το Μάιο από 53,9 μονάδες τον Απρίλιο. Ο δείκτης ξεπέρασε την προκαταρκτική μέτρηση της Markit στις 53,4 μονάδες.

Αμετάβλητα διατήρησε, όπως αναμενόταν ευρέως στις Αγορές, τα επιτόκια της Ευρωζώνης η ΕΚΤ, στο αρνητικό ρεκόρ του 0,05% το βασικό επιτόκιο δανεισμού και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, κατά την τακτική συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη.

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται να συνεχιστεί ως το Σεπτέμβριο του 2016, ή μέχρι να υπάρξει προσαρμογή του πληθωρισμού προς τον στόχο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο Ιδιωτικός Τομέας δημιούργησε 201.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, σύμφωνα με την έκθεση ADP. Η μέτρηση του Απριλίου αναθεωρήθηκε στις 165.000 θέσεις, από 169.000, επίπεδο που ήταν το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2014. Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα προστεθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο τομέας των Υπηρεσιών επεκτάθηκε τον Μάιο με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 μηνών. Ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε στις 55,7 μονάδες, από 57,8 μονάδες τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στις 57 μονάδες.

Βραδεία ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας τους επόμενους 18 μήνες προβλέπει ο ΟΟΣΑ, ενώ εκτιμά πως δεν θα αγγίξει τα προ-κρίσης επίπεδα πριν το τέλος του 2016. Ο Οργανισμός, στη νέα έκθεσή του, υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας στο 3,1% για φέτος, από 3,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ για τις ΗΠΑ η πρόβλεψη υποβαθμίζεται στο 2% για φέτος από 3,1% προηγουμένως και στο 2,8% για το 2016, από 3% προηγουμένως. Στην Ευρωζώνη προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,4% φέτος. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το ΑΕΠ στα 34 Κράτη-Μέλη του θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2015 και κατά 2,5% το 2016.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, οι επενδύσεις αποτελούν βασική πηγή ανησυχίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις στον Ιδιωτικό και τον Δημόσιο Τομέα είναι πλέον περίπου 20% χαμηλότερες απ' όσο θα ήταν σε μια κανονική κυκλική ανάκαμψη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. για τη σύναψη συμφωνίας για το χρέος, η Morgan Stanley International, δεν πιστεύει ότι επίκειται συμφωνία. "Εάν φτάσουν σε κάποια συμφωνία θα είναι μια σύντομη συμφωνία μετακύλισης. Υπάρχουν γενικά πολλά πολιτικά συντρίμμια εδώ, πολλά αρνητικά συναισθήματα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το "μαξιλάρι" ρευστότητας στις τέσσερις συστημικές Ελληνικές Τράπεζες ανέρχεται στα 35 δισ. ευρώ, όμως το ποσό αυτό θα μπορούσε να μεταβληθεί σημαντικά στην περίπτωση που υπάρξει αναθεώρηση στα "haircuts".

"Υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί λύση με τους Εταίρους η ανάπτυξη το 2015 θα είναι αναιμική", προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του για την Ελλάδα. 

Σε μείωση των τιμών στόχων για τις μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε η Euroxx Securities, χωρίς να μεταβάλλει τις συστάσεις. Συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή μείωσε την τιμή-στόχο για την μετοχή της Alpha Bank στα 0,43 ευρώ ανά μετοχή από 0,45 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση "overweight" και στα 1,70 ευρώ ανά μετοχή από 2 ευρώ προηγουμένως για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, διατηρώντας το "overweight".

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, στα 8 από 9,1 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" για τον τίτλο.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμε με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 840,28 μονάδες (+4,39%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 838,22 μονάδες με κέρδη 4,13%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 112,4 εκατ. από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑΤΠ). Διακινήθηκαν, συνολικά, 194160920 τίτλοι, από τους οποίους οι 170068533 αφορούσαν συναλλαγές μέσα στο ταμπλώ του FTSE25.

Μένοντας στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών και πλην των ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ και ΟΛΠ, όλες οι άλλες μετοχές δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 93 ανοδικές μετοχές, έναντι 26 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Χαμηλότερα του 25αρη και πλην της σημαντικής κινητικότητας που επέδειξαν τα Τραπεζικά warrants, ίσως αξίζει αναφοράς η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντρακόμ (+3,97%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις προσπάθησαν, σήμερα να αντιδράσουν οι Intralot (+1,82%) και Fourlis (+6,12% και αγορές από "insiders").

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη από σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.", καθώς δεν προέβη, εντός της προβλεπόμενης από το νόμο N. 3556/2007 προθεσμίας, σε δημοσιοποίηση της οικονομικής κατάστασης της περιόδου 1.1 - 31.3.2015.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση έντονα ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (97.845 συμβόλαια).

Αυξήθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 40.643 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.361, 6.316 για τον Ιούνιο και 1.045 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 252,75) κινήθηκε μεταξύ 244 και 254,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.006 ΕΥΔΑΠ, 5.900 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (3.273), Alpha Bank (11.316), Εθνική (29.641), Πειραιώς (28.535), Eurobank (21.059), ΟΤΕ (841), MIG (970), ΟΠΑΠ (517), ΓΕΚ (648), Μυτιληναίο (123), Frigoglass (107), Ελλάκτωρα (125).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 63%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 204 δικαιώματα (196 calls και 8 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (67.580.435 τεμ.), Eurobank (39.950.521 τεμ.), Πειραιώς (17.655.068 τεμ.), Εθνική (7.837.938 τεμ.), Folli Follie Group (1.202.460 τεμ.), ΔΕΗ (1.122.602 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v